Hlavní obsah

Maďarsko nakoupí za 22 miliard rakety od americké zbrojovky

Maďarsko nakoupí americké rakety, za obranný systém od zbrojovky Raytheon Technologies zaplatí zhruba miliardu dolarů (asi 22 miliard Kč). Informovala o tom ve středu maďarská tisková agentura MTI. Maďarský ministr obrany Tibor Benkö a velvyslanec Spojených států David Cornstein v Budapešti podepsali příslušné memorandum.

Foto: Profimedia.cz

Sídlo společnosti Raytheon Technologies v Kalifornii. Ilustrační foto

Článek

"Naším cílem je vytvořit potenciál, který bude bránit maďarský lid a poslouží zájmům celé země," uvedl Benkö. "Hlavním úkolem obranného systému je odstrašovat, posílit bezpečnost a podporovat vojenský výcvik," dodal ministr.

Budapešť podle memoranda kontrakt na dodání obranného raketového systému uzavře do 30. září letošního roku. Cornstein uvedl, že z maďarské strany jde zatím o největší nákup amerických obranných technologií.

Státy NATO výrazně zvýšily výdaje na obranu

Evropa

"Ceníme si silného závazku maďarské vlády k modernizaci maďarské armády skrze nákup světově nejvyspělejšího protivzdušného obranného systému středního doletu," sdělilo v prohlášení americké velvyslanectví.

Maďarsko už dříve přislíbilo, že zvýší výdaje na obranu. Podobně jako ostatní státy sdružené v NATO se zavázalo, že vojenské rozpočty se budou postupně zvyšovat tak, aby nejpozději v roce 2024 dosáhly dvou procent hrubého domácího produktu (HDP).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám