Podezřelý z vraždy dvou žen se k činům přiznal. Na svědomí toho prý může mít více

Karel Š.

Policisté pátrají po další oběti pachatele dvou vražd žen v Českém ráji

Dvojnásobný vrah žen v Českém ráji, kterého policie zadržela minulý čtvrtek, toho má možná na svědomí ještě více, než se původně zdálo. Podle zdroje obeznámeného s vyšetřováním policistům při výslechu řekl, že v mezidobí obou vražd napadl neznámého muže a vážně ho zranil na hlavě. Policisté teď zjišťují, zda jsou informace pravdivé.

„Semilští policisté vyšetřují případ fyzického napadení, ke kterému došlo v úterý 28. července v blízkosti vlakové zastávky Hrubá Skála. V odpoledních hodinách, nedaleko vlakové zastávky, došlo ke krátkému verbálnímu sporu dvou mužů, který vyústil ve fyzické napadení,“ uvedl mluvčí PČR Libereckého kraje Vojtěch Robovský. „Pátráme po jednom z aktérů šarvátky, muži ve věku 30–⁠40 let podsadité postavy, vysokém přibližně 175 centimetrů. Uvedený muž mohl mít na hlavě uvázaný tmavý šátek, pravděpodobně černé barvy. U sebe mohl mít menší turistický batoh. Po napadení místo opustil pravděpodobně se zraněním hlavy,“ dodal.

Policie tedy pátrá po oběti trestného činu. Souvislost s případem dvojnásobného vraha ale oficiálně potvrdit nemůže. „To, zda k tomuto případu skutečně došlo, zatím nemáme hodnověrně potvrzeno, proto by tuto událost bylo předčasné dávat do jakékoliv souvislosti,“ uvedl policejní mluvčí.

Podle kriminalistů není příliš pravděpodobné, že se na nádraží v Hrubé Skále nějaká krvavá rvačka odehrála. Mnohem pravděpodobnější je verze, že zkušený recidivista, který si už v minulosti odpykal patnáctiletý trest za loupežnou vraždu, si zkouší s policií pouze „pohrávat“. Podle bývalého elitního kriminalisty Josefa Douchy to není nic výjimečného, policii nezbývá, než to prověřit. Pachatel se při vědomí toho, že ho zřejmě čeká velmi dlouhý trest, podle Douchy pouze baví.

Policisté tedy žádají veřejnost o spolupráci. „Hledáme možné svědky, kteří se v uvedené době pohybovali v okolí místa incidentu, případně cestovali vlakovým spojem přes obec Hrubá Skála a mohli se tak se zraněním mužem, který odpovídá popisu, setkat. Zároveň žádáme také zraněného muže, aby se policistům prostřednictvím linky 158 přihlásil,“ informoval Robovský.

Dvě oběti jsou jisté

Karel Š. z Rovenska pod Troskami se k vraždám přiznal a policistům při následné rekonstrukci popsal, jak ženy zabil a co s jejich těly udělal. S oběma se seznámil v hospodě a obě s ním podle svědků odešly dobrovolně, pachatel prý využil toho, že byly pod vlivem alkoholu. Pětatřicetiletou Lucii J. potkal v hospodě U Alenky v Rovensku poté, co se žena pohádala se svým přítelem. Ten z hospody odešel a pachatel si k ženě přisedl. Okolo půlnoci spolu odešli. Ženu po pod dvou dnech nalezli mrtvou při rozsáhlé pátrací akci.

Karel Š. od počátku patřil mezi hlavní podezřelé, policistům podle našich informací nijak nezapíral, že se ženou odešel, tvrdil ale, že se po chvíli rozešli a on zamířil domů ke své rodině. O týden později nalezli hasiči tělo další mrtvé ženy, dvaačtyřicetileté Stanislavy H., v řece Jizeře. I její smrt, jak se ukázalo, má na svědomí právě Karel Š., který se s ní seznámil v nedaleké hospůdce u mostu.

Kriminalisté teď čelí silné kritice, že muže nezadrželi už po první vraždě. Přátelé druhé oběti jsou přesvědčeni, že její smrti bylo možné zabránit. Podle informací CNN Prima NEWS ale kriminalistům chyběly jasné důkazy, že to byl skutečně Karel Š., který vraždu v Rovensku spáchal. „Jestli neměli dostatečně nabito, jak se říká, tak by ho stejně museli zase pustit,“ tvrdí bývalý kriminalista Doucha. Nepřetržité sledování podezřelého by podle něj nemělo smysl. „Samozřejmě s tím, co se ví teď, to vypadá jinak. Ale v tu chvíli zřejmě nebyly žádné signály, že by mohl pokračovat. Vražda, za kterou byl odsouzen dříve, byla loupežná, v tomto případě byl zřejmě motiv úplně jiný. Pro vyšetřování první vraždy by sledování asi žádný zásadní význam nemělo,“ dodává.

Karel Š. se nyní nachází ve vazební věznici, u soudu může dostat až doživotí. Jestliže se skutečně najde ještě někdo, komu podle svých slov ublížil, na výsledný trest to zřejmě vliv mít nebude.

Tagy: