Zde může být vaše reklama.

Přírodověda Olomoučtí vědci objevili nejmenší hvězdnatku na světě

Olomoučtí vědci objevili nejmenší hvězdnatku na světě

foto: UPOL

13. 08. 2020 - 06:01

Přírodovědci z Olomouce objevili na Borneu pravděpodobně nejmenší druh hvězdnatky na světě. Dali jí jméno Thismia minutissima - v překladu to znamená hvězdnatka nejmenší. Rostlina se nepodobá žádným jiným hvězdnatkám. Vědci si jí všimli jen díky zářivě bílým stonkům.

„První si této rostliny všimla Zuzana Sochorová, která na naší společné výpravě do jednoho horského lesa na Borneu hledala houbičky a všimla si bílých, jako houbička vypadajících plodů. Jako mykolog totiž vidí trochu jiné tvary a barvy než my botanici,“ uvedl Martin Dančák z katedry ekologie a životního prostředí.

Tato nově objevená rostlina se nepodobá žádným jiným druhům hvězdnatek. Podle Martina Dančáka se jedná o pravděpodobně nejmenší hvězdnatku, která byla zatím objevena. Kromě své velikosti je zajímavá také svými třemi prodlouženými přívěsky okvětních lístků. Ty jsou vzpřímené a často navzájem překřížené.

„Unikátní je také vnitřní stavba rostliny i stonek, který je čistě bílý, což u žádné jiné rostliny z Bornea neznáme. Většinou jsou hvězdnatky hnědé, někdy dokonce i černé. Květ má na výšku jen několik milimetrů,“ doplnil Martin Dančák.

Pro hvězdnatky je typické, že se vyskytují pouze na jedné lokalině, ale nově objevený druh roste na území dlouhém kolem 700 kilometrů.  „Vyskytuje se jak v severní části Bornea, tak i v jeho jihozápadní části. My předpokládáme, že se nachází i jinde ve vnitrozemí,“ řekl Michal Hroneš z katedry botaniky. Roste v horských oblastech od 500 do 1200 metrů nad mořem.

Olomoučtí přírodovědci už mají na kontě několik nově objevených hvězdnatek. Kromě té nejmenší a nejnovější jsou to také hvězdnatky Thismia ornata a Thismia coronata.

Další články