Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Sport

Zástupci klubů hokejové extraligy spojí síly s fotbalovou LFA. Budou jednat o zmírnění opatření

Druhé utkání předkola play off hokejové extraligy mezi týmy HC Olomouc a PSG Berani Zlín se kvůli opatřením proti šíření nového typu koronaviru konalo bez přítomnosti diváků. Několik desítek fanoušků přišlo podpořit hokejisty před zimní stadion, zápas sledovali na mobilních telefonech či notebooku. foto: uskbasket.cz/, Stanislav Heloňa,  MAFRA

Opava - Asociace profesionálních klubů ledního hokeje (APK) bude nově při řešení dopadů koronavirové krize spolupracovat s Ligovou fotbalovou asociací (LFA). Na setkání s novináři o tom po dnešní mimořádné valné hromadě APK v Praze informoval její viceprezident Prokop Beneš.
  18:24

Zástupci extraligových klubů se mimořádně sešli kvůli současné nejisté situaci a hrozbě dalších restriktivních opatření v rámci boje s covidem-19, která pro ně mohou znamenat zvýšené finanční nároky. S ohledem na společná témata před starty ligových ročníků uzavřely APK a LFA memorandum o spolupráci, jež valná hromada na setkání odsouhlasila.

Trenér Hradce Králové Vladimír Růžička (vzadu vpravo).
Litvínovské ochozy slaví, Jágr smutní.

Jedním z hlavních témat, která obě profesionální soutěže spojuje, je ekonomická stránka. Hokejová a fotbalová liga budou proto usilovat společně o získání podpory pro profesionální sport v důsledku protiepidemiologických opatření.

„Profesionální sport stojí před třemi zásadními body. Těmi jsou účast diváků v hledištích, karanténní opatření i jejich dopad na průběh soutěže a kompenzace za drasticky snížené počty diváků a další újmy,“ uvedl Beneš.

Podporu ze strany státu vidí jako logickou. „Profesionální soutěže dvou nejvýznamnějších sportů nejsou jen sportovní aktivitou a zábavou, ale rovněž významnou ekonomickou aktivitou, která do veřejných rozpočtů přispívá částkami v řádech miliard korun,“ zdůraznil Beneš.

Přes řadu problémů a otázek, na něž v současnosti není jasná odpověď, kluby hokejové extraligy věří, že nový ročník domácí nejvyšší soutěže začně ve stanoveném termínu v pátek 18. září.

Autor: