Historie evropských pohárů - 2002/2003 - Balkán cup

12.08.2020, 12:33
Profily, historie
Toto pejorativní označení pro Pohár UEFA a následně Evropskou ligu se začalo mezi fotbalovou veřejností objevovat na přelomu tisíciletí po velkých reformách evropských klubových pohárů devadesátých let. Nůžky mezi stále populárnější Ligou mistrů a "tím druhým" pohárem se rozevíraly stále víc. Fotbalová kvalita a atraktivita již nebyla tak relativně vyrovnaná jako v době existence tří pohárů, ale výrazně se koncentrovala do Ligy mistrů...

Důvodů bylo několik. Samozřejmě v prvé řadě navýšení počtu míst v LM pro elitní ligy, aby byly zaplašeny návrhy na vytvoření tzv. Superligy nejbohatších klubů. V top klubech se navíc hromadila hráčská kvalita i díky dopadům Bosmanova pravidla z roku 1995. Známá jména v LM přitahovala stále větší pozornost fanoušků, což vedlo k zájmu sponzorů, a tedy k navyšování odměn za účast v LM. Zato v Poháru UEFA a v následné EL, se stále početnějším zastoupením klubů z nově vznikajících zemí rozpadajícího se Sovětského svazu a Jugoslávie, neměly týmy, navyklé na LM, prakticky žádnou finanční a leckdy ani soutěžní motivaci. 

A právě česká pohárová sezona 2002/2003 se zkratkovitě, při hledání společného jmenovatele, za takový Balkán cup označit dá. Neboť po letech bojů proti atraktivním týmům, zejména v případě Sparty v LM, se velká očekávání nenaplnila, všechny české kluby skončily v Poháru UEFA, až na pár výjimek mnoho zvučných jmen nepřijelo a dost často se mířilo právě na Balkánský poloostrov.

Z elitních evropských lig dorazili vlastně jen dva soupeři. Jeden z Itálie a jeden ze Španělska. Jednoznačně největším jménem byl AC Milán, který v boji o LM přešel přes Liberec a následně celou soutěž opanoval! Viktoria Žižkov narazila, poté, co překvapivě přešla přes skotské Rangers, na sevillský Betis. Liberec v Poháru UEFA sice potkal jeden anglický celek, Ipswich Town však tou dobou vykazoval pouze druholigovou příslušnost. 



Pětileté kralování Sparty ukončil Liberec, který šel do třetího předkola LM. S nízkým klubovým koeficientem však putoval mezi nenasazené týmy. Lepší pozici měla druhá Sparta, která sice musela překonat dvě předkola, ale v obou byla nasazená. V Poháru UEFA se představili třetí Viktoria Žižkov, pátá Slavia coby vítěz domácího poháru a také Sigma Olomouc, v lize až desátá. Proč i Sigma? Jedenáctá pozice Česka v pětiletém žebříčku přece garantovala pouze čtyři účastnická místa v pohárech. Důvodem bylo umístění Česka na třetí příčce žebříčku Fair Play, díky které mohla vyslat ještě jednoho zástupce. V české klubové historii poprvé a naposledy.

Další možností kvalifikace do Poháru UEFA byl letní Pohár Intertoto. V něm se představily Synot, Brno a Teplice. Hned první kolo bylo konečnou pro Brno, které doma podlehlo izraelskému Ashdodu 0:5. Synot přešel přes moldavský FC Tiraspol i švédský Helsingborgs (o dva roky dříve účastník LM, když v předkole vyřadil milánský Inter) a zastavil se až ve třetím kole na francouzském Sochaux. Teplice s Horváthem, Voříškem, Verbířem či Zelenkou naznačily, že by jim to v Evropě mohlo jít a vyprovodily portugalskou Santa Claru i německý Kaiserslautern. V semifinále je zastavila Bologna FC, své velké evropské představení si proto nechaly až na další sezonu.

Celkem se v sezoně 2002/2003 pětice českých klubů v LM a v Poháru UEFA utkala s 16 kluby z jedenácti evropských soutěží. Zaznamenala pozitivní bilanci 18-2-12 a nadprůměrný zisk 6.200, znamenající jedenácté místo mezi 51 soutěžemi. Z šestnácti pohárových duelů české kluby vytěžily devět postupů.

Formát pohárů nedoznal proti předchozí sezoně žádných změn. Poprvé se v Evropě představily kluby Kazachstánu, naopak kvůli rozporům s národní federací absentovaly v tomto i v následujícím ročníku ázerbájdžánské týmy.



České kluby

Slovan Liberec se na začátku nového tisíciletí dostal na svůj dosavadní vrchol. Nejen předváděnou hrou pod vedením trenérského dua Škorpil - Csaplár, ale i výsledkově. Na jaře 2002 slavili Kinský, Johana, Koloušek, Štajner, Nezmar a další první liberecký ligový titul a v létě už se mohli ucházet o Ligu mistrů.

V posledním předkole LM jim však los nadělil soupeře z nejtěžších - milánské AC. Rossoneri skončili v ročníku 2001/2002 v lize čtvrtí a v Poháru UEFA se dostali až do semifinále. Liberec měl také své pohárové zkušenosti - v Poháru UEFA skončil jen o kolo dříve než Ancelottiho klub. Mix stávajících hvězd a výrazných investic do nových posil po výsledkově nepovedené druhé polovině devadesátých let měl slavné AC dovést k novým úspěchům, mezi které by triumf v LM samozřejmě patřil. Maldini, Gattuso, Ševčenko, Seedorf, Rivaldo, Pirlo, Rui Costa, Pippo Inzaghi a spol tedy pochopitelně byli papírovými favority.

Souboj Liberce s AC Milán se dá směle zařadit mezi to nejlepší z historie českého klubového fotbalu. Na San Siru domácí zvítězili 1:0, když Inzaghi využil Hauzrova zaváhání. Liberec se stejně jako o rok dříve v Poháru UEFA prezentoval sebevědomým výkonem i několika dobrými příležitostmi ke skórování. U Nisy bez šancí rozhodně nebyl, ovšem další Inzaghiho gól postupové naděje hodně vzdálil. AC mělo i další možnosti, ale nevyužilo je, Slepička naopak zkraje druhého poločasu srovnal a Langer dokonce poslal Liberec do vedení. Na třetí gól již ale nezbýval čas, a postup do LM, kterou následně celou ovládl, slavil italský klub.

Liberec čekalo další putování Pohárem UEFA. V prvním kole lehce vyřadil gruzínské Dinamo Tbilisi, ve druhém díky penaltám přešel přes anglický Ipswich Town. Tou dobou byl Ipswich účastníkem pouze první divize, tedy druhé nejvyšší anglické soutěže. Z Premier League totiž o sezonu dříve vypadl a do Evropy se dostal tak trochu náhodou díky žebříčku Fair Play. Ostatně stejně jako Sigma. Třetí kolo už bylo pro Liberec konečnou. Ligou mistrů ostřílený Panathinaikos s Basinasem či Karagounisem si po rok staré zkušenosti se Slavií a Spartou pochutnal také na Slovanu. 


Liberec - AC Milán

Sparta si po třech účastech v LM, z toho dvou velmi povedených, zvykla na nejprestižnější klubovou soutěž a také její fanoušci začali brát LM za samozřejmost. Druhé místo v lize nemuselo být překážkou, znamenalo pouze absolvovat o předkolo navíc, a to Sparta proti gruzínskému Torpedu Kutaisi zvládla bez problémů. Spartu v létě posílil po vydařených zahraničních angažmá Karel Poborský, který měl společně s relativně mladými parťáky Jarošíkem, Sionkem, Grygerou, Lukášem Zelenkou, Hübschmanem či Junem dotáhnout tým počtvrté v řadě do LM. 

Jarabinského celek ale narazil ve čtvrtém předkole na belgického mistra z Genku, v kádru například s Didierem Zokorou či Wesley Sonckem. Osudným se Spartě stal zápas v Belgii, kdy dvakrát inkasovala v první půli a skóre již korigovat nestačila. V odvetě na Letné se s góly roztrhl pytel pro změnu v druhé půli. Domácí dvakrát prohrávali, vždy dokázali srovnat, Jarošík záhy poslal Spartu do vedení, ale ve zbývající půlhodině se již trefil pouze Babnič. Na kýžený tříbrankový rozdíl se Sparta nedostala, a tak se z historicky první účasti v LM radoval Genk. 


Sparta - Genk 4:2

Sparta se tak přesunula do Poháru UEFA, kde v prvním kole bez problémů přešla přes bosenský Široki Brijeg. Také druhé kolo začala dobře, když doma brankou Jarošíka zdolala Denizlispor. Druhořadý turecký celek, který psal historii evropských pohárů pouze tuto jedinou sezonu, měl být snadným soustem v cestě do třetího kola. V Denizli však domácí s hlasitou podporou fanoušků, a mimo jiné se dvěma Slováky v základní sestavě (Kratochvíl, Benčík), Spartu překvapili. Vstřelili dvě branky a postoupili dál. Sparta tak na své poměry zapsala relativně podprůměrnou sezonu. Z osmi zápasů sice šest ovládla a pouze dva ztratila, obě venkovní prohry však byly osudné. Dnes víme, že šlo jen o přechodnou epizodu v Poháru UEFA, další tři ročníky totiž Sparta opět stráví ve skupině Ligy mistrů. V rozmezí devíti sezon 1997/1998 - 2005/2006 ji hrála hned sedmkrát! ...bohužel, potom už ani jednou.

Viktoria Žižkov se v Evropě představila potřetí. Dosud největším zážitkem byl osm let starý souboj s Chelsea. A tato sezona posunula dojem z viktoriánského působení v Evropě ještě výš. Z dnešního pohledu se to zdá jako utopie, ale na Žižkově v létě 2002 panoval smutek z až třetího ligového místa. Titul, případně i druhé místo a postup do kvalifikace o LM, byl totiž blízko. Na Strahově proti Slavii stačilo Žižkovu uhrát více bodů než Liberec ve Vršovicích proti Bohemians. Liberec padl, Žižkov dlouho držel remízový stav, ovšem pět minut před koncem vstřelil jediný gól zápasu slávistický Pavel Kuka. Liberec tak zůstal první a před Žižkov se dostala ještě Sparta, která vyhrála v Uherském Hradišti. 

Byl z toho tedy "pouze” postup do Poháru UEFA. V předkole Stracený, Mlejnský, Chihuri, Pikl a spol vyprovodili slabé Domagnano ze San Marina. Ve druhém kole přišla odměna v podobě skotských Rangers. Na Strahově Ronald de Boer, Claudio Caniggia či Šota Arveladze sledovali, jak Pikl se Straceným střílejí góly a Pavel Kučera v bráně maří všechny skotské šance, včetně penalty kapitána Barryho Fergusona. Ostrovní týmy ale vždy zdobila nedobytná domácí tvrz, proto ještě zdaleka nebylo nic hotovo. Právě jedno z nizozemských dvojčat, které do Rangers přišlo z Barcelony dohrát závěr kariéry, srovnalo dvěma góly stav dvojzápasu. Šlo se tedy do prodloužení, kde postupový třetí gól domácích vstřelila pro změnu zmíněná gruzínská fotbalová superstar. Ovšem čtyři minuty nato zpražil Ibrox Park Marcel Lička. Žižkov postoupil přes Rangers! 


Žižkov - Rangers 2:0

Ve druhém kole se Žižkov utkal s Betisem, kde tou dobou působil například Brazilec Denílson, v roce 1998 poněkud překvapivě nejdražší hráč světa, nebo třeba Joaquín, tehdy 21letý mladík, budoucí legenda, která v Betisu hraje i dnes na prahu čtyřicítky. V prvním zápase na Strahově se přes řadu šancí na obou stranách trefil pouze čerstvý mistr světa Denílson, v Seville si domácí vítězstvím 3:0 postup pohlídali.

V lize byla Slavia až pátá, účast v Evropě si tak zajistila díky vítězství nad Spartou ve finále domácího poháru. A znovu z toho bylo slušné představení. Nepřijel sice žádný velkoklub z top soutěží, na druhou stranu se fanoušci mohli těšit z výjezdů na Partizan, PAOK či Besiktas. V prvním kole si Slavia poradila s Mouscronem, kde působil například Mbo Mpenza. Jeho dva góly, kterými dotáhl vedení Slavie v úvodním zápase v Mouscronu ještě duel zdramatizovaly. Na Strahově se však již hrálo podle not Vachouška, Pitáka či Skácela, nové nadějné generace - Slavia zvítězila 5:1.  

Z Bělehradu si Slavia dovezla porážku 1:3, takže v domácí odvetě měla co dělat. A jak bylo na Strahově v rámci Poháru UEFA pravidlem, Slavia spustila uragán s velkým množstvím šancí, které zákonitě vedly k potřebným gólům. Po dvou Vachouškových trefách zvýšil vedení na 3:0 těsně před koncem Petrouš z penalty. Hosté však v 90. minutě gólem Iviče poslali zápas do prodloužení. Beránkův tým se ale nesesypal a v prodloužení Gedeon s Adautem upravili skóre na vysokých 5:1.

Také ze Soluně přijela Slavia se ztrátou, tentokrát jen jednoho gólu. V odvetě PAOK dlouho vzdorovat nedokázal. Skácel dohnal ztrátu již ve 13. minutě, postupový gól vstřelil Vachoušek zkraje druhé půle. V mrazivém prosincovém večeru hostům stačilo vstřelit jeden venkovní gól, ovšem tuto možnost v závěru dvěma góly rázně odmítl Kuka. Výsledek 4:0, a šlo se do jarního osmifinále.

Poprvé Slavia začínala doma a opět zůstala neporažena. Na rozdíl od předchozích čtyřgólových demolicí z toho byl sice skromný, ale do venkovní odvety slušný výsledek 1:0. Proti Besiktasi, suverénu turecké ligy, se trefil Tomáš Došek. V Istanbulu již domácí, v kádru například s Ilhanem Mansizem či Tayfurem, bronzem ověnčenými borci z nedávného MS, ukázali svou kvalitu a Slavii udělili lekci. Hosté své úvodní velké šance promarnili, zato Besiktas do poločasu dorovnal ztrátu, po hodině hry pak během deseti minut Slavii uzemnil třemi góly a zdálo se být hotovo. Ovšem Dostálek z penalty a Hrdlička po rohovém kopu skóre korigovali a rázem v posledních pěti minutách Slavii stačilo vstřelit pro postup jediný gól. A ten skutečně přišel, když Piták z přímého kopu zaskočil Córdobu, podobně jako o půl roku dříve Ronaldinho Davida Seamana na MS. Italští rozhodčí se však rozhodli odmávat ofsajd probíhajícímu Hrdličkovi, což znamenalo velké vydechnutí obecenstva na stadionu na jedné straně a na druhé straně vystřídání Colliny na pozici Čechy nejnenáviděnějšího rozhodčího Domenicem Messinou. 


Slavia versus Besiktas

Sigmu, přidělenou do Poháru UEFA pouze na základě žebříčku Fair Play, logicky nezastihla evropská účast v nejlepší formě. Tým s Vaniakem, Rozehnalem, Kováčem či Vlčkem skončil v lize 10., v této sezoně si pak ještě o příčku pohoršil. A v Poháru UEFA skončil Páníkův tým bohužel hned v předkole. Doma proti Sarajevu Sigma ještě otočila výsledek na 2:1, to samé se ale povedlo i Sarajevu v odvetě a po penaltách se radovali z postupu, poprvé po dvaceti letech, domácí. Zato Sigma připomněla svou šest let starou blamáž, kdy vypadla s Hutnikem Krakov.

