Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Recenze filmu „God's Not Dead: A Light in Darkness“

Poslední díl trilogie "God's Not Dead" se odehrává v univerzitním kampusu. Ústřední postavou je reverend David Hill. Ocitá se ve vězení, v náručí mu umírá přítel, kostel vyhoří a lidé se bouří proti křesťanství. Kde je Bůh?

PROČ PRÁVĚ TENTO FILM?

Když jsem shlédla I. díl amerického filmu „God's Not Dead“ (Bůh není mrtvý) z roku 2014, byla jsem nadšená! Tento díl se věnoval tomu, zda Bůh existuje a nejde jen o přežitek. Na akademické půdě univerzity se utkal věřící student se svým ateistickým profesorem filosofie. Na základě vědeckého dokazování jsme dospěli k závěru, že Bůh existuje. Moji recenzi si můžete přečíst zde: https://siander.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=751813

Musela jsem přirozeně vidět i II. díl. Tady jsme sledovali příběh středoškolské učitelky, která si dovolila během hodiny dějepisu říct, že Ježíš byl historickou postavou a máme se držet jeho slov a milovat své nepřátele. Kvůli křesťanské víře se ocitla bez práce a u soudu. Na základě historických důkazů je prokázáno, že Ježíš skutečně žil. Pokud jste nečetli moji recenzi, najdete ji zde: https://siander.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=755534

Dnes se budu věnovat III. dílu, který se jmenuje „God's Not Dead: A Light in Darkness“ (Bůh není mrtvý: Světlo v temnotě).

Žádný ze tří dílů zatím nebyl uveden v České republice do kin.

O ČEM JE FILM „GOD'S NOT DEAD: A LIGHT IN DARKNESS“?

Reverend David Hill (David A.R. White) je propuštěn z vězení, kam se dostal proto, že odmítl poskytnout svá kázání podle zákona úředníkům státu ke schválení (tím končí předchozí díl). Student Adam, který je naštvaný, že jeho přítelkyně Keaton Youngová (Samantha Boscarino) je křesťanka, hodí do kostela St. Jamese cihlu. Vypukne požár a vážně se zraní reverend Jude (Benjamin Ochieng). Umírá svému nejlepšímu příteli Davidovi v náručí. Univerzita, na jejímž pozemku kostel stojí, toho využije a chce rozbořený a spálený kostel definitivně zbourat. Pastor David se ale rozhodne bojovat a na pomoc povolá svého bratra, právníka Pearce (John Corbett). Bratři se po mnoha letech setkávají a opět se sbližují. Boj za záchranu kostela, ale i křesťanských hodnote, začíná.

PODÍVEJTE SE NA TRAILER FILMU:

INFORMACE O FILMU „GOD'S NOT DEAD: A LIGHT IN DARKNESS“

Žánr: Drama

Země: Spojené státy

Rok: 2018

Délka filmu: 106 minut

Režie: Michael Mason

Scénář: Michael Mason, Howard Klausner

Kamera: Brian Shanley

Hudba: Pancho Burgos-Goizueta

Hrají: Jennifer Taylor, John Corbett, Ted McGinley, Tatum O'Neal, Shane Harper, David A.R. White, Gregory Alan Williams, Anne Leighton, Mark Sivertsen, Dean Denton, Benjamin A. Onyango, Mike C. Manning, Samantha Boscarino, Caitlin Leahy, Jude S. Walko, Adam Marsden, David Maldonado, Barry Clifton, Jennifer Cipolla, Shwayze, Frederick Keeve, Abigail Duhon

Producenti: Alysoun Wolfe, Brittany Yost

Střih: Joseph Sandoval

Scénografie: Mitchell Crisp

Kostýmy: Dana Konick

KLADNÉ A ZÁPORNÉ STRÁNKY FILMU

Film je dramatický, ale také hluboký. Cílí v první řadě na křesťanství a staví před veřejnost (studenty, vedení univerzity, právníky, novináře…) zásadní otázku, zda je nutné dnes mít stále v areálu univerzitního kampusu křesťanský kostel, který byl postaven v minulosti. Není to preferování jednoho náboženství před druhým? A když se vypálený a pobořený kostel St. Jamese zbourá, bude někomu chybět?

V druhé řadě se film zaměřuje na vztahy – přátelské, bratrské, kolegiální, partnerské. Vidíme, jak je důležité odpuštění (např. mladému studentu Adamovi, který nepřímo zavinil smrt reverenda Juda), ale i mezi dobrými přáteli (když se vedení univerzity rozhodne po mnoha letech, že kostel zbourají a pastorovi Davidovi dají výpověď).

V tomto díle se setkáváme opět se studentem Joshem Wheatonem (Shane Harper), který byl ústřední postavou I. dílu. Tentokrát je v roli mladého vedoucího, který vede v kostele shromáždění pro mládež.  

Skvěle, až psychologicky, je rozebrána postava pastora Davida Hilla. Ten prochází vězením, prožívá smrt nejlepšího přítele, vyhoří kostel, ke kterému mu osobní hluboké pouto, bojuje proti jeho zbourání, hádá se s bratrem, ale zažívá i přátelství i zradu těch nejbližších. Prožívá toho opravdu hodně. V zoufalství se ptá Boha, co udělal špatně? Co má udělat teď? Kde je právě Bůh, když ho nejvíce potřebujeme?

Aby toho nebylo málo, všechno je bedlivě sledováno studenty, kteří všechno točí na mobily, ale i médii, a bleskově se všechno ocitá na sociálních sítích a v médiích.

Ve filmu si každý z nás najde něco, co ho osloví. Je totiž nesmírně lidský. Ukazuje utrpení, zradu, lásku, přátelství, víru i beznaděj a zoufalství. Zobrazuje potřebu odpuštění, které všichni nutně potřebujeme. Nad to všechno můžeme spolu s hlavním hrdinou prohlásit:

„God is good all the times.“ (Bůh je vždycky dobrý)

Kromě vynikajícího ztvárnění hlavní role reverenda Dave hercem Davidem A.R. Whitem, uvidíme také známého herce Johna Corbetta (Moje tlustá řecká svatba, Sex ve městě…), který si zahrál jeho bratra.

Tentokrát nepřipojím žádnou skvělou píseň od křesťanské skupiny Newsboys, které zazněly v I. i II. díle. Ale buďte si jistí, že se i tak chlapci na plátně mihnou. A na závěr filmu si vyschneme píseň „God's Not Dead“, ale v jiném aranžmá, než jsme zvyklí.

PODÍVEJTE SE NA FILM NA YOUTUBE:

Na YouTube je sice film dostupný, ale jeho jediná verze v anglickém znění je s titulky v indonéštině, které nejdou vypnout. Chvíli trvá, než si na to člověk zvykne.

Krásné letní dny, a ať Vám zazáří světlo v temnotě, to Vám přeje Vaše blogerka Hana Rebeka Šiander

Odkazy:

Informace o filmu „God's Not Dead: A Light in Darkness“ jsou dostupné na webu CSFD.cz zde:

https://www.csfd.cz/film/578478-god-s-not-dead-a-light-in-darkness/prehled/#

Autor: Hana Rebeka Šiander | středa 12.8.2020 23:35 | karma článku: 8,37 | přečteno: 332x
  • Další články autora

Hana Rebeka Šiander

Tuberkulóza, záškrt, černý kašel a jiné pohromy

Poslední roky, kdy už některá očkování nejsou povinná, nebo byly vyvinuty slabší vakcíny, je možné onemocnět záškrtem, tuberkulózou a černým kašlem. Už jste se s nimi setkali? Jaké jsou příznaky? Kolik je v ČR nemocných?

11.4.2024 v 19:18 | Karma: 14,22 | Přečteno: 701x | Společnost

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Přetížení“ od Arthura Haileyho

Napínavý román „Přetížení“ z pera Arthura Haileyho dává nahlédnout do zákulisí plynárenských a elektrárenských společností. Řeší otázku globálního oteplování, nedostatku vody, letních veder, čím dál větší spotřeby plynu a energie.

9.4.2024 v 19:06 | Karma: 10,98 | Přečteno: 467x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Dvanáctero pro lepší život Pražanů

Po dvou letech v Praze jsem v šoku, jak moc se Pražené změnili. Z milých, ohleduplných a vstřícných lidí se stali hrubí a arogantní lidé. Největší změny vidím u dvacátníků a třicátníků. Copak jim nikdo neřekl o etiketě?

8.3.2024 v 1:04 | Karma: 18,23 | Přečteno: 864x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

79. výročí osvobození koncentračního tábora Auschwitz - Birkenau

Každý rok bysme si měli připomínat výročí osvobození koncentračního tábora v Osvětimi, ke kterému došlo 27. ledna roku 1945. Také letos se přímo v koncentračním táboře konal slavnostní večer za účasti přeživších a politiků.

27.1.2024 v 20:32 | Karma: 19,01 | Přečteno: 535x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Zítra přijde Olah“ od Martina Sichingera

Kniha spisovatele Martina Sichingera „Zítra přijde Olah“ je dokonalou, trefnou, vtipnou a jasnou sondou do života 80. let XX. století ve Vimperku na Šumavě. Ne však pohledem dospělých, ale očima žáka 7. C Michala Zídka.

20.1.2024 v 19:16 | Karma: 10,13 | Přečteno: 364x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

KOMENTÁŘ: Český důchodce, pro vládu nepřítel číslo jedna

25. dubna 2024  7:47

Vláda dokola opakuje, že nebude na důchody pro příští generace a zbankrotujeme. Nic takového...

Arizonští poslanci zrušili 160 let starý zákon, který zakazoval potraty

25. dubna 2024  6:54

Zákonodárci ve Sněmovně reprezentantů v americkém státě Arizona ve čtvrtek schválili zrušení zákona...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr

25. dubna 2024  6:13

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 622
  • Celková karma 15,61
  • Průměrná čtenost 3868x
Narodila jsem se v roce 1979 v Hradci Králové. Baví mě studovat a vzdělávat se, a tak jsem vyučená švadlena a kuchařka, ale i sociální pracovnice. Vystudovala jsem theologii. Jsem absolventkou Policejní akademie PČR.

Během svého života jsem se věnovala mnoha povoláním. Pracovala jsem v McDonald´s, byla jsem asistentkou ve vzdělávací společnosti, realitní makléřkou i státní úřednicí na Ministerstvu obrany ČR.

Nejvíce mě zaujala práce v médiích (rádio, TV, noviny) a objevila jsem, že mě baví psát. Pracovala jsem jako novinářka v oblasti V.I.P. a politiky.

Píši recenze pro Palmknihy.cz. Jsem blogerka, spisovatelka a recenzentka knih a filmů.

V únoru 2012 mi vyšel můj první román pro ženy, kniha BRIGITA. V prosinci 2012 se objevila na světě druhá kniha HEDVIKA. V roce 2020 jsem napsala nový ženský román, který se jmenuje MARIANNE a hledám nakladatele, abych mohla knihu vydat. A pracuji na dalších knihách.

Najdete mě také na MÉM WEBU: http://siander.cz

Můžete mi napsat na E-MAIL: siander@siander.cz

Počet návštěv podle TOP listu:

');
//-->