https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/olomoucti-prirodovedci-objevili-na-borneu-nejmensi-druh-hvezdnatky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Olomoučtí přírodovědci objevili na Borneu nejmenší druh hvězdnatky

12.8.2020 17:14 | OLOMOUC (ČTK)
Hvězdnatka nejmenší (Thismia minutissima) - objev olomouckých přírodovědců na Borneu
Hvězdnatka nejmenší (Thismia minutissima) - objev olomouckých přírodovědců na Borneu
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Michal Sochor / Univerzita Palackého v Olomouci
Olomoučtí přírodovědci našli v tropických deštných lesích ostrova Borneo zřejmě nejmenší druh hvězdnatky. Pojmenovali ji Thismia minutissima, hvězdnatka nejmenší. Rostlina má unikátní vzhled a nepodobá se žádným druhům hvězdnatek rostoucím na Borneu i v jiných částech světa. Přírodovědci si drobné rostliny všimli díky zářivě bílému stonku, sdělili ČTK zástupci Univerzity Palackého. Výzkum v tamních deštných pralesích provádějí olomoučtí přírodovědci s kolegy z ostatních ústavů několik let a na kontě mají řadu objevů.
 

"První si této rostliny všimla Zuzana Sochorová, která na naší společné výpravě do jednoho horského lesa na Borneu hledala houbičky a všimla si bílých, jako houbička vypadajících plodů. Jako mykolog totiž vidí trochu jiné tvary a barvy než my botanici," uvedl Martin Dančák z katedry ekologie a životního prostředí olomoucké přírodovědecké fakulty. Podle Dančáka jde o pravděpodobně nejmenší hvězdnatku, která byla dosud objevena.

Nově objevený druh roste jak v severní, tak v jihozápadní části části Bornea. Zajímavá je podle vědců také tím, že květ má na vrcholu tři prodloužené přívěsky okvětních lístků, které jsou vzpřímené vzhůru a často ještě navzájem překřížené. "Unikátní je také vnitřní stavba rostliny i stonek, který je čistě bílý, což u žádné jiné rostliny z Bornea neznáme. Většinou jsou hvězdnatky hnědé, někdy dokonce i černé. Květ má na výšku jen několik milimetrů," doplnil Dančák.

Thismia minutissima je třináctým novým rostlinným druhem, který se přírodovědcům podařilo na Borneu najít. Mezi posledními nalezenými novými druhy hvězdnatek byly Thismia ornata (hvězdnatka zdobená) a Thismia coronata (hvězdnatka korunovaná). První z nich dostala jméno podle vnitřku květu, který je pokryt jasně oranžovou síťkou připomínající krajku. Druhá rostlina pak podle vršku květu, který připomíná královskou korunu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist