Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Bratr disidenta Pavla Wonky znovu u soudu: Za smrt ve vězení dostala rodina almužnu!

Rodina Pavla Wonky dostala odškodné: Pouhých 2500 korun
Rodina Pavla Wonky dostala odškodné: Pouhých 2500 korun  (Autor: Paměti národa)
Autor: ČTK, ran - 
13. srpna 2020
10:41

„Poslední oběť komunismu“ Pavel Wonka zemřel za nevyjasněných okolností ve vězení v roce 1988, soudy ho ale po roce 1989 rehabilitovali - za mříže se dostal protiprávně za zločin pobuřování. A soudy jeho bratr Jiří Wonka řeší dodnes. Pře se o výši odškodnění i očištění bratrova jména kvůli jinému rozsudku z roku 1981. Nyní jeho rodině svitla naděje, že se mu to možná konečně povede. 

Okresní soud v Trutnově ve čtvrtek povolil obnovu řízení s disidentem Pavlem Wonkou. Jde o údajné neoprávněné vniknutí do bytu jeho tchyně. Za domnělý čin dostal disident v roce 1981 vysokou pokutu, s rozsudkem se ale nikdy nesmířil. O očištění disidentova jména dlouhé roky usiluje i jeho bratr Jiří Wonka.

Pavel Wonka byl před Sametovou revolucí za své názory a činnost perzekvován a několikrát skončil ve vězení, odsouzen byl opakovaně za smyšlené činy. Zemřel za dosud nevyjasněných okolností 26. dubna 1988 ve vězení, když byl rok před tím odsouzen za pobuřování na 21 měsíců vězení a 3 roky ochranného dohledu.  

Vleklé soudy, nízké odškodnění

„Jsem s rozhodnutím obnovit řízení spokojen, očekával jsem to, je to ale pozdě, trvá to už velmi dlouho,“ řekl Jiří Wonka. Na začátku 90. let soudy Pavla Wonku v případě, který ho stál život, rehabilitovaly. Na svět ho to ale vrátit nemohlo. Disidentova rodina má od státu jako odškodnění dostat celkem pouhých 2 473 korun, a to za tři týdny ušlé mzdy, které Wonka strávil ve smrtící vazbě.

 „Stát sumu určuje podle částek stanovených v roce 1990, kdy byla zcela jiná mzdová a cenová hladina,“ řekl pro Českou televizi Wonkův advokát Lubomír Müller. Částka mu přijde nepřiměřená. Za smrt disidenta rodina odškodnění nedostane.    

Smrt disidenta vyvolala pozdvižení

Zpráva o disidentově úmrtí ve vězení vyvolala pobouření i ve světě. Pohřbu se v jeho rodném Vrchlabí účastnilo asi 2000 lidí, včetně signatářů Charty 77, členů Jazzové sekce a Výboru na obranu nespravedlivě stíhaných, ale i zástupců osmi velvyslanectví západních zemí. Za Wonkovu smrt nebyl nikdo potrestán.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi