USA zakážou soukromé charterové lety na Kubu, oznámil Pompeo

Spojené státy se chystají zakázat soukromé charterové lety mezi USA a Kubou. Na twitteru to dnes oznámil americký ministr zahraničí Mike Pompeo, podle nějž režim Raúla Castra využívá příjmy z turismu a z cestovních poplatků k financování svých údajně nekalých praktik a k podpoře Venezuely, kde USA usilují o změnu režimu.

"Dnes jsem požádal ministerstvo dopravy o pozastavení soukromých charterových letů mezi USA a Kubou. Castrův režim využívá peníze z turismu a cestování k financování svých nekalých praktik a zásahů ve Venezuele. Diktátoři nemohou mít užitek z cest z USA," napsal Pompeo na twitteru.

Today I asked the Department of Transportation to suspend private charter flights between the U.S. and Cuba. The Castro regime uses tourism and travel funds to finance its abuses and interference in Venezuela. Dictators cannot be allowed to benefit from U.S. travel.

— Secretary Pompeo (@SecPompeo) August 13, 2020

Šéf americké diplomacie kubánskému vedení vyčítá pokračující "uvězňování novinářů a zastánců demokracie", Castrův režim se podle něj také snaží potlačovat náboženskou svobodu. "Naše administrativa se bude nadále snažit osekat zisky plynoucí kubánské vládě z letištních poplatků, pobytů v hotelích vlastněných režimem a další příjmy spojené s turismem," uvedl podle agentury AFP Pompeo ve vyjádření.

Nové omezení se nebude týkat charterových letů financovaných z veřejných peněz ani soukromých letů, které budou vyslány kvůli případné zdravotní krizi či v rámci pomocných misí.

USA obnovily před pěti lety se socialistickou karibskou republikou diplomatické vztahy, které byly přerušeny od roku 1961. Historické uvolnění tehdy vyjednal prezident Barack Obama, který ostrov rovněž v roce 2016 navštívil jako první americký prezident po 88 letech.

Obamův nástupce Donald Trump má však ke kubánskému režimu výrazně rezervovanější postoj a řadu vstřícných kroků Obamovy vlády částečně odvolává. Oznámení restrikce přichází jen týden poté, co Pompeo naléhal na členské státy OSN, aby nepodpořily kandidaturu Kuby do Rady pro lidská práva Organizace spojených národů.

Podle agentury Bloomberg je tvrdý postoj republikánské administrativy do značné míry také součástí předvolební strategie před listopadovými volbami, v nichž Trump usiluje o znovuzvolení. Ve státu Florida totiž žije početná a vlivná kubánská menšina, která má tradičně velice kritický postoj k vedení karibské ostrovní republiky. Florida je přitom jedním z klíčových takzvaných bitevních států, za posledních 96 let žádný republikánský kandidát nevstoupil do Bílého domu, pokud se mu tam nepodařilo zvítězit.

Související

Více souvisejících

USA (Spojené státy americké) Kuba cestování Mike Pompeo

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Feri míří na tři roky do vězení, rozhodl odvolací soud

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy