12. 08. 2020 Přečteno: 16303x

Pes po operaci: Jaká je péče o psa po kastraci nebo chirurgickém zákroku?

I pejska může někdy v životě čekat operace, ať už jde o banální zákrok, složitější chirurgický výkon nebo často prováděnou kastraci. Důležité je vědět, jak o psa po operaci pečovat, aby byl zanedlouho zase fit. Jaké jsou nejčastější zákroky u psa a jaká je následná rekonvalescence?

Nejčastější operace u psa

Nejčastěji prováděnou operací u psů i fenek bývají kastrace. U fenek to pak často také bývá odstranění nádoru mléčné žlázy, ať už se jedná o nádor zhoubný či ne. Další operace mohou být různé – způsobené zraněním psa nebo třeba také tím, že něco nevhodného snědl. Nezřídka to bývají nevhodné hračky pro psa, jejichž malé části při náruživém zacházení uvíznou pejskovi ve střevech.

Kastrace fenky nebo psa bývá sice nenáročný a poměrně častý zákrok, přesto je hlavně u fenek důležité, aby se rekonvalescence nepodcenila. Ať je tedy důvod k chirurgickému zákroku jakýkoliv, zásadní je také následná péče o psa. Co všechno můžeme pro svého domácího mazlíčka po operaci udělat?

Péče o psa po operaci – jak se chová pes po narkóze?

Pes po narkóze může být zpočátku vystrašený a zmatený. Po každé operaci dostanete psa domů probuzeného, většinou však ještě malátného a neschopného samostatného pohybu. Pes doma musí ležet na útulném a klidném místě, kde je mu poskytnuta vhodná péče. Mělo by to být místo, které dobře zná a nebude jej stresovat výrazná změna prostředí. Pokud ale například máte venkovního pejska, nechte si jej až do vytažení stahů po operaci raději u sebe doma na chodbě či v jiné vhodné místnosti.

Připravte pejskovi po operaci pelíšek, aby mohl pohodlně ležet a co nejméně se pohyboval. Není totiž žádoucí, aby psovi například popraskaly stehy. Pes by měl být první dva dny po operaci pod neustálým dohledem. Pokud by se vám zdálo, že se chová nestandardně nebo něco není v pořádku, okamžitě volejte svého veterináře.

Pes po operaci vyžaduje i přizpůsobení jídelníčku

Pes po operaci nebude mít hlad. Zpočátku by měl pejsek jenom pít. Pravděpodobně mu také bude špatně, může se po narkóze pozvracet. První den po operaci bývá krizový. Po dvou dnech od data operace můžete sledovat zlepšení stavu vašeho pejska, který může začít jíst. Dávejte mu lehkou dietní stravu a později něco na posílení a podporu hojení jizev – například krmivo pro psy v rekonvalescenci.

U pejska či fenky po kastraci, po operaci střev nebo po odstranění nádorů mléčné žlázy či vyjmutí dělohy je třeba sledovat, kdy se zvíře dokáže bez problémů vyprázdnit. U mnoha případů také pes po operaci bere antibiotika, které mu dle pokynů veterináře páníček přidává do stravy.

Péče o psa po kastraci

Klidový režim psa po operaci znamená, že pejska nenecháte pobíhat ani ho nevystavíte vyšší fyzické zátěži. Jakmile se pes postaví na nohy, většinou se rychle snaží dostat do kondice a dělat všechno stejně tak jako předtím. Po pár dnech ho můžete vzít na zahradu nebo na krátkou procházku, ale sami uvidíte, že se zpočátku rychle unaví. Pes by měl mít klidový režim minimálně do vytažení stehů, což bývá zpravidla sedmý až desátý den po operaci. Každý pejsek zkrátka prochází rekonvalescencí různě dlouhou dobu, záleží na typu zákroku, stáří psa a jeho celkové kondici.

Určitě není radno přehánět to s procházkami a běháním na zahradě i delší dobu po operaci. Rekonvalescenci psa by také neměli narušovat ostatní členové domácnosti, další zvířátka a také děti – požádejte je, aby nemocného pejska nechali v klidu.

Jak pečovat o jizvu u psa po operaci

Péče o jizvu u psa probíhá zcela jednoduše. Ránu je především potřeba udržovat čistou a suchou. Zpočátku můžete řez dezinfikovat a ošetřovat doporučenými přípravky od veterináře, například dezinfekcí s obsahem jódu. Jizvu nikdy nedezinfikujte peroxidem nebo alkoholem, není to vhodné ani z důvodu, kdyby si chtěl pejsek ránu lízat, navíc jej to může hodně dráždit a štípat.

Později lze jizvu mazat měsíčkovou nebo konopnou mastí. Pokud se jizva zanítí, pejsek se nevyhne masti s obsahem antibiotika nebo antibiotické léčbě, kterou veterinář často doporučuje také preventivně, aby nedošlo k zánětu po komplikovaném zákroku. U jednoduchých zákroků nebo u kastrací to není potřeba a antibiotika se v průběhu rekonvalescence psa neužívají.

Důležité však také je, aby si pejsek ránu nelízal, neškrábal a nekousal – jizva ho také může svědit a bolet. Proto se psům často nasazují ochranné límce kolem krku z umělé hmoty, aby se pes nemohl dostat k ráně. Další možností je nasadit psovi elastické bavlněné tričko, které mu zamezí přístup k ráně na břiše.

Vytisknout stránku Stáhnout v PDF



Vložit příspěvek

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuze k mazlíčkům: 0 příspěvků

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Další články

Video týdne

Taky se občas po práci cítíte tak, že si říkáte: ať mi všichni třeba vlezou na záda!? Dnes už prostě nic dělat nebudu...

Komentáře ke článkům

Krabičková dieta – zdravé stravování bez vaření a počítání kalorií

Zdravé stravování jsem si vyzkoušela taky, objednávala jsem čtyři měsíce a s jídlem a výslednou váhou jsem spo...

Tipy, jak ušetřit při nákupu kosmetiky a neslevit na kvalitě

Hodně zajímavých slev je také na https://slevovykupon.net/

Dobrý kontakt

Vyberte pro ně vhodné krmivo