Hlavní obsah

Lidl ve dvou regionech narazil na odpor. Rozhodne i referendum

Foto: MO Střekov

Takto má vypadat prodejna, jejíž součástí bude i Lidl, v Ústí nad Labem.

Reklama

Hned ve dvou regionech nyní obchodní řetězec Lidl se svými plány na budování nových prodejen narazil na odpor. V Králíkách na Pardubicku vznikla petice místních obchodníků. Ve Střekově v Ústí nad Labem dokonce rozhodne referendum.

Článek

V Králíkách sepsali petici místní drobní prodejci v obavách, že je příchod Lidlu ekonomicky zničí. „Na první pohled by se mohlo zdát, že otevření nového marketu by mohlo být pro město Králíky přínosné, protože se argumentuje zvýšením zaměstnanosti. To však není úplně korektní argument, protože na objem zboží, které supermarkety produkují, potřebují relativně málo zaměstnanců,“ uvedl autor petice Marek Krátký. „Navíc se uvádí, že konkurence, kterou nový market přinese, stlačí ceny a přinutí stávající firmy k vylepšení služeb, a lidé se tak budou mít lépe, budou jim poskytovány lepší služby, což bude dobré pro veřejnost. Podle řady studií má ale otevření marketu zcela opačný dopad na město a přilehlý region.“

Krátký se domnívá, že po otevření supermarketu obvykle malé místní obchody pomalu mizí, krachují. Což podle něj vede nejen ke snížení zaměstnanosti v celém maloobchodním odvětví, ale často i k existenčním problémům místních obyvatel a jejich rodin.

„Některé studie dokládají, že až několik stovek lidí přišlo o místo po otevření supermarketu v jejich oblasti. Je důležité, aby byl brán v úvahu celkový ekonomický a sociální dopad otevření dalšího, již třetího marketu v Králíkách, protože ten představuje vliv nejen na místní podnikání na Králicku, tedy na zaměstnanost a mzdy, ale i na úroveň života v našem regionu. Sekundárním dopadem jsou téměř jistě smutné, vylidněné ulice a náměstí města, kam už nebude důvod přicházet, region se stane neatraktivním a bude upadat ekonomicky i kulturně,“ dodal Krátký.

Společnost Lidl se k obávám místních zatím nechce příliš vyjadřovat. „Králíky patří mezi vytipované lokality, kde bychom v budoucnu rádi postavili novou prodejnu. Vzhledem k tomu, že je daný záměr v rané fázi, nemůžeme k němu aktuálně poskytovat bližší informace,“ sdělil Seznam Zprávám mluvčí Lidlu David Šíma.

Petici už má v rukou starosta obce Václav Kubín (sdružení Sportovci) a zabývat se jí bude zářijové zastupitelstvo. Schvalovat by mělo i případný prodej pozemku pro výstavbu. „Obavy živnostníků chápu, také jsme je při přípravných jednáních brali v potaz, zvažovali, zda se obchodníků v centru dotkne a jakým způsobem. Na druhou stranu poptávka od lidí existuje, v anketě před třemi lety se pro Lidl vyslovilo docela významné procento,“ řekl Kubín Chrudimskému deníku.

Lidl chtěl do Králíků vstoupit už v roce 2009, zastupitelé ovšem tehdy odmítli prodat pozemky, o něž měl zájem. Už tenkrát byli proti zdejší živnostníci.

Marek Krátký přidává další argumenty, proč by podle něj a jeho kolegů vstup supermarketu městu uškodil. „Má dopad i na koloběh peněz v místní ekonomice, který ovlivňuje, nakolik se peníze, které firma a jednotlivec vydá, otočí v regionu a kolik jich nenávratně utíká mimo region. Jinými slovy, kolik peněz utratí firma a její zaměstnanci lokálně. U malých lokálních obchodů převládá vlastnictví místními obyvateli, ale velké obchodní řetězce provozované v České republice jsou téměř všechny vlastněny zahraničními společnostmi, a proto peníze odtékají z města a regionu,“ podotkl.

V Ústí rozhodne referendum

Králíky nejsou jediné město, kde se nyní řeší případný vstup Lidlu na zdejší trh. V městském obvodu Střekov v Ústí nad Labem o výsledku rozhodne dokonce referendum. „Měli jsme k tématu anketu v radničním zpravodaji, ale ozývaly se hlasy, že byla netransparentní, proto jsme se rozhodli pro referendum,“ vysvětlil Seznam Zprávám radní Stanislav Dunaj (Zdraví Sport Prosperita).

Foto: MO Střekov

Návrh obchodního centra, s nímž někteří Ústečané nesouhlasí.

Ve Střekově má být Lidl součástí nákupního centra. Lidé řeší především jeho architektonickou podobu, kterou někteří považují za fádní. „Referendum má zjistit, zda lidé chtějí nákupní centrum právě v této navrhované podobě,“ upozornil Dunaj.

Tak je ostatně formulována i otázka referenda. „Osobně se setkávám spíše s kladným názorem, tedy že by lidé nákupní centrum chtěli. Ve Střekově totiž nemáme infrastrukturu vhodnou pro obchody, je tady vlastně pouze Penny Market,“ konstatoval radní.

Lidl by sice byl součástí většího celku, mezi lidmi je ale tento řetězec skloňován nejčastěji.

Foto: MO Střekov

Pohled z výšky.

Společnost Saller Group, která má případně obchodní centrum stavět, se rozhodla, že věc zatím ponechá bez komentáře. Lidl pak míní, že na podobu projektu nemá vliv. „Pokud by se rozhodlo o otevření nové prodejny v plánovaném nákupním centru ve Střekově, byla by v něm naše prodejna pouze v nájmu a podoba centra by závisela primárně na developerovi,“ připomněl mluvčí David Šíma.

Pokud by se lidé v referendu, jež se uskuteční v termínu voleb do zastupitelstev krajů, tedy 2. a 3. října, postavili proti nákupnímu centru, věcí by se zabývalo zastupitelstvo ústeckého magistrátu. „A předpokládám, že by výstavbu nepovolilo,“ uzavřel radní Dunaj.

Reklama

Doporučované