13. 8. 2020

Vzpomínáme: Agents of S.H.I.E.L.D. (2013-2020)

Vzpomínáme: Agents of S.H.I.E.L.D. (2013-2020)

V kalendáři svítí datum 12. srpna 2020 a svět se připravuje na velkolepé dvouhodinové finále, s nímž se s fanoušky rozloučí po sedmi letech a 136 epizodách marvelácký seriál Agents of S.H.I.E.L.D. (Agenti S.H.I.E.L.D.). Agenti mají za sebou svou poslední misi. Pojďme ale nasednout do stroje času a vydejme se zpět do minulosti, abychom si připomněli, co všechno jsme spolu s tímto nezapomenutelným seriálem za posledních sedm let zažili.

Flashback. Vracíme se do srpna 2012, kdy internet zaplaví velká novinka. Seriálový tvůrce Joss Whedon, kterého miliony lidí milují díky tomu, že vdechl život přemožitelce upírů jménem Buffy, přiznal, že pracuje na novém seriálu. Whedon má za sebou režírování úspěšného trháku Avengers a u tohoto žánru zůstává i s novým seriálem. Chystá nový seriál od Marvelu. I když vůbec nevíme, o co půjde, začínáme se pomaličku těšit.

Na další zprávy musíme čekat několik měsíců. V říjnu se odtajní další střípky – známe jména a charakteristiky hrdinů, kteří se v potenciální novince objeví. Víme, že zde bude šprťácké duo, drsná agentka se skvělými bojovými schopnostmi, půvabná, chytrá a milá mladá žena nebo drsný agent, který může občas působit trošku chladně a cestičku si k němu najdete až s postupem času. Odtud už vše běží rychleji než Flash. V listopadu už máme potvrzeno, že se v potenciálním seriálu objeví Coulson (Clark Gregg). Nevíme ale jak, jelikož ve filmech agent Coulson zemřel. Záhada – těšíme se ještě víc! Kromě Gregga se k hlavnímu obsazení přidávají také Ming-Na Wen, Iain De Caestecker a Elizabeth Henstridge.

Nikdo nepochybuje o tom, že Agenti přejdou hladce z pilotové fáze k seriálové objednávce. K tomu dochází v květnu 2013, kdy stanice ABC nadšeně oznamuje programový plán pro nadcházející sezónu, kde novinka Agents of S.H.I.E.L.D. patří mezi největší želízko v ohni. Publikovaný trailer získává rekord – během 24 hodin si ho na Youtube pouští více než 20 milionů diváků. Tohle bude hit!

Den D nastává 24. září 2013, kdy se Agenti poprvé představují a drtí konkurenci, jak se očekává. První díl si pustilo přes 12 milionů diváků, což je pro stanici ABC neskutečný výsledek. Rating v cílovce 18–49 let dosáhl až na hodnotu 4.6 a hned je jasné, že tady máme další velký hit… Skok o sedm let dopředu: Agenti proplouvají závěrečnou sedmou řadou se stabilním ratingem 0.3 a cca 1,4 milionem diváků.

Než budeme pokračovat v článku dál, je nutné napsat upozornění. Odtud až do konce článku je text propleten spoilery. Pokud jste tedy seriálem nepolíbení a chcete si ho naplno vychutnat při sledování maratonem, doporučujeme vám, abyste v tuto chvíli přestali číst. Na dalších řádcích se totiž dozvíte informace, které vám mnoho věcí vyspoilerují a potenciálně poškodí celkový zážitek ze sledování. Vstup dál jen na vlastní nebezpečí :-)

seznamte se s týmem S.H.I.E.L.D.

S.H.I.E.L.D. – Strategic Homeland Intervention, Enforcement and Logistics Division. Když se s týmem S.H.I.E.L.D. setkáváme poprvé, seznamujeme se s talentovanou šesticí lidí. Tým vede agent Phil Coulson, který šéfuje akčňákovi Grantu Wardovi, pilotce a mistryni boje Melindě May, dvojici vědců Jemmě Simmons a Leo Fitzovi, a také hackerce Skye.

Ve druhé sérii se odpojuje Ward, který se vybarvil a přidal k Hydře. Jeho místo nahrazuje Lance, Bobbi a Mack. Zatímco Mack se stane nedílnou součástí týmu, s Lancem a Bobbi se musíme rozloučit ve třetí sérii, kdy se obětují za S.H.I.E.L.D. a vzdají se možnosti kdykoliv znovu pracovat pro vládní organizaci. Aby však bojovníků za dobro lidí nebylo málo, tým získává posilu v podobě Inhumana Lincolna. Bohužel jen na jednu sérii – Lincoln se vystřelí s Hivem do vesmíru, kde vybouchnou spolu s lodí.

Týmu od třetí série občasně vypomáhá super rychlá Inhumanka Yo-yo, která se od páté série zařadí mezi stálé členy týmu. Poslední posilou se od páté série stává Deke Shaw, kterého tým potká v budoucnosti a který má s jistými členy týmu významnou spojitost.

Sice ne tak úplně stálým členem týmu se pak stává také Enoch. Poprvé se s ním setkáváme v momentě, kdy unese tým a pošle ho do budoucnosti na vesmírnou loď. Enoch spolupracuje s Fitzem, který se stává jeho nejlepším kamarádem, ačkoliv Enoch je Chronicom a lidským citům a emocím nerozumí. Nastálo se k týmu přidá v sedmé sérii, kdy Fitzovi se Simmonsovou pomůže sestavit stroj času a cestuje s týmem do dob minulých.

plakát

veřejný nepřítel č.1

Už v průběhu první série jsme zjistili, že kromě občasných záporáků je hlavním nepřítelem týmu S.H.I.E.L.D. a celého světa organizace Hydra. Její členové chtějí ovládnout svět a mají k tomu dost prostředků. Je pouze na S.H.I.E.L.D.u, aby Hydru zastavil.

I když v následujících sezónách shledáváme další nebezpečné tvory a nepřátele, Hydra stále zůstává více či méně na očích. Z počátku se stává jejím hlavním padouchem Grant Ward, který zradí svůj tým a zlomí mnohým fanouškům (nebo fanynkám?) srdce. Hydra pak přivede prostřednictvím Warda zpět na Zem Hivea, stvoření z jiného světa, kde byla dříve uvězněná Jemma. Hive si vezme Wardovo tělo, které zůstalo bezvládně ležet na zemi poté, co agent Coulson pomstil smrt své přítelkyně, která zemřela Wardovou rukou.

Hive je v podstatě neporazitelný. Nezbývá, než ho vystřelit do vesmíru, kam ho místo Daisy vezme její láska Lincoln a společně v lodi vybouchnou. Z Daisy se stává Quake, která se však brzy vrací zpět ze svého řádění, aby spolu s Ghost Riderem porazili androida Aidu. To se jim úplně nepovede, Aida je totiž přivede do Frameworku – uměle vytvořeného světa, který je pod nadvládou Hydry, v jejímž čele stojí Aida se svou láskou – zlým Leopoldem Fitzem.

I když se týmu zdárně podaří dostat se z Frameworku zpět do skutečného světa, moc dlouho se tam neohřejí. Jsou uneseni a posláni do budoucnosti do vesmíru, kde stojí proti nebezpečné mimozemské rase Kree, která ovládá zbytek lidí z pustošené zničené Země. Když se jim konečně podaří dostat zpět domů, musí opět čelit Hydře, která se chystá vytvořit Ničitelku světů za pomoci chemické látky Gravitonium. Tu však nakonec získá generál Talbot. Quake ho nakonec vystřelí do vesmíru, kde Talbot spolu s Gravitoniem umrzne.

Tím však boje nekončí. Novou hrozbu představuje Sarge, který je přesným obrazem Phila Coulsona. Bojuje proti Izel, i když vlastně nezná důvod. Nakonec se oba spojí proti týmu, který na poslední chvíli zachrání Jemma. Ta spolu s Fitzem a Enochem vytvoří stroj času, se kterým se přesunou zpět do minulosti, aby pronásledovali Chronicomy a zabránili jim obsazení Země jejich rasou. Cesta je vede skrze celé 20. století – od 30. let až do 80. let. S vůdkyní Chronicomů Sibyl se spojí Nathaniel Malick, bratr Gideona, který odhalí způsob, jak převzít od Inhumanů schopnosti a přenést je na lidi. Spolupracuje se Sibyl a chce navždy zničit S.H.I.E.L.D. a pomoct Chronicomům ve splnění jejich cíle.

plakát

Inhumans

Inhumans jsou významnou složkou seriálu. Poprvé se s nimi setkáváme ve druhé sérii a spolu s týmem si na ně zvykáme. Někteří jsou hodní, někteří zlí… asi jako lidé. Každý Inhuman má svou vlastní osobitou schopnost, která mu pomůže dostát svému účelu na tomto světě.

Brzy zjišťujeme, že ani týmu nejsou Inhumans cizí. Skye si projde proměnou a získá schopnost vysílat silné vibrace, které můžou pohnout i horou. Postupně se k týmu přidá také Slingshot neboli super rychlá Yo-Yo, která vás dokáže spoutat a odzbrojit dřív, než stačíte mrknout. V průběhu času se tým setkával s celou řadou Inhumans, tým na chvíli doplnil např. Lincoln, z manžela agentky May se stal obávaný Lash, který se snažil lidi s nadpřirozenými schopnostmi likvidovat.

Seriál nám představil tzv. Afterlife, místo, kde v poklidu žili Inhumani v čele s Jiaying, matkou Skye. Po letech jsme se sem vrátili v závěrečné sérii při cestování časem, kdy jsme se seznámili s další překvapivou postavou, a to Korou, která má velmi silnou a drtivě ničivou schopnost, která se až nápadně podobá tomu, co dokáže Quake.

plakát

logo seriálu

I když se to z prvních sérií může zdát nepatrné, Agenti nám průběžně servírovali inovativní verze svého intra, resp. loga seriálu, které doplňuje grafika v závislosti na konkrétním příběhu.

Které všechny verze jsme v průběhu let mohli vidět, na to se můžete podívat v následujícím videu. Logo seriálu krásně odráží prostředí, ve kterém se naši oblíbení hrdinové vyskytovali a komu museli čelit. Vidíme zde Hydru, jiný svět, Framework, umělou inteligenci, mimozemšťany, vesmír i Ghost Ridera.

Kapitolou samou o sobě je pak sedmá série. Ta už vznikla pouze jako bonus pro fanoušky, kteří tak měli šanci se s hrdiny rozloučit. Ze samotného příběhu, scénáře i herectví je jasné, že tvůrci i herci si její tvorbu naplno užívali. To dokazuje i samotná podoba intra, které se epizodu od epizody liší podle toho, jak hrdinové skákali v čase a ve kterých dobách se ocitli. Za zmínku stojí disco znělka, klasická znělka ze 70. let včetně komentáře vypravěče, nebo např. černobílé noir intro.

(ve videu chybí znělky z posledních pěti epizod seriálu)

hrdinové z filmů

Už postava Phila Coulsona je důkaz toho, že Agenti nepůjdou k marvelovským odkazům z filmů daleko. Během sedmi let jsme mohli vidět řadu hostujících hvězd, ale také slyšet různé narážky na to, co se odehrávalo ve filmech. Seriál, resp. první série, jsou proto plné tzv. easter eggů, které každý vášnivý fanoušek Marvelu zcela jistě ocení.

I přes to ale propojení s filmy nebylo tolik, jak by si možná původně diváci představovali. Nejvýraznější v tomto ohledu je epizoda 1×17 Turn, Turn, Turn, která vyšla čtyři dny po premiéře filmu Captain Amerca: Winter Soldier, a v obou dílech ukázala, jak se tajní agenti Hydry dostali do řad S.H.I.E.L.D.u a plánovali převrat. Postupem času si však Agenti začali jít vlastní cestou a tvůrci i herci se shodli na tom, že šlo o správný krok.

V prvních sériích měli scenáristé trošku svázané ruce, protože museli brát ohled na to, aby zachovali kontinuitu s filmy. Pak se však oba světy oddělily – Agenti dokonce zcela ignorovali Thanosovo lusknutí prstu, a šli si vlastní cestou, která tvůrcům umožnila příběh rozvíjet dle jejich představ. V sedmé sérii se navíc zcela odklonili od původní časové osy a pomocí cestování časem vytvořili jednu zcela novou.

Co se týče hostujících osobností, které z filmů známe, mohli jsme zde potkat vícero známých tváří. Nejvíce jich bylo v prvních sériích, možná proto, aby stanice nalákala ke sledování co nejvíce lidí. Mohli jsme vidět Mariu Hill, ředitele Furyho nebo Lady Sif. Zapomínat pak nesmíme ani na agentku Peggy Carterovou, která sice získala svůj vlastní seriál, ale to jí nezabránilo tomu, aby občasně zaskočila na hostování i k Agentům.

plakát

spin-off(y)

Seriál je neodmyslitelně spjatý s MCU. Nejen, že ho doplňuje, ale také rozšiřuje, a to nejen sebou samotným, ale také spin-offy. V roce 2015 stanice ABC představila hvězdně obsazenou novinku s názvem Agent Carter. Hlavní hrdinkou je Peggy Carterová, která ve 40. letech bojuje spolu s Howardem Starkem za práva lidí.

Agentka Carterová byla ambiciózní seriál, bohužel se však nikdy nesetkala s velkým zájmem diváků. Už po první sérii se spekulovalo, že stanice seriál utne. Nakonec však vztahy s Marvelem zvítězily a seriál se dočkal prodloužení pro druhou řadu. Bohužel, sledovanost stále klesala, takže třetí sérii už žádné sebelepší vztahy nemohly uskutečnit.

Herečka Hayley Atwell se však i bez svého seriálu objevovala občasně na hostování v hlavním seriálu. V právě ukončené sedmé sérii jsme se pak znovu setkali s agentem Danielem Sousou, který byl bývalým parťákem Carterové a nyní pomáhal týmu S.H.I.E.L.D. v jejich misi k zastavení Chronicomů.

V dubnu 2015 se pak začalo spekulovat o druhém spin-offu, tentokrát z přítomnosti. V hlavních rolích se měli objevit agenti Barbara „Bobbi“ Morse a Lance Hunter, kteří byli fanouškům již důvěrně známí z původních Agentů. Kvůli plánovanému spin-offu je tvůrci dokonce ze S.H.I.E.L.D.u o­depsali. Bohužel, projekt nakonec seriálovou objednávku nedostal. S Bobbi jsme se už nikdy nesetkali, Hunter se vrátil na hostování v jedné epizodě páté série, kde pomohl Fitzovi dostat se z vězení, aby mohl zachránit své přátele v budoucnosti.

Stanice ABC vytvořila ještě jeden seriál od Marvelu, a to Inhumans. Ten však s původními Agenty nemá kromě univerza nic společného a neoznačuje se za spin-off, nýbrž je to samostatně stojící seriál.

plakát

začátek konce, konec začátku a za co vlastně bojujeme

Dne 12. srpna stanice ABC odvysílala závěrečné dvě epizody seriálu Agents of S.H.I.E.L.D., které nesou název The End Is At Hand (Konec je na dosah) a What We're Fighting For (Za co bojujeme). Příběh pokračuje ve stejném momentě, kde jsme skončili – Chronicomové úspěšně zaútočili na základny S.H.I.E.L.D.u, zničili všechny kromě Majáku, kde je náš tým a který je odolný proti útokům. Ve vesmíru je Mack s Daisy a Sousou, kteří se dostanou na loď Nathaniela. Jemma dostane sérum, které jí zamotá hlavu a pomalu si začne vzpomínat, kdo je Fitz a jaké skrývá tajemství.

Gareth se teleportuje do Majáku a nastraží tam bomby. Coulson s May a Yo-Yo ho zajmou a Gareth se dozvídá, že ho Nathaniel je ochotný obětovat. Yo-Yo všechny bomby přenese na jedno místo a všem se podaří přežít. Gareth se rozhodne pomoct S.H.I.E.L.D.u proti Nathanielovi a Sibyl.

Daisy se dostane k Jemmě a Dekovi, což je však plán Sibyl, aby Daisy pomohla Jemmě vzpomenout si. Do cesty se jim neplánovaně postaví Kora, která však Daisy nakonec pustí. Nathaniel ji omráčí a uvězní. Tým na lodi využije mrtvé Chronicomy, aby pomocí jejich energie získal dostatečnou sílu k výbuchu nepřátelské lodi a energii na návrat jejich lodi domů.

Gareth teleportuje Melindu, Phila a Yo-Yo na základnu, kde se shromáždili přeživší agenti S.H.I.E.L.D. ze všech lokací. Vidíme zde mladého Furyho i Victorii Hand. Na místo přijde také tým, kterému se podařilo dostat z vesmíru. Nachází se zde tajemné kufříky s kódem 0–8–4 – objekty mimozemského původu. Jemma si stále nic nepamatuje, ale intuitivně obsahy kufříků složí dohromady a vytvoří zařízení k boji proti Chronicomům. Jednotlivé součástky v průběhu let ukryl starý přítel Enoch, aby lidem pomohl v boji proti své vlastní rase, až na to přijde čas. Zařízení přivede zpět Fitze. Sibyl dělá nové statistiky a zjistí, že existuje 100% šance, že tohle je poslední chvíle, kdy je celý tým pohromadě.

Fitz plánuje návrat zpět do vlastní časové linie, ale ostatní odmítají odejít a nechat lidi z této časové linie napospas Chronicomům. Fitz všem řekne, že ať už vše dopadne jakkoliv, tohle je skutečně poslední den, kdy jsou všichni spolu. Deke se nabídne, že zůstane a pomůže aktivovat zařízení pro zničení Chronicomů, aby se ostatní mohli dostat zpět tam, kam patří („I'm kind of a rock god here, anyway.“).

Ve flashbacku vidíme Jemmu s Fitzem a Enochem, jak studovali a vynalézali stroj času. Strávili společně roky a měli své šťastně až (skoro) do smrti. Nakonec se ale museli rozdělit, aby mohli zachránit svět. Jemma si vzpomene na Fitze, ale ne na lásku k němu – nechápe, jak mohli strávit roky mimo plán a nezachránili lidi tak rychle, jak to jen bylo možné. Fitz řekne, že si stále nevzpomíná na jednu důležitou věc.

Tým se vrací do své časové linie, přesně do momentu, kdy dojde k útoku na chrám, kde se nachází Sarge s Izel. Jsou schovaní v ochranných oblecích a setkávají se s Jemmou a Enochem, pomáhají sebe sama zachránit a přenést z chrámu do lodi. Sibyl je však najde a dojde ke střetu. Proti Daisy se postaví Nathaniel, který už má také Koriny schopnosti. Sibyl unese Phila, Mack zachrání Koru. Melinda „The Calvary“ May pomůže odstavit Sibyl, aby se tým s Korou mohl dostat zpět k ostatním. Kora s Melindou vyšlou směrem ke všem Chronicomům dávku empatie. Už z nich nejsou zabijácká monstra bez špetky citu. Chronicomové na otázku řeknou, že jsou to přátelé, a odhodí zbraně.

Daisy bojuje s Nathanielem. Oba jsou stejně silní, nikdo nemůže vyhrát. Jediný způsob, jak spor ukončit, je to, že oba zemřou. Tak se i stane – Daisy vyšle obrovskou tlakovou vlnu, která zapříčiní výbuch celé vesmírné lodi. Tým ji ve vesmíru ale ihned najde a Kora použije svou schopnost, aby sestru oživila. „Za tohle bojujeme,“ říká Coulson. „Za rodinu,“ odpovídá mu Daisy.

Jemma si konečně vzpomene na všechno. S Fitzem se vrací na místo, které hlídá Piper. Fitz už uvnitř není, ale vzadu se otevřou dveře a vidíme, že tam leží Alya – dcera Jemmy a Fitze. Kvůli ní oba oddalovali návrat zpět časem a přesun do minulosti – chtěli si užívat společné chvíle, jak dlouho to jen šlo. Jemma musela dostat implantát, aby zapomněla nejen na to, kde je Fitz, ale i na to, že má dceru – opustit ji by totiž jinak nezvládla.

O rok později. Coulson, Daisy, Melinda, Fitz, Simmons, Mack a Yo-Yo se po roce opět sejdou. Skutečně šlo o jejich poslední misi, od té doby se každý přesunul k vlastním projektům. Mack velí S.H.I.E.L.D.u, Yo-Yo pracuje jako agentka pod jeho vedením, má svůj vlastní tým s Piper a robotem Davisem. Daisy, Kora a Sousa jsou spolu ve vesmíru. Fitz a Simmons vychovávají svou dceru a u S.H.I.E.L.D.u už nepracují. Coulson si dal rok pauzu, ve které chce ještě pokračovat a cestovat po světě, navštívit místa, která chtěl vždy vidět. Melinda učí na Coulsonově akademii a hledá nové talenty, kteří budou pro S.H.I.E.L.D. přínosem.

Zjišťujeme, že všichni jsou jen hologramy – mají dost vlastní práce, takže se nemůžou sejít osobně. Nicméně se domluví, že se za rok opět všichni potkají alespoň takto na dálku, že z toho udělají tradici.

Mack dá Philovi dárek na rozloučenou se slovy, že je stále v srdci mechanikem. Phil najde před budovou Lolu, kterou Mack upgradoval tak, že se Lola dokáže transformovat v luxusní černé žihadlo. „Cool,“ řekne si Phil sám pro sebe, nasadí si sluneční brýle a vzletí s Lolou do oblak.

plakát

Sbohem, Agenti. Děkujeme vám za všechny vaše napínavé a nebezpečné mise, ve kterých jste nás, obyčejné lidi, chránili proti jisté zkáze. Nikdy na vás nezapomeneme a budeme se k vám pravidelně vracet. Hail S.H.I.E.L.D.!


Sledovali jste Agenty? Kterou sérii máte nejraději? Jak se vám líbilo finále seriálu?

Další díly seriálu
Za každej like dostane autor bonbón! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře7zobraz všech 7 příspěvků
Desperate houseman

Desperate houseman

Moc pěkné shrnutí, díky :) Roky stresu z přerušení a otevřeného konce, ale stálo to za to boží finále...
před 3 roky
zdenicka

zdenicka

Tak jsem konečně shlédla finále. Od polovinu druhého dílu z dvoudílu jsem bulela jak želva až do...
před 3 roky
Anetka888

Anetka888

Finale celkem v pohode, zadne velke zklamami, dopadlo to dobre. 7.série se mi ale nelíbila, asi jak...
před 3 roky
Další články k tématu