Hlavní obsah

Čeští přírodovědci našli na Borneu nejmenší druh hvězdnatky

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatím nejmenší druh hvězdnatky objevil na ostrově Borneo tým z Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci a Výzkumného ústavu rostlinné výroby v Praze. Hvězdnatka nejmenší (Thismia minutissima) má zvláštní vzhled a nepodobá se žádným druhům hvězdnatek rostoucím na Borneu i v jiných částech světa. Vědci si drobné rostliny všimli díky zářivě bílému stonku.

Foto: Univerzita Palackého

Snímek nově objeveného druhu hvězdnatky

Článek

Thismia minutissima je již třináctým novým rostlinným druhem, který se českým biologům podařilo na Borneu najít.

„První si této rostliny všimla Zuzana Sochorová, která na naší společné výpravě do jednoho horského lesa na Borneu hledala houbičky a všimla si bílých, jako houbička vypadajících plodů. Jako mykolog totiž vidí trochu jiné tvary a barvy než my botanici,“ vysvětlil Martin Dančák z olomoucké katedry ekologie a životního prostředí.

Olomoucký botanik objevil na Borneu novou masožravou rostlinu

Věda a školy

Thismia minutissima se nepodobá žádným dalším druhům, ani těm z Bornea již popsaným. Podle Dančáka jde o pravděpodobně nejmenší hvězdnatku, která byla zatím objevena. Tomu odpovídá i jméno, které tým olomouckých a pražských odborníků zvolil.

Hvězdnatka je zajímavá i tím, že květ má na vrcholu tři prodloužené přívěsky okvětních lístků, které jsou vzpřímené vzhůru a často ještě navzájem překřížené.

„Unikátní je také vnitřní stavba rostliny i stonek, který je čistě bílý, což u žádné jiné rostliny z Bornea neznáme. Většinou jsou hvězdnatky hnědé, někdy dokonce i černé. Květ má na výšku jen několik milimetrů,“ popsal Dančák.

Roste na nezvykle velkém území

Dané rostlinky se obvykle vyskytují jen na jedné lokalitě či skupině blízkých lokalit. Ale nově objevený druh roste na území o délce kolem 700 kilometrů.

„Vyskytuje se jak v severní části Bornea, tak i v jeho jihozápadní části. Předpokládáme, že se nachází i jinde ve vnitrozemí,“ doplnil Michal Hroneš z katedry botaniky.

Hvězdnatka nejmenší roste v oblastech s nadmořskými výškami od 500 do 1200 metrů, přičemž celé vnitrozemí Bornea je hornaté. „Tamní horské lesy jsou v současnosti ještě z velké části zachovalé, nepostižené těžbou,“ poznamenal Michal Sochor z Výzkumného ústavu rostlinné výroby s tím, že je však problém, že se do oněch potenciálních lokalit nelze dostat, aby se mohly prozkoumat.

Olomoučtí biologové objevili na Borneu další dva druhy hvězdnatek

Věda a školy

Na expedice do deštného pralesa na Borneu jezdí z Olomouce už několik let. Mezi posledními „úlovky“ hvězdnatek byly hvězdnatka zdobená (Thismia ornata) a hvězdnatka korunovaná (Thismia coronata).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám