Přehled primárek v USA: jasno bylo téměř od začátku, nominaci má Biden a Trump

  21:03
Průběh primárek v USA letos nedoprovázelo takové napětí jako v předchozích letech. Pro prezidenta Donalda Trumpa bylo klání pouhou formalitou a oficiálně si nominaci zajistil koncem dubna. V řadách demokratů se o nominaci sice ucházelo jedenáct zájemců, nakonec se ale rozhodovalo mezi senátorem Berniem Sandersem a někdejším viceprezidentem Joe Bidenem.
Muž odevzdává hlas ve volbách v americkém Michiganu. (3. srpna 2020)

Muž odevzdává hlas ve volbách v americkém Michiganu. (3. srpna 2020) | foto: Profimedia.cz

Nominační maraton zahájila volební shromáždění 3. února v Iowě. Z řad demokratů bylo na začátku ve hře jedenáct uchazečů. V tu chvíli ještě nebylo jisté, že se kandidátem demokratů stane právě někdejší viceprezident Biden.

K favoritům patřili například starosta města South Bend v Indianě Pete Buttigieg, reprezentant levicového křídla Bernie Sanders nebo senátorka z Massachusetts Elizabeth Warrenová. O prezidentské křeslo bojovala také například senátorka za Minnesotu Amy Klobucharová.

Hlasování v Iowě provázela řada technických problémů a komise souhrn výsledků ohlásila až po několika dnech. Vítězem se stal Buttigieg, těsně za ním skončil Sanders. Poté následovali Warrenová a Biden.

Spíše symbolické primárky absolvovali i republikáni. S přehledem je vyhrál prezident Donald Trump, který čelil jen minimálnímu tlaku.

V boji o republikánskou nominaci se mu totiž postavil jen někdejší guvernér státu Massachusetts William Weld a bývalý kongresman Joe Walsh. Ten z kampaně odstoupil 7. února s tím, že Trumpa sice nedokáže zastavit v primárkách, učiní ale vše pro to, aby v listopadu zabránil jeho znovuzvolení.

Sanders měl v New Hampshiru ještě naději

U demokratů v New Hampshiru bodoval 11. února Sanders, kterého těsně následoval Buttigieg. Za nimi skončili senátorka Amy Klobucharová, Warrenová a Biden. Z klání odstoupili podnikatel Andrew Yang a senátor Michael Bennet. V republikánském táboře Trump s přehledem porazil Welda.

V polovině února se televizní diskuse demokratů poprvé zúčastnil miliardář a mediální magnát Michael Bloomberg. Ten předtím místo toho vedl nákladnou televizní a internetovou kampaň financovanou z vlastních zdrojů.

Následující stranické klání demokratů v Nevadě na konci února vyhrál s výrazným náskokem Sanders. Za ním skončili Biden a Buttigiegem.

Hlasování v Jižní Karolíně vyhrál drtivě Biden, pro kterého to byla vůbec první výhra v primárkách. Za ním následovali Sanders a podnikatel Tom Steyer, jenž ale z boje o prezidentské křeslo krátce poté odstoupil. Prvního března ho následoval také Buttigieg, den po něm skončila i Klobucharová.

Po superúterku skončil Bloomberg i Warrenová

Primárkami v Kalifornii skončilo 4. března takzvané superúterý, během nějž se uchazeči o demokratickou nominaci utkali v celkem čtrnácti státech. Biden ovládl deset z nich a navíc získal podporu od miliardáře Bloomberga, jenž po slabém výsledku společně s Warrenovou kampaň ukončil. 

USA tři měsíce před volbami. Ne Biden, ale Trump zatím poráží Trumpa

Biden zvítězil u voličů v jižanských státech Virginie, Severní Karolína, Alabama, Tennessee a Arkansas. Prvenství si zajistil také v Minnesotě na Středozápadě a ve státech Massachusetts, Maine, Oklahoma a Texas.

Na druhém místě skončil Sanders, jenž dominoval v Coloradu, Kalifornii, Utahu a Vermontu. „Jsme docela naživu,“ prohlásil Biden k prozatímním výsledkům. „A nenechte se mýlit. Tato kampaň pošle Donalda Trumpa balit kufry,“ dodal Biden, jehož jediným soupeřem se po tomto souboji stal Sanders.

Obdobné klání se konalo také u republikánů, kde všechny delegáty získal Trump. Republikáni v letošních primárkách a stranických shromáždění rozdělují 2 550 delegátů letního nominačního sjezdu, k získání nominace je tak třeba 1 276 delegátů. Trumpovi se podařilo tento počet nashromáždit už v březnu.

Washington dal nakonec přednost Bidenovi

Další kolo primárek následovalo 10. března. Ve hře byla zhruba desetina delegátů pro letní nominační sjezd demokratů. S přehledem zvítězil Biden, jenž vyhrál v pěti ze šesti států. Podařilo se mu zvítězit v Michiganu, Missouri, Mississippi, Washingtonu a Idahu. Sanders naopak ovládl Severní Dakotu.