A teď trochu kondicionálu. Na kdyby se nehraje, ale nebýt danajského daru v podobě bonusového místa za široce definovaná kritéria slušnosti, brala by jinak úspěšná pohárová čtyřka (Liberec, Sparta, Žižkov, Slavia) zisk 7.500 bodu znamenající skvělé sedmé místo mezi 51 soutěžemi. A taky posun Česka na desáté místo před Belgii a Turecko. A tedy přímý postup mistra ligy 2003/2004, Baníku Ostrava, do základní skupiny LM pro sezonu 2004/2005. Je to asi nefér nyní vytahovat, ale kvůli Fair Play žebříčku, které umožnilo škobrtnutí Sigmy, se místo Baníku prohánělo v LM Fenerbahce.  

Zpět mezi historická fakta. I v součtu se Sigmou šlo o nadprůměrnou sezonu, osmou mezi 27 českými, vedoucí ke konečné dvanácté příčce v pětiletém žebříčku národních koeficientů. Důležité bylo, že se povedla již čtvrtá sezona v řadě a pokud by se vydařila i ta následující 2003/2004, která bude střídat nízký zisk sezony 1998/1999, mohl by z toho být průnik do nejlepší desítky. A tedy, opět po čtyřech letech, přímý postup mistra do základní fáze LM pro ročník 2005/2006. Ale to už hodně předbíháme.

Autor: Martin Lavický

Komentáře (84)

Přidat komentář
eleven11

1.Viktorka!

Reagovat
Dufan

ty jo....škoda toho Baníku v LM :D

Reagovat
Y.N.W.A

jako dobrej detail, ale naštve pořádně... škoda tý Sigmy

Reagovat
Dufan

to jo... jako spíš to beru z pohledu zajímavosti, prostě někdy oživení jiným týmem je fajn, teď to na nějakou dobu zase vypadá na boj S+S+Plzeň, takže nějaké překvapení nehrozí. Myslím že tehdejší Bazaly (pokud by se tam dalo hrát), by na tu LM praskaly nebo spadly.

Reagovat
Malavi

Je to tak. Možná by Nohavica viděl Baník jak... hraje s Barcelonou.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Uz tehdy nam to dojebal Panik...

Reagovat
Y.N.W.A

jj

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Dufan

Reagovat
braveheart

Reagovat
8lampard8

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
hodjohn

Reagovat
Shevchenko

Ty vole...

Reagovat
smazaný uživatel

kdoví kdo by vyhrál titul, kdyby se šlo přímo do lm

Reagovat
Y.N.W.A

je fakt, že při takový možnosti se rozjíždí strašná zvěrstva... majitelé čuchaj miliony zadara, tak jdou přes mrtvoly... při poslední takové možnosti to vyhrála Plzeň, zatímco Sparta i Slavia nesmyslně investovaly do přestárlejch hvězd, hlavně Sparta se z toho vzpamatovala (doufám) až teď v červenci; Plzeň šla s tím "klackem proti tankům" (a spíš než do hráčů, investovala do různých chatiček pro rozhodčí, aby měli kde prcat milenky)

Reagovat
monty25

Plzeň investovala hlavně do trenéra (jakkoliv Vrbu nemusím).

Reagovat
hodjohn

To jsme radši neměli ani vědět .

Reagovat
Mars

Pitbull fanda Liberce?

Reagovat
widlak

U Nisy to byl tenkrát mazec a postup byl blízko. Vybavuju si, že v druhém poločase asi minutu před koncem nastavení dostal míč do náběhu Baffour Gyan a rozhodčí raději ukončil zápas, než aby šanci nechal dohrát.

Reagovat
ManUnited

Tohle jsem slyšel taky ale podle toho videa by to stejně bek odhlavičkoval ne?

Reagovat
skat

Dodneška jsem přesvědčen, že Inzaghi dal ten gól z těsného ofsajdu

Reagovat
Pajinho10

Tak ten chlapec se v ofsajdu uz narodil

Reagovat
widlak

Možná jo, možná ne. Gyan už do souboje nešel, protože bylo odpískáno. Je to 18 let zpátky a mě bylo 16, takže jsem přesvědčen, že to bylo úmyslné pohlídání, aby do LM prošlo AC. To jsou mé vzpomínky a realita mě nezajímá

Reagovat
h8_sfatto

Liberec vs Milán a Bologna vs Teplice, to byly tenkrát hecovačky, když jsem makal v Itálii na hotelu, zlatý časy českého fotbalu a italské ekonomiky

Reagovat
smazaný uživatel

Balkán cup? V živote som takéto označenie pre Pohár UEFA či EL ani v pejoratívnom zmysle nepočul a to sa futbalom zaoberám už od 80. rokov... Navyše súťaž s takýmto pomenovaním kedysi či už na reprezentačnej alebo pohárovej úrovni reálne existovala:

https://en.wikipedia.org/wiki/Balkan_Cup

https://en.wikipedia.org/wiki/Balkans_Cup

Reagovat
Malavi

O nic oficiálního nejde. Já jsem se s tím označením setkával poměrně často v různých diskuzích, fórech i v běžném hovoru a v tomto článku jsem se snažil vysvětlit, proč to tak vnímáno bylo. Často šlo i o špičkování mezi fanoušky Sparty a Slavie, zatímco na Letné se pravidelně hrála LM, Slavii opravdu zbýval "jen ten Balkán cup".

Oficiální Balkán Cup samozřejmě existoval, to je ale věci jiná.

Rozumím, že někdo se s tímto označením nesetkal, nebo možná i zapomněl. Ostatně, rád se zeptám, jak tento pojem vy ostatní vnímáte?

Reagovat
smazaný uživatel

Diskuze na idnes a pacient Erik zamilovaný do Sparty v Balcan cupu.

Reagovat
smazaný uživatel

koček a katano

Reagovat
skat

Myslím, že to označení nastalo až později, když se kvalifikace začali dělit do těch nepřehledných skupin soupeřů. Češi jezdili od Kazachstánu, Kavkaz, Izrael, Balkán, Ukrajina ( prostě východ spolu) a kvalifikanti ze západních si jezdili do skandinávie, Švýcarska, Rakouska, Britské ostrovy atd.... vždy to čirou náhodou vyšlo tak, aby západní týmy nemuseli na východ, kde byly neatraktivní a celkem silné týmy....

Reagovat
smazaný uživatel

Ono môže byť, tých balkánskych súperov tam v tých časoch bolo nespočet a často sa na nich narážalo, aj keď je jasné, že vtedy mali najmä kluby z bývalej Juhoslávie, Rumunska či Bulharska vyššiu kvalitu, než dnes a pri dobrej konštalácii mohli vyradiť prakticky kohokoľvek... Ja len že sa reku nepamätám, že by som na toto pejoratívne označenie v tých časoch niekedy natrafil na nete, v periodikách alebo tak...

Reagovat
skat

V periodikách to nebylo nikdy, ale lidé v diskuzích i v hovoru se o tom takto vyjadřovali velmi často.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to môže byť, internetové diskusie som v tých rokoch až tak často nenavštevoval...

Reagovat
Pokahontas

Jednoznačně jako pochvalu.

Pejorativně ho může vnímat jen šovinisticky předpojatý idiot,který o těchto končinách nic neví,v životě tam nebyl a vytváří si obrázek o světě podle Mladé fronty,Respektu,Deníku N,České televize apod. Něco jako slovo ,,Žid"-to taky není nadávka,znělo tak jen nacistům.

Bezkonkurenčně nejlepší fotbalová atmosféra v Evropě je přece právě na Balkáně,jak se ostatně Slávie právě v té sezöně měla možnost přesvědčit na stadionech JNA,Toumba nebo Inonu.

I na zaplněném Strahově byla v těchto soubojích atmosféra vynikající,fandové PAOKu i Besiktase tehdy zaplnili celý severní křídlo (Grobarů bylo jen několik stovek,což bylo hlavně tím,že k nám tehdy ještě bohužel potřebovali víza).

Reagovat
skat

Tak jako pochvalu to bereš opravdu asi jen ty. Ten pohár se nazýval balkan cup hlavně z toho důvodu, že se zeměpisně málokdy stalo ( díky klasickému pavouku), aby český tým narazil na dobrý tým ze západní Evropy. Prostě se to udělalo tak, že to byl pohár pro chudé, a to byl východ včetně balkánu, kde to zastoupení v předkolech bylo snad 4 týmy z balkánu na jedno ze zbytku Evropy. Navíc se to pak ještě rozsypalo na nějaké geografické okruhy, které záhadně přisuzovali východním týmům ty z východní Evropy plus přilehlé Asijské krajiny a těm ze západu zase západ a sever.

Reagovat
Malavi

Ano, zkusím ještě vypátrat fakta, ale skutečně to bylo tak, že původní rozdělení na nasazené a nenasazené se těsně před losem předkol ještě rozdělilo do několika regionálních skupin. Mělo to i jakousi logistickou logiku, ale osobně jsem v tom taky viděl drobnou neplechu.

Reagovat
Y.N.W.A

Co to melete a proč do toho matlate sovinismus a ceskou televizi? Jako Balkan cup se to označovalo a pochvala to fakt nebyla, protoze to byly neatraktivni tymy, ktery nas casto vyrazovali. Ano, atmosfera tam je velkolepa, coz se fanouskum na vyjezdech libi, ano, Balkan obecne ma spoustu krásný prirody i zajimavyho kulturního dědictví a specificky lidi, ktery jsou vetsinou pratelsky, asi jako vsude jinde. To ale nic nemeni na tom, ze jezdit v predkolech na Balkan nikoho moc nebavilo a do skupin je vetsina taky nechtěla... A opravdu se to pouzivalo ve smyslu vysmechu, ne pochvaly, co si pamatuju i ja

Reagovat
Malavi

Špatně jsem se vyjádřil. Dotaz měl být, zda jste se s tím pojmem setkali. To, že Balkán (i ten fotbalový) se dá vnímat pozitivně, je samozřejmě pochopitelné. I když já mám radši balkánské hory, dechovku a kuchyni

Reagovat
smazaný uživatel

Myslím že nejvíce se to používalo po tomto ročníku, kdy se hlavně fanoušci Sparty tak vyjadřovali aby zesměšnili výsledky Slávie. Není pravda, že by se to říkalo, protože by měli třeba v předkolech více týmů, to neměli, akorát my jsme je furt fasovali, protože zápaďákům se tam nechtělo.

Reagovat
Arbiter Fotbaliarum

Já jsem to slýchával dost často. Řekl bych do doby, než Evropskou ligu začali brát vážně třeba i Italové a Angličané, to znamená asi do zavedení té možnosti, že vítěz bude hrát Ligu mistrů. Nevím kdy přesně to bylo. Pak šla prestiž hodně nahoru. Ale celků z Balkánu je tam samozřejmě stále hodně vzhledem k počtu fotbalových soutěží na Balkáně, to je jasné.

Reagovat
smazaný uživatel

Nejlepší byl Balkánsko-Středoevropský,škoda,že se nedohrál

Reagovat
Y.N.W.A

Tvl, to milánský AC v týto sezóně není tým, to je přehlídka legend na exhibiční mače... a oni tu LM stejně vyhráli

Reagovat
smazaný uživatel

to byl Slovan jediný klub, který na cestě AC Milán k vítězství v LM porazil ... kde ty časy jsou, teď tu máme půl sestavy na hostování

Reagovat
smazaný uživatel

Jediný spolu s Realem, Dortmundem, Deportivem, Racingem Lens

Reagovat
Malavi

Nene, taky jsem na toto tvrzení narazil, ale není pravdivé. AC následně prohrálo ještě čtyřikrát. Doma s Deportivem a s Dortmundem, venku v Lens a na Realu. V play off navíc z pěti zápasů v normální 90minutové době vyhráli jen jednou o gól, jinak čtyřikrát remizovali. Žádný buldozer to tedy nebyl.

Reagovat
smazaný uživatel

aha tak to díky za opravu měl jsem to 18 let takto zapamatované

Reagovat
widlak

Já taky

Reagovat
Vtáky cez tepláky

AC nikdy neboli buldozér. Práve naopak, oni skôr vyhrávali ťažké zápasy kedy o niečo išlo a proste hrali na skúsenosti a efektivitu.

Reagovat
Y.N.W.A

jj, italskej fotbal, hlavně obrana a vepředu dát jeden gól z nasimulovaný penalty Inzaghiho ...ne-dělám si samozřejmě srandu

Reagovat
Selänne

Tohle je snad největší mýtus v našich končinách.

Reagovat
lampas

To psali v nějaký knize typu "Fotbalové kluby 2004" (mám jich doma asi deset, máma mi je pravidelně kupovala k Vánocům) nebo tak nějak, taky si vybavuji že jsem tu informaci někde takhle pochytil a dlouho žil v tom, že je to pravda

Reagovat
Arbiter Fotbaliarum

Krásné vzpomínky, třebaže bez zajímavých týmů (až na pár výjimek) například z Německa. Úplně jsem už zapomněl, že Žižkov postoupil přes Rangers.

Reagovat
Spalovač šancí

Sice jsem nečetl, ale moc pěkný článek

Reagovat
Mönchengladbach

Reagovat
Pokahontas

Při zpětném ohlédnutí za touto sezonou je nádherně vidět,jak absurdní a nesmyslný systém kvalifikace o LM tehdy panoval,o šancích na postup velmi zásadně rozhodovalo často pár bodíků na základě zápasů starých třeba pět sezón

Kdo se dostal mezi nasazené,měl jistotu,že dostane soupeře v zásadě srovnatelné,i když možná nepříjemné,ale určitě ne supertěžké.Naopak stačilo mít o pár bodíků v žebříčku míň a v zásadě hratelné soupeře(á la Rosenborg,Anderlecht,Sparta,oba kluby z Glasgow apod.) mu nalosovali jen s velkým štěstím,zbytek byly těžký i supertěžký váhy z předních lig,takže na štěstí záleželo neskutečně.

Zcela absurdně tak nejenže nebyl zvýhodněn mistr ligy proti vicemistru,on měl český mistr pozici tehdy dokonce nesrovnatelně těžší

Zatímco druhá Sparta vyfasovala a těsně vypadla se srovnatelným Racinkem Genk(který pak ve skupině skončil poslední),tak mistrovský Slovan vyfasoval a těsně vypadnul s AC Milán(který pak celou LM vyhrál).

Jaroslav Hřebík tehdy označil rozdíl mezi oběma soupeři českých týmů slovy ,,o dvě třídy ".

Zaplaťpánbůh za Platiniho reformu z roku 2009

Reagovat
Selänne

Vtipný je, že Denizlispor si po Spartě následně vyšlápl i na Lyon. Celkově ale obrovská škoda, že se nepovedlo postoupit přes Genk do Ligy Mistrů. Celkově vzato relativně úspěšná sezona, která ale byla neskutečně krutá.

Reagovat
Muffi

Upřímně, Sparta se trápila celou sezonu a bez Poborského by titul brala Slavia.

