Šéf americké diplomacie Pompeo v Senátu varoval před Čínou. Vystrčila pochválil kvůli Tchaj-wanu

Ministr zahraničí Spojených států Mike Pompeo v Senátu kritizoval Čínu a označil ji za hrozbu i pro Česko. Čínská komunistická strana podle něj provádí vlivové operace a snaží se na Západě krást duševní průmyslové vlastnictví. Pompeo také ocenil předsedu senátu Miloše Vystrčila (ODS) za to, že se chystá navzdory čínské kritice navštívit Tchaj-wan. Připomněl, že totéž plánoval i Vystrčilův zesnulý předchůdce Jaroslav Kubera (ODS).

Praha (Aktualizováno: 19:20 12. 8. 2020) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký ministr zahraničních věcí Mike Pompeo na návštěvě v české horní komoře parlamentu.

Americký ministr zahraničních věcí Mike Pompeo na návštěvě v české horní komoře parlamentu. | Zdroj: Reuters

Pompeo prohlásil, že autoritářské režimy nezmizely s pádem komunismu v Evropě v roce 1989. „Rusko se nadále snaží podkopat vaši demokracii, vaši bezpečnost. Vede dezinformační kampaně, kybernetické útoky,“ řekl.

Vliv Ruska na dostavbu Dukovan by podkopal nezávislost Česka, řekl ministr zahraničí USA Pompeo

Číst článek

Za výrazně větší riziko pro svět ale označil Komunistickou stranu Číny. „I ve vaší zemi vidíme vlivové operace proti vašim politikům a bezpečnostním silám,“ řekl. Připomněl také zákazy vystoupení českých uměleckých souborů v Číně v reakci na některé kroky českých politiků, se kterými Peking nesouhlasil.

Komunistickou stranu Číny považuje Pompeo za komplexnější problém, než bylo soupeření za studené války, protože Čína se stala součástí řady ekonomických vazeb a nyní používá ekonomickou sílu jako páku pro dosažení svých politických cílů. Americký ministr ale zdůraznil, že svobodná společnost se ukáže jako silnější než autoritářský režim.

Impulz pro Česko

Pompeo také zmínil, že ze strany čínských komunistů zaznívají výhrůžky ekonomických následků pro firmy ze zemí, jejichž představitelé vystupují jinak, než by se Pekingu líbilo. Tyto výhrůžky ale označil americký ministr za lži. Ocenil zároveň, že se zástupci českého senátu chystají na přelomu srpna a září na Tchaj-wan, který Peking považuje za svou vzbouřeneckou provincii.

Schůzka s prezidentem

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo se ve středu setkal také s prezidentem Milošem Zemanem na Pražském hradě. Schůzky se zúčastnil i premiér Andrej Babiš (ANO). Zeman při setkání varoval USA před neuváženým stažením armádní mise z Afghánistánu. Ocenil vzájemné ekonomické vztahy a vyzdvihl také vztah USA k Izraeli.

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček uvedl v prohlášení, že Pompeo ocenil „vynikající česko-americké vztahy ve všech oblastech a konstatoval jejich další potenciál“. „Prezident republiky vyzdvihl přátelství s USA, a podotkl, že sympatie k USA chová již od svého mládí. Vyjádřil podporu přátelské politiky USA vůči Izraeli a přesunu ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma,“ napsal.

„Jsem velmi spokojený, protože pan ministr zahraničí Pompeo podpořil to, co podporuje český Senát, to znamená ochranu hodnot svobody, demokracie, nezávislosti, upozornil na nebezpečí, kterým je Čínská lidová republika a Rusko,“ uvedl Vystrčil. Poznamenal, že je rád, že někdo tak mocný, veliký a demokratický, jako jsou Spojené státy, podpořil konání českého Senátu.

Čínské velvyslanectví Pompeovy výroky odsoudilo. Jeho mluvčí uvedl, že americký ministr neopodstatněně útočí na Čínu a očerňuje ji a záměrně podněcuje neshody mezi jinými zeměmi a Čínou. Podle ambasády jsou slova šéfa americké diplomacie plná ideologických předsudků a myšlenek studené války, které jdou proti trendu dnešní doby.

Vystrčil označil Pompeovu návštěvu v Česku za impulz pro to, aby nejen Česko, ale i ostatní evropské země začaly klást větší důraz na obhajobu svých hodnot a demokratických principů. Zdůraznil, že se Evropě vždy lépe dařilo prosazovat demokracii, když tak činila společně s USA.

Pompeo svůj zhruba desetiminutový projev protkal odkazy na bývalého českého prezidenta Václava Havla. Několikrát zopakoval význam Havlovy ideje, že je důležitější žít v pravdě než ve lži. Zdůraznil také, že USA budou stát po boku každému, kdo se zasazuje o svobodu a demokracii.

Vztahy s Ruskem

V reakci na otázku senátora Tomáše Jirsy (ODS) se Pompeo dostal i ke vztahům s Ruskem. Odvětil, že doufá v možnost zlepšení vztahů, stejně jako v případě dalších národů, se kterými nejsou lehká jednání. Spojené státy se podle něj snaží s Ruskem hledat možné platformy spolupráce, zmínil spolupráci v boji proti kyberterorismu, kontroly jaderných či hypersonických zbraní. USA se podle něj budou pokoušet o spolupráci všude, kde to bude možné, bude tak ale činit s otevřenýma očima. „Sledujeme, co se děje po celém světě, do čeho se Rusové pouští,“ podotkl.

S Vystrčilem na Tchaj-wan odletí 90 lidí včetně osmi senátorů. Doprovodí ho i vdova po Kuberovi

Číst článek

Senátor Jiří Dienstbier (ČSSD) poukázal na stahování USA z mezinárodních světových organizací a Pompea se zeptal, zda to neoslabí spolupráci s demokratickými zeměmi. Pompeo mu odpověděl, že si Spojené státy kladou otázky, zda některé tyto instituce fungují správně a plní zamýšlený účel. Označil se za velkého příznivce multilaterálních institucí, pokud fungují. Zmínil třeba Radu OSN pro lidská práva, která podle něj nefunguje, protože v ní jsou zastoupeny i země, které lidská práva porušují. Kritizoval i Světovou zdravotnickou organizaci (WHO) za její přístup k počátku pandemie koronaviru. Organizace podle něj předřadila politiku před vědu, což stálo životy a ekonomické škody.

Amerického ministra přivítal při vstupu do sálu potlesk vestoje, po kterém následovaly česká a americká hymna. Pompeovo vystoupení si kromě senátorů přišli poslechnout i bývalý předseda Senátu Petr Pithart (KDU-ČSL), ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD), předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO), místopředseda Sněmovny Vojtěch Pikal (Piráti), bývalý velvyslanec v USA a nynější europoslanec Alexandr Vondra (ODS) nebo ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme