,Nastává sezona řešení dluhů.‘ Čechy po koronakrizi dostihly finanční problémy, obracejí se na poradce

Výpadek příjmu, jeho úplná ztráta i dluhy a exekuce z minulosti postupně začínají dohánět řadu lidí. Čím dál častěji se obracejí na dluhové poradce, jak Radiožurnálu potvrdily oslovené organizace. Vládní ochranná opatření, která souvisela s epidemií koronaviru a nouzovým stavem, postupně končí a nastává tak čas, kdy lidé budou muset začít své dluhy řešit.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze, finance, bankovky (ilustrační foto)

Například pobočky Poradny při finanční tísni už nyní zaznamenávají o třetinu více klientů než v prosinci a lednu. Ilustrační foto | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: Český rozhlas

Na plzeňskou dluhovou poradkyni Člověka v tísni Vlastu Feistingerovou se obracejí lidé, kteří nevystačí s penězi kvůli dopadům koronavirové pandemie. „Zase jim naskočí splátka, která tam byla předtím. A oni vědí, že na ni nebudou mít,“ popisuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Finanční problémy dostihly po koronakrizi více Čechů. Téma pro Václava Štefana

Lidem postupně končí tří- až šestiměsíční odklad splátek úvěrů, který umožnil zákon. Od 1. července pak exekutoři mohou znovu zabavovat věci dlužníků při takzvaných mobiliárních exekucích (zajištění či zabavení movitých věcí - pozn. red.).

Možnost odložit placení nájemného skončila k poslednímu červenci. „Zaznamenáváme trochu větší výskyt lidí, kteří přišli o práci, protože často pracujeme s lidmi s nižším vzděláním, kteří mají postavení na trhu práce horší a většinou nemají stabilní smlouvu na dobu neurčitou,“ přibližuje Radiožurnálu analytik Člověka v tísni Daniel Hůle.

„Navíc se na nás obracejí lidé, kteří měli problém s mobiliární exekucí,“ dodává s tím, že nápor dlužníků očekává na podzim.

Z malých dluhů likvidační částky. Mnohočetné exekuce se pořád vymáhají, zjistili novináři Českého rozhlasu

Číst článek

Například pobočky Poradny při finanční tísni ale už nyní zaznamenávají o třetinu více klientů než v prosinci a lednu.

Ředitel neziskové organizace David Šmejkal to dává do souvislosti právě s koncem vládních ochranných opatření.

„To, co nebylo řešeno před tím, když dlužník odkládal řešení problémů, nebo naopak vyvstalo v souvislosti s omezením práce nebo výpadku příjmu člena domácnosti, se řeší teď. A nastává, řekněme, sezona řešení dluhů,“ říká.

Dluhy a exekuce

Zatímco v prvních měsících koronavirové krize lidé řešili hlavně práci, ošetřovné nebo sociální dávky, teď se poradců nejčastěji ptají na dluhy a exekuce, případně ukončení pracovního poměru.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si k tématu rozhovor s Danielem Hůlem z neziskové organizace Člověk v tísni

„Vrátila se více problematika dluhů, která může souviset i s ekonomickými dopady finanční krize, protože někteří zaměstnavatelé krachují a tím pádem mají finanční problémy i zaměstnanci těchto zaměstnavatelů,“ vysvětluje předseda Asociace občanských poraden Hynek Kalvoda

Během léta se zvýšil počet lidí, kteří se na poradny sdružené v asociaci obracejí. Hlavní nápor ale Kalvoda, stejně jako Hůle, očekává až na podzim.

Exekutorská komora nedávno uvedla, že v květnu bylo nejméně zahájených exekucí od roku 2013. Experti na dluhovou problematiku upozorňují, že dlužníci do exekuce spadnou až s časovým odstupem.

Václav Štefan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme