Uměleckého ducha mají v rodině. „Naší tvorbou chceme lidi povzbudit,“ shodují se Švejdová a Brančovský

12. srpen 2020

Rudolf Brančovský je zpěvák kapely Poletíme! i výtvarník a ilustrátor. Své malířské nadání zdědil po mamince Vlastě Švejdové. Ta něžnými kresbami dokáže namalovat i humor.

Jejich výtvarná díla jsou odlišná, jsou si však v něčem podobní? Co obdivuje jeden na druhém? Napoví další mezigenerační setkání v letním seriálu, který nese název „rodinná dovolená“.

Ideálně strávený prázdninový čas je u vody, shodují se oba hosté. „Miluju podmořský svět, který je pro mě zároveň inspirací, hlavně mořští živočichové,“ říká Rudolf. „Odpočíváme každý zvlášť, ale o to jsou pak ta naše rodinná setkání veselejší, hlavně díky dětem.“

Umělecká kariéra

„Když se oba dva rozhodli věnovat umění (i druhý syn Petr je malířem), tak se rozhodli zcela dobrovolně, i když věděli, jak se pořád hrbím u malování. Načež Rudolf s úsměvem dodává: „Vzhledem k obdarování jsme ani jinou možnost neměli.“

Vtip je dar

Vlasta Švejdová ilustrovala nepřeberné množství dětských knih a přispívala také do humoristického časopisu Dikobraz. „První vtipy, které jsem poslala do Dikobrazu, měly úspěch. Šla jsem na to z druhé strany, z pohledu laskavého na ženu a děti. Předtím bylo takového pranýřování žen, že čekají na manžela s válečkem na nudle a já jsem přišla s obyčejným vtipným příběhem ze života. Nedá se to naučit, je to jakýsi úhel pohledu,“ vysvětluje celoživotní ilustrátorka. „Je to o tom nabídnout lidem ty svoje trapnosti a nestydět se za ně,“ přikyvuje Rudolf.

autoři: Jana Kobylinská , lop
Spustit audio

Související