Sanders doufal, že by se stát Washington, kde se na výsledek voleb čekalo týden, mohl přiklonit na jeho stranu. V roce 2016 zde v demokratických primárkách zvítězil na Hillary Clintonovou. Hlasování pořádali v šestici států také republikáni. Ve spíše formálním klání s přehledem zabodoval Trump.

Také hlasování demokratů na Floridě, v Illinois a v Arizoně ovládl 17. března Biden. Sanders od této chvíle čelil výzvám, aby ze stranického klání odstoupil, a umožnil tak demokratům sešikovat se za Bidenem. Demokraté totiž nechtěli opakovat zkušenost z roku 2016, kdy se Sanders o nominaci dlouho přetahoval s Hillary Clintonovou, která nakonec ve volbách podlehla Trumpovi.

Na Floridě, kde šlo o 219 delegátů pro letní nominační sjezd demokratů, si Biden zajistil nejméně 150 delegátů, zatímco Sanders 55. Biden tu získal 62 procent hlasů, což bylo o takřka 40 procentních bodů více než jeho soupeř. Zbývající hlasy obdrželi kandidáti, kteří již kampaň ukončili.

Aby Joe nevybouchl. Demokraté chtějí zrušit debaty, bojí se o svého kandidáta

Ve státě Illinois s třetím největším americkým městem Chicagem se hrálo o 155 delegátů. Biden jich získal na svou stranu nejméně 90, Sanders 56. Rozdíl v hlasech činil 23 procentních bodů.

V Arizoně se rozdělovalo 67 delegátů, 20 z nich získal Biden a 14 Sanders. Pro nominaci do prezidentských voleb za Demokratickou stranu potřebuje kandidát získat na stranickém sjezdu hlasy 1991 ze 3979 delegátů.

Formální vítězství ve floridských primárkách Republikánské strany a také v Illinois si připsal Trump.

Hlasování ve Wisconsinu doprovázely dohady

I přes pandemii koronaviru se 7. dubna konaly primárky ve Wisconsinu. Hlasování se snažil přeložit na červen demokratický guvernér Tony Evers a s jejich konáním za současné situace vedle místních činitelů nesouhlasili ani kandidáti a vedení Republikánské strany, chyběla ale vůle odklad prosadit. 

Také ve Wisconsinu zvítězil ziskem 63 procent hlasů Biden. Za ním skončil s necelými 32 procenty Sanders. Trump získal 98 procent hlasů. Sanders o den později ukončil boj o nominaci demokratů. „Cesta k vítězství je v podstatě nemožná. Dospěl jsme k závěru, že tato bitva o demokratickou nominaci nebude úspěšná, a proto dnes oznamuji konec své kampaně,“ prohlásil.

Poté, co Biden zůstal jediným uchazečem o prezidentskou nominaci demokratů, se ziskem 72,4 procent zvítězil 28. dubna v primárkách v Ohiu, ve kterých lidé kvůli koronaviru ve větším měřítku hlasovali poštou.

Korespondenční hlasování je v USA v podmínkách epidemické krize velké politické téma. Demokraté tuto volební metodu podporují, republikáni včetně Trumpa varují před útoky hackerů a soudí, že hlasování poštou zvýhodní aktivnější demokraty. Někteří guvernéři navrhují volit poštou i prezidenta, což Trump rozhodně odmítá. V Ohiu pořádali primárky i republikáni.

Biden ovládl Wyoming, Nebrasku i Oregon

Také ve Wyomingu se 9. května opakovala téměř totožná situace. Biden získal 72,2 procenta hlasů, za ním skončil se ziskem 27,8 procenta Sanders, který již ale kampaň pozastavil.  

Ačkoli u demokratů se o nominaci v tuto chvíli ucházel už jen Biden, jeho někdejší straničtí soupeři na volebních lístcích zůstali a část jich nadále delegáty na letní nominační sjezd sbírala. Příkladem je právě Sanders, který tak chce posílit svůj vliv ve straně.

Pomohla jsem zvolit hlupáka. Bělošky z univerzit litují, že volily Trumpa

Klání v Nebrasce skončilo 12. května podle očekávání. U demokratů slavil vítězství Biden, kterého podpořilo 77,4 procent hlasujících. Za ním skončil na druhém místě s 13,6 procenty hlasů Sanders. 

Také v Nebrasce velká část voličů využila možnost hlasovat předem či poštou. Pro Trumpa bylo jeho vítězství v Nebrasce bylo opět jen formalitou.

Biden s Trumpem ovládli o týden později také hlasování v Oregonu. Někdejší viceprezident obdržel necelých 70 procent hlasů, které voliči opět zasílali převážně poštou. V tuto chvíli měl tak nashromážděno 1514 delegátů, jejichž hlasy budou o nominantovi rozhodovat na srpnovém sjezdu v Milwaukee. 

Západní Virginii Biden zcela nepřesvědčil

Biden 2. června zvítězil v hlavním městě Washington a ve státech Pensylvánie, Indiana, Rhode Island, Nové Mexiko, Montana, Jižní Dakota a Maryland. Republikánské primárky všude ovládl Trump.

Hlasování v Georgii bylo původně plánováno na březen, ale kvůli pandemii bylo přeloženo na květen a poté na 9. června. Biden v Georgii zvítězil se ziskem 84,5 procenta hlasů. V Západní Virginii sice Biden rovněž vyhrál, ale získal jen 53,2 procenta. Za ním se s 23,1 procenty umístil Sanders.

Pokračování prezidentských primárek 26. června nepřineslo žádná překvapení. šéf Bílého domu ovládl republikánské hlasování v Kentucky, zatímco na straně demokratů ve stejném státě a v New Yorku zvítězil Biden.

Trump zmínil možnost odkladu podzimních voleb, termín je přitom v zákoně

Při přetrvávající hrozbě covidu-19 zvolila nebývale velká část voličů možnost hlasovat na dálku. V Kentucky obvykle poštovní hlasovací lístky tvoří dvě procenta celkového množství, tentokrát to byla více než polovina.

V primárkách ve státech New Jersey a Delaware zvítězili 7. července podle očekávání Trump a Biden. Při již rozhodnutém boji o nominace na post hlavy státu se velké pozornosti dostávalo událostem ve druhém kongresovém obvodu v New Jersey, kde uspěla i členka „politické dynastie“ Kennedyů – někdejší učitelka Amy Kennedyová

O čtyři dny později v primárkách v Louisianě Biden získal 79,5 procent hlasů. Trump opět triumfoval, tentokrát ho podpořilo 95,9 procent voličů.

Finále v Connecticutu dopadlo dle očekávání

Biden získal v posledních primárkách v Connecticutu přes 80 procent hlasů. Senátor Bernie Sanders obdržel kolem 12 procent hlasů. Stejně jednoznačné jsou výsledky u republikánů, kde Trump získal 75 procent hlasů. 

Ačkoli mají oba muži mají už delší dobu nominace svých stran pro prezidentské volby zajištěné, definitivně budou potvrzeny až na stranických sjezdech v následujících srpnových týdnech, přičemž ten demokratický se má uskutečnit převážně ve virtuální rovině. 

Republikáni své shromáždění svolali do Jacksonville na Floridě, kvůli strmému nárůstu nových případů koronaviru v tomto státě pak ale Trump setkání zrušil, a tak stále není jasné, kde a jak přednese svůj nominační projev.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

V Baltimoru obří loď zbořila dálniční most. Selhal motor, kolos byl neovladatelný

26. března 2024  8:17,  aktualizováno  27.3 1:10

Aktualizujeme V Baltimoru na východním pobřeží Spojených států se v pondělí zřítil čtyřproudový silniční most, do...

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 62 lidí

22. března 2024  18:41,  aktualizováno  23.3

Přímý přenos Nejméně 62 mrtvých, včetně dětí, a 146 zraněných si vyžádal ozbrojený útok v koncertním centru na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V Agrofertu kontrolují kalhotky, zda tam zaměstnankyně nemají řízek, řekl Babiš

20. března 2024  17:05

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš na tiskové konferenci popřel, že by v holdingu Agrofert byli...

K útoku u Moskvy se hlásí Islámský stát, teroristé prchli v bílém renaultu

22. března 2024  22:04,  aktualizováno  23.3 7:01

K zodpovědnosti za útok v Krasnogorsku u Moskvy se na ruské sociální síti Telegram přihlásila...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

„Ukrajinci to nebyli.“ Islámský stát ukázal video z masakru u Moskvy

24. března 2024  14:47,  aktualizováno  17:17

Islámský stát (IS) prostřednictvím zpravodajské agentury Al-Amaq zveřejnil video z pátečního útoku...

Prezident Pavel zkoušel smířit pohled vlády a ANO na důchodovou reformu

28. března 2024  5:55,  aktualizováno  12:32

Přímý přenos Na Pražském hradě jednali ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka z KDU-ČSL a zástupci...

Pellegriniho jsme nepodpořili, vyvrací Harabin i slovenští Maďaři

28. března 2024  12:32

Slovenská předvolební kampaň nabírá na obrátkách. Poté, co lídr slovenských Maďarů Krisztián Forró...

Kamion s pěti sty selaty se na Znojemsku převrátil na bok, některá uhynula

28. března 2024  12:11

Kamion s nákladem 500 selat se dnes dopoledne převrátil na bok v Hostěradicích na Znojemsku. Část...

Na Velikonoce do Česka nakoukne léto. Teploty budou atakovat 23 stupňů

28. března 2024  6:23,  aktualizováno  12:09

Přímý přenos Na severozápadě Čech, na Moravě a ve Slezsku bude ve čtvrtek odpoledne silně foukat. O Velikonocích...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...