K tomu na začátku nesmyslně široký kádr, ne úplně ideální vztahy v kabině, které stály přísného Jarabinského flek a v tom dvojutkání se možná přidalo podcenění(měli otřesnou obranu) nebo špatná taktická příprava.

I to Denizli byla ostuda jak kráva.

Reagovat
Selänne

Ta poslední věta původní patřila k českým týmům, ne přímo Spartě. Takže tě to asi trošku zmátlo hádám.

Každopádně máš super paměť, to se musí nechat. Já bohužel začal fotbal sledovat až v průběhu roku 2003. takže se musím spoléhat na dobovej tisk, popřípadě na záznamy a sestřihy.

Tenkrát byl Jarabinský první volba?

Reagovat
Muffi

TO vůbec netuším, Košťál to točil dost zajímavě, po Jarabinského vyhazovu vzal Kotrbu, který sezonu začal v Příbrami ale vyhodili ho, na konci podzimu prohrál 4 zápasy se Sigmou ale Kubíček chtěl smlouvu řešit až v zimě, kdy Kotrboi hodila laso Sparta.

Reagovat
smazaný uživatel

Hehe, Viktorka Žižkov s Domagnanem, to byl dobrý bizar na poloprazdnem Strahově. Tam byly jen děti, 20ks Viktorky a pak armáda, jenž to dostala lístky zadara jako odměnu l, že pomáhali Praze při povodních.

Glasgow Rangers a Cannigga ❤️

Jen sem měl za to, že další kolo měli konečně pod zizkovskou věží a hráli s Brondby Kodaň.

Tak to bylo asi jindy.

Reagovat
Malavi

V příštím díle bude i Brondby.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kepy_FCB

Obojí bylo v TV,Brondby onehdá pěknej počet i prezentace, Rengers jen počet ale přijel i Sean Connery

Reagovat
smazaný uživatel

Tady mi jde spíše o to, že Viktorka snad až s Dány hrála pod věží. S Rangers na Strahově.

Reagovat
Pokahontas

Vystoupení Slávie v pohárech bylo v této sezóně výmluvné a dokonale kopírovalo její výkony v lize,které kdosi lapidárně shrnul jako ,,Doma na jedničku podtrženou,venku na propadnutí“.

Doma a venku,to byly v obou soutěžích dva zcela jiné týmy. Doma 5:1 Mouscronu i Partizanu,4:0 PAOKu,4:1 Bohemce,6:1 budějickému Dynamu,Zlínu dokonce 7:1! Za celou sezonu jen 2 ztráty-plichty se Spartou a Jabloncem.

Zato venku…Pasivita na Besiktasi se vymstila,zvednout hlavu na posledních 10 minut tehdy fakt nestačilo.Škoda že ještě nebyl VAR,neuznaný gól na 3:4 vzbudil zbytečně zlou krev,ale i kdyby ho VAR uznal,tak by to postup patrně neznamenalo,protože by rovněž nejspíš odvolal předtím nařízenou penaltu,z níž se snížilo na 1:4.

A v lize ? Jediné zářivé momenty venku byly snad podzimní výhry na Dynamu(otočka v deseti z 0:1 na 3:1)a drtivých 4:0 na Žižkově,která rázně utnula velice dlouhou šňůru domácí neporazitelnosti tamní Viktorky (něco kolem +/- 30 zápasů).

Jinak bída a marnost,neschopnost vstřelit gól a když už,tak neinkasovat-vesměs tedy plichty 0:0 nebo 1:1-i na ten rok sestupující Bohemce pasivní bránění hubeného náskoku,které se nevyplatilo.Výborný výkon na Letné zdevalvovalo zahazování neskutečných tutovek zejména ze strany Doška,který tehdy začínal získávat pověst útočníka,co ze čtyř šancí pět spálí a fandové ho tomu úměrně ,,milovali“

Ve tříbodovém systému je pro tým hrající o titul takový přístup k venkovním zápasům sebevražedný,což by měl vědět i tehdejší trenér Beránek,který s tímto problémem nedokázal celou sezónu nic udělat a naordinovat odvážnější hru i venku.

Problém byl v tom,že on ani tak nestál o titul,jako spíš o Ligu mistrů,což opět dokazuje,jak absurdní byla tehdejší kvalifikace o LM,když nijak nezvýhodňovala prvního před druhým a de facto tak devalvovala boj o mistra. (nemůžu zapomenout,když tehdy v době,kdy měli sešívaní náskok cca 10 bodů na třetí Viktorku(tu žižkovskou) a daleko menší ztrátu na špici,prohlásil na dotaz ohledně aktuálních cílů v sezóně: ,,Spíše si hlídáme 2.místo (sic!)“

Reagovat
Malavi

Díky za postřehy, jen tvrzení že mistr nebyl zvýhodněn před vicemistrem mi přijde zbytečně silné (vicemistr hrál dvě předkola, mistr jedno), ale rozumím. Jak píšeš výše, před Platiniho reformou to bylo opravdu hodně nespravedlivé pro týmy s nízkým klubovým koeficientem (to byl ten hlavní problém), které nezřídka nafasovaly třetí či čtvrtý celek z Anglie, Itálie, Španělska či Německa. Ostatně jako o rok později vicemistrovská Slavia, když narazila na Celtu Vigo (více v příštím článku).

Platiniho reforma byla dobrá reforma

Reagovat
Jinders

Hra venku stála SKS titul,ač je to vzhledem ke Strahivu vlastně paradox,protože v této sezoně měla Slavia historicky nejnižší domácí návštěvnost(kterou tehdy ovlivnilo i dost TV přede/dohrávek,jako např. se Spartou v lijáku v pondělí v 16:30(8tisíc lidí).

Reagovat
lampas

Ono taky tehdy na spoustě místech byl terén jak na poli po dešti, narozdíl od Strahova, to taky hrálo roli.

Reagovat
fabec1222

U minulého souhrnu jsem na to nějak zapomněl, tak to nahodím aspoň sem:

NOMINACE NA MS 2002

BRANKÁŘI

Pavel Srníček

Petr Čech

Antonín Kinský

OBRÁNCI

Zdeněk Grygera

Tomáš Ujfaluši

Marek Jankulovski

Tomáš Řepka

Jiří Novotný

Petr Johana

René Bolf

Tomáš Votava

ZÁLOŽNÍCI

Pavel Nedvěd

Vladimír Šmicer

Karel Poborský

Patrik Berger

Tomáš Galásek

Václav Koloušek

Jiří Jarošík

Roman Týce

ÚTOČNÍCI

Jan Koller

Vratislav Lokvenc

Milan Baroš

Jiří Štajner

NÁHRADNÍCI

Ladislav Maier, Milan Fukal, Tomáš Hubschmann, Pavel Horváth, Libor Sionko, Pavel Kuka, Jan Nezmar

A kde byste hledali hlavní vinu v kvalifikaci? Byl to Chovanec a jeho nominace? Popřípadě arogance některých našich hvězd?

Reagovat
Nadržený šimpanz

Tehdy hrálo jen 22 hráču a řekl bych, že by v týmu byl i Hašek a možná Hartig, třeba Galásek tehdy těžko

Reagovat
Witcher

Rosický byl zraněn?

Reagovat
fabec1222

Reagovat
Malavi

Pro mě osobně je baráž s Belgií nejsmutnější vzpomínkou na českou reprezentaci (fotbal vnímám od roku 1992). Ani vyřazení Řeckem mě tak nebolí, jako to zjištění, že ani tentokrát, navíc s takovým týmem, nebudeme na MS. Chovance jsem měl rád naposledy jako fotbalistu, jako trenér mě nikdy nepřesvědčil (ani při onom kvalifikačním rekordu na EURO 2000).

Reagovat
dontcallmeandre

Chovanec neuměl vymyslet herní systém pro nejsilnější sestavu a využít silné stránky hráčů. Hráči hráli často úplně něco jiného, než v klubu. Protože byli kvalitní, často to nějak ukopali, a tím že se dostali do baráže, tak to toli nebylo do očí, ale ten tým měl rozhodně navíc.

Reagovat
Muffi

Asi Chovancova nezkušenost vedla ke zhoršení vztahů v kabině, což tým rozklížilo. Navíc jsme nikdy moc neuměli pod tlakem a baráž s Belgií se brala jako tutový postup.

Už nevím, zda 02 nebo až 03 byl v Hattricku rozhovor se Srníčkem a bylo to hodně zajímavé. Po klopýtání v kvalifikaci dostal Bruckner větší pravomoci a do týmu přišli hráči z U21, což se podle Srníčka staré gardě moc nelíbilo, říkal, že bez nich by postoupili, což je další doklad nepříliš velké psychické síly, kdy konkurence mladých hráčů pro ně byla problém.

Reagovat
Muffi

A k nominaci Bolf těžko, ve Spartě se trápil a pakoval zpět do Baníku v zimě 02/03, Horváth v tom zahraničí skoro nehrál, možná by dostal šanci Honza Polák nebo ti mladí ze Slavie, Piták, Skácel, Vachoušek.

Reagovat
smazaný uživatel

Nezapomenu na zápas v Dánsku, kde na neuvěritelně rychlá křídla domácích dal stratég Chovanec na kraje obrany vysloužilého Jirku Němce a dlouhána Johanu. Nikoho pomalejšího už nenašel.

Reagovat
smazaný uživatel

Pepek byl dobry ale co z toho kdyz nekteri omezeni arogantni typci v kabine a na hristi mu to jebaly

Reagovat
smazaný uživatel

napsat v jedné větě slovo "omezeni" a pak "jebaly"

Reagovat
smazaný uživatel

jo mazec no ale nic to nemeni na tom ze ti hraci mu to opravdu jebaly :P

Reagovat
Y.N.W.A

Chovanec nikdy nebyl dobrej trenér... ty jeho kyselý ksichty, kdy mu všichni ubližovali, když se prohrálo a jeho jediná odpověď na vše ve Spartě bylo to arogantní "my jsme Sparta, my to musíme vyhrát, protože jsme Sparta" ...teď v Tiki Taka opět ukázal, jakej je to sebestřednej blb

Reagovat
monty25
Reagovat
ACSeRw!n

Slepator proti AC radil

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele