Iniciativa KoroNERV-20 pracuje na investičním semaforu. Peníze by směřovala do bytů nebo 5G

Občanská iniciativa KoroNERV-20 připravuje investiční semafor. Vyznačuje v něm sektory, do kterých je třeba výrazně investovat, ty mají zelenou barvu. Žlutě označené jsou sporné projekty a červené jsou zbytné investice. Takovým příkladem je podle iniciativy KoroNERV-20 reklamní kampaň na podporu vnitrostátního turismu.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ekonom Tomáš Sedláček

Jedním z členů iniciativy KoroNERV-20 je i ekonom Tomáš Sedláček | Foto: Jan Bartoněk | Zdroj: Český rozhlas

Podle expertní skupiny iniciativy by pro oživení ekonomiky a zdravý růst mělo být do roku 2023 investováno alespoň 660 miliard korun. KoroNERV-20 o tom ve čtvrtek informoval v tiskové zprávě.

Babiš považuje za priority příštího rozpočtu zrušení superhrubé mzdy, důchody a investice

Číst článek

Zelenými, takzvanými chytrými investicemi, jsou podle iniciativy výstavba nájemních bytů, budování rychlé 5G sítě, vlakový zabezpečovací systém ETCS nebo robotizace. Mezi důležité investice řadí také reformu důchodového systému, která by podle ní nárazově stála zhruba 100 miliard korun.

„Je zřejmé, že k zajištění prioritních chytrých investic je nezbytné nalézt oboustranně akceptovatelný model spolupráce mezi soukromou a veřejnou sférou. A to nejen z finančních důvodů,“ uvedl jeden z členů KoroNERVu-20 a bývalý ministr financí Ivan Pilný.

Sportoviště a domácí turismus

Sporné investice jsou podle iniciativy příprava stavby nového bloku elektrárny Dukovany, reaktor nové generace III+, kanál Odra-Dunaj nebo přehrada s objemem alespoň 200 metrů krychlových. Projekty, kde by se měly investice omezit, je podle iniciativy kromě marketingové kampaně na podporu domácího cestovního ruchu také budování specializovaných sportovních zařízení bez zřejmé poptávky.

Při sestavování investičního semaforu vycházel KoroNERV-20 i z investičního plánu vlády, který vznikl loni. Současná podoba investičního semaforu není podle iniciativy konečná, projekty se budou na základě otevřené diskuse průběžně doplňovat.

KoroNERV-20 vznikl jako neformální občanská iniciativa ve druhé polovině března. Primárním cílem skupiny je zmenšit dopady pandemie na českou ekonomiku. Mezi členy patří mimo jiné hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská, bývalý viceguvernér České národní banky Mojmír Hampl, ekonom a ředitel Nemocnice na Bulovce Jan Kvaček nebo ekonomové Michal Mejstřík a Tomáš Sedláček.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme