Hlavní obsah

12 filmů, které by měl vidět každý sportovní fanoušek

Novinky, Vojtěch Šelong

Filmů se sportovní tematikou jsou mraky, zpravidla dokonce vypráví ten stejný příběh. Často jsou však založeny na skutečných událostech, a možná i proto jsou u veřejnosti tak oblíbené. Zde najdete výběr snímků z široké škály sportovních odvětví, které rozhodně stojí za to vidět.

Foto: Facebook Burta Younga

Burt Young a Sylvester Stallone během natáčení Rockyho

Článek

 1. Rocky (1976)

Jednoznačně největší klasika z našeho výběru. Kultovní boxerské drama nejen že světu představilo Sylvestra Stalloneho, ale dokonce proměnilo tři Oscary z deseti nominací. Příběh vyhaslého boxera Rockyho Balboy, který dostane možnost vyzvat světového šampiona, je sice prototypem inspirativního sportovního příběhu, i přesto se však stal naprostou klasikou. Film má pět dalších pokračování, tím nejznámějším je Rocky IV, kde se hlavnímu hrdinovi staví ruský boxer Ivan Drago (Dolph Lundgren). Na Rockyho volně navazuje také filmová série Creed.

Mezi další oblíbené snímky s boxerskou tematikou patří také oscarový počin Martina Scorseseho a Roberta De Nira Zuřící býk (1980) nebo Bojovník (2015).

10 filmů, které dostaly Oscara a měli byste je vidět

Film

2. Rivalové (Rush, 2013)

Veřejností i kritiky opěvovaný snímek oscarového režiséra Rona Howarda je špičkou mezi filmy o motorismu. Drama je natočeno podle skutečných událostí kolem rivality Nikiho Laudy a Jamese Hunta - špičkových jezdců formule 1 bojujících o titul v sezoně 1976. Postavy ztvárněné hvězdnou dvojicí Chris Hemsworth a Daniel Brühl jsou sice velkými soupeři na okruzích i mimo ně, spojuje je však vzájemný respekt, ale i jakési sportovní přátelství. Film byl nominován na dva Zlaté Glóby a pět Filmových cen Britské akademie (BAFTA).

Fanoušci motorismu by si rozhodně neměli nechat ujít ani filmy Le Mans '66 (2019) nebo biografický skvost Senna (2010).

7 filmů o autech, které má smysl vidět, i když nejste fanda sporťáků

Film

3. Prokletý klub (The Dammned Club, 2009)

Příběh anglického filmu se točí kolem kontroverzní postavy Briana Clougha, legendárního fotbalového trenéra a hráče. Clough byl v roce 1974 jmenován trenérem klubu Leedsu United, který předtím sám ostře kritizoval za nesportovní styl hry. Svým vedením mužstva si však moc přátel neudělal a byl po 44 dnech vyhozen. Charismatického Clougha ztvárnil oblíbený britský herec Michael Sheen, snímek režíroval držitel Oscara za režii filmu Králova řeč - Tom Hooper.

K dalším filmům o fotbale patří také Góóól! (2005), Dva poločasy v pekle (1961) nebo Vítězství (1981).

Historické filmy, které možná nejsou přesné jako dějiny, ale rozhodně vás zaujmou

Film

4. Coach Carter (2005)

Inspirovaný skutečnými událostmi, příběh o Kenu Carterovi je globálně oblíbeným snímkem nejen mezi fanoušky basketbalu. Carter je trenérem středoškolského basketbalového týmu, po kterém požaduje nejen skvělé basketbalové výkony, ale také dobré studijní výsledky. Postupně se tak dostane do boje nejen s morálkou hráčů, kteří jsou americkým školským systémem předem odsouzeni k neúspěchu, ale i s jejich rodiči, učiteli, ale hlavně fanoušky najednou úspěšného basketbalového týmu. V hlavní roli exceluje Samuel L. Jackson, svou první roličku si zde střihne třeba také Channing Tatum.

Basketbaloví nadšenci by si rozhodně neměli nechat ujít ani snímky Hráči z Indiany (1986), Nejlepší hráč (1998) nebo nejnovější snímek Bena Afflecka Cesta zpátky (2020).

10 tipů na filmy, které se odehrávají ve vězeňských celách

Film

5. Invictus: Neporazitelný (2009)

Na dva Oscary nominovaný snímek opěvovaného herce a režiséra Clinta Eastwooda je, stejně jako velká část našeho výběru, inspirovaný skutečnými událostmi. Sportovní drama se sice soustředí hlavně na cestu jihoafrické ragbyové reprezentace k titulu mistrů světa v roce 1995, neméně se však věnuje také složité politické situaci kolem apartheidu v JAR a kontroverzní postavě prezidenta Nelsona Mandely. Toho v hlavní roli ztvárnil Morgan Freeman, sekunduje mu Matt Damon jako kapitán ragbyových reprezentantů Francois Pienaar.

10 filmů, ve kterých si vás získá Morgan Freeman

Film

6. Warrior (2011)

Druhý zástupce bojového sportu v našem seznamu tentokráte není o boxu, ale o stále více populární MMA. Skvělou režii zde doplňují herecké výkony vycházejících hvězd Toma Hardyho a Joela Edgertona, nezaostává ani Nick Nolte. Příběh dvou odcizených bratrů, kdy každý z nich se pere s jinou životní situací, vrcholí jejich konfrontací na turnaji bojových sportů. Drama režiséra Gavina O'Connora se stalo žánrovou klasikou a patří mezi nejlepší filmy roku 2011.

Mezi další úspěšná dramata ze sportovního prostředí patří také Wrestler (2008), Million Dollar Baby (2004) nebo Fighter (2010).

10 tipů na snímky s Clintem Eastwoodem, věčným kovbojem a drsňákem

Film

 7. Vzpomínka na Titány (Remember the Titans, 2000)

Sportovní drama z přelomu tisíciletí diváka vrací ke skutečným událostem ze začátku 70. let ve státě Virginia. Vzpomínka na Titány sleduje osudy středoškolského týmu amerického fotbalu, do kterého se v rámci končící segregace začleňují hráči černé pleti, v čele s trenérem Hermanem Boonem. Ztvárněn Denzelem Washingtonem, trenér Boon musí bojovat jak s přípravou na novou sezonu, tak s rasovými předsudky a konflikty svých dospívajících svěřenců. Film získal od Politické filmové společnosti cenu v oblasti lidských práv.

Americký fotbal je předmětem i dalších sportovních filmů, mezi které patří například Nepřemožitelný (2006) nebo Vítězové a poražení (2004).

10 dramatických snímků, které vás připraví o klidný večer

Film

8. Přirozený talent (The Natural, 1984)

Snímek oscarového režiséra Barryho Levinsona není tím typickým sportovním dramatem o inspirativní cestě neznámého dříče na vrchol. Film však sleduje příběh talentovaného Roye Hobbse, který je sice generační talent, musí však bojovat s vážným zraněním a následně i se svým věkem. Skvělého Roberta Redforda ve filmu doplňuje drsný Robert Duvall nebo krásná Kim Basinger. Drama bylo nominováno na čtyři Oscary.

Filmů s baseballovou tematikou je spousta, za zhlédnutí stojí určitě také 42 (2013), Moneyball (2011) nebo Velké vítězství (1992).

10 tipů na filmy pro ženy: Dámy, tyto snímky vám zlepší den

Film

 9. Orel Eddie (Eddie the Eagle, 2016)

Inspirován skutečnými událostmi, Orel Eddie vypráví neuvěřitelný příběh Michaela „Eddieho” Edwardse. Snílka, jenž sice nemá absolutně žádný sportovní talent, i přesto je však rozhodnutý reprezentovat Velkou Británii na olympiádě. To se mu nakonec v roce 1988 podaří ve skoku na lyžích také proto, že Velká Británie žádné skokany tehdy neměla. Film plný odhodlání, dřiny a motivace reprezentovat svou rodnou zemi natočil Dexter Fletcher a v hlavní roli se představil Taron Egerton jako Eddie a Hugh Jackman jako jeho trenér.

Další filmy z olympijského prostředí jsou například Hokejový zázrak (2004) nebo Barva vítězství (2016).

Filmy z posledních deseti let, které doporučujeme vidět: Joker, Počátek a další

Film

 10. Borg vs. McEnroe (2017)

Jak už název filmu napovídá, děj se točí kolem rivality dvou hvězdných tenistů osmdesátých let - Björna Borga a Johna McEnroea. Borg, tichý profesionál a vyznavač tenisu bez emocí, útočí na svůj pátý wimbledonský titul v řadě. To mu chce překazit mladý, bouřlivý a dost často i na kurtu sprostý Američan - John McEnroe. Oba bojují s tím, kam se jejich kariéra ubírá, zároveň se musí vyrovnat s obrovským tlakem nadcházející vzájemné bitvy památného wimbledonského finále 1980. Hlavní role ztvárnili Sverrir Gudnason a Shia LaBeouf.

K dalším filmům s tenisovou tematikou patří také Souboj pohlaví (2017) nebo Wimbledon (2004).

De Niro, LaBeouf a Woodleyová se potkají v kriminálním dramatu

Kultura

11. Kokosy na sněhu  (Cool Runnings, 1993)

Seznam sportovních filmů by nebyl úplný bez již kultovní komedie Kokosy na sněhu. Stejně jako Orel Eddie, také snímek režiséra Jona Turteltauba sleduje skutečnou cestu outsiderů, konkrétně jamajských bobistů, na olympiádu v Calgary 1988. V tomto případě je sice scénář značně odchýlen od reality, humorné prvky na tom však netratí, naopak je film oblíben napříč generacemi. Hlavní roli amerického učitele bobování ztvárnil sympatický John Candy.

Mezi další sportovní komedie patří například Goon (2011), Trestná lavice (2005), Sedm dní v pekle (2015) nebo Tour de doping (2017).

Nuda? Vyberte si film z těchto deseti komedií a pobavíte se

Film

12. Pěsti ve tmě (1986)

Marek Vašut ve své životní roli jako „český Rocky”. Asi nejlepší české sportovní drama přenáší předválečnou nervozitu do boxerského ringu, kde na jedné straně stojí odhodlání Vildy Jakuba a na straně druhé nacistická touha po moci a ukázce nadřazenosti v osobě německého boxerského mistra Kurta Schallera. Oblíbený film Jaroslava Soukupa byl dokonce nominován na prestižní Zlatou mušli na filmovém festivalu v San Sebastiánu.

Mezi další sportovní filmy české produkce patří také Fair Play (2014) nebo Zlatý podraz (2018).

Od Světáků po Pelíšky aneb 10 českých filmů, které byste měli vidět

Film

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám