Hlavní obsah

Na pražské Štvanici vzniká nová plovárna

Novinky, Kristýna Léblová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Opomíjenou část štvanického ostrova oživila nová veřejná plovárna Baden Baden. Majitelé tak chtějí navázat na tradici pražských plováren a ostrov, který dnes stojí stranou občanského zájmu, vrátit Pražanům. Zatím jsou zde zdarma k dispozici lehátka a sprchy, ale příští rok se má místo proměnit v doslova luxusní pláž.

Na pražské Štvanici vzniká nová plovárna Video: Novinky

 
Článek

Místo určené primárně k odpočinku a relaxaci v budoucnu dotvoří pláže s pískem, dřevěné molo, brouzdaliště pro děti i různá sportoviště. Plovárna poprvé otevřela ve čtvrtek 13. srpna.

„Je to skvělé, že tady něco takového vzniká. Nic takového tu pro lidi není, takže pokud tu bude plovárna, tím dobře,“ shodují se první návštěvníci Baden Baden plovárny.

Pražské koupaliště Petynka prošlo rekonstrukcí za 30 milionů. Teď se znovu otevírá

Domácí

Vltava je nedílnou součástí pražského veřejného prostoru a stává se častým cílem městských procházek. Historicky se na území hlavního města nacházelo několik desítek menších či větších plováren a městských lázní. Jednou z nich byla i Plovárna na Štvanici, která fungovala v různých podobách od začátku 20. století až do povodní v roce 2002.

„Rádi bychom tento fenomén lidových plováren Praze navrátili a přesvědčili nejen Pražany o faktu, že kvalita vody je daleko lepší než dříve, ale i tom, že není nutné odjíždět z Prahy, aby se člověk vykoupal,” říká jeden z majitelů plovárny David Boháč.

Foto: Novinky

Koupání ve Vltavě na Štvanici dostává novou podobu.

Podoba plovárny Baden Baden se bude postupem času vyvíjet. V příštím roce tu vznikne písčitá pláž, brouzdaliště pro děti a molo, které bude sloužit k opalování i pro kulturní účely.

Kam k vodě? Biotopy, zatopené pískovny i čistá jezera

Cestování

Organizátoři myslí i na sportovní aktivity. „Počítáme s vytvořením sportovišť, které k létu neodmyslitelně patří. V plánu je beach volejbalové, nohejbalové a badmintonové hřiště a chybět nebudou ani říční projížďky na paddleboardech a šlapadlech,” popisuje druhý z majitelů Jan Faltys.

Cílem organizace Baden Baden je opět otevřít plovárnu lidem. „Na projekt se díváme z dlouhodobého hlediska, a proto budeme rádi, když se jeho podoba bude vyvíjet společně s přáním občanů,” říká Faltys.

Berounské koupaliště praská po týdnu od rekonstrukce ve švech

Cestování

„Přestože nám koronavirová situace narušila letošní plány, otevíráme plovárnu v nultém ročníku v provizorním režimu, a když počasí dovolí, budeme tu až do poloviny září,” dodává Faltys. Od začátku budou pro návštěvníky k dispozici lehátka, toalety, sprchy a občerstvení. První oficiální plovárenská sezóna začne v roce 2021.

Reklama

Výběr článků

Načítám