USA zakáží soukromé charterové lety na Kubu. Podle Pompea jimi Castro financuje zásahy ve Venezuele

Spojené státy se chystají zakázat soukromé charterové lety mezi USA a Kubou. Na twitteru to ve čtvrtek oznámil americký ministr zahraničí Mike Pompeo, podle nějž režim Raúla Castra využívá příjmy z turismu a z cestovních poplatků k financování svých údajně nekalých praktik a k podpoře Venezuely, kde USA usilují o změnu režimu.

Washington / Havana Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký ministr zahraničních věcí Mike Pompeo

Americký ministr zahraničních věcí Mike Pompeo | Foto: Jonathan Ernst | Zdroj: Reuters

„Dnes jsem požádal ministerstvo dopravy o pozastavení soukromých charterových letů mezi USA a Kubou. Castrův režim využívá peníze z turismu a cestování k financování svých nekalých praktik a zásahů ve Venezuele. Diktátoři nemohou mít užitek z cest z USA,“ napsal Pompeo na twitteru.

Šéf americké diplomacie kubánskému vedení vyčítá pokračující „uvězňování novinářů a zastánců demokracie“, Castrův režim se podle něj také snaží potlačovat náboženskou svobodu. „Naše administrativa se bude nadále snažit osekat zisky plynoucí kubánské vládě z letištních poplatků, pobytů v hotelích vlastněných režimem a další příjmy spojené s turismem,“ uvedl podle agentury AFP Pompeo ve vyjádření.

Nové omezení se nebude týkat charterových letů financovaných z veřejných peněz ani soukromých letů, které budou vyslány kvůli případné zdravotní krizi či v rámci pomocných misí.

Předvolební strategie

USA obnovily před pěti lety se socialistickou karibskou republikou diplomatické vztahy, které byly přerušeny od roku 1961. Historické uvolnění tehdy vyjednal prezident Barack Obama, který ostrov rovněž v roce 2016 navštívil jako první americký prezident po 88 letech.

Hugo Chávez stvořil socialismus pro 21. století. Venezuela se s jeho odkazem potýká dodnes

Číst článek

Obamův nástupce Donald Trump má však ke kubánskému režimu výrazně rezervovanější postoj a řadu vstřícných kroků Obamovy vlády částečně odvolává. Oznámení restrikce přichází jen týden poté, co Pompeo naléhal na členské státy OSN, aby nepodpořily kandidaturu Kuby do Rady pro lidská práva Organizace spojených národů.

Podle agentury Bloomberg je tvrdý postoj republikánské administrativy do značné míry také součástí předvolební strategie před listopadovými volbami, v nichž Trump usiluje o znovuzvolení. Ve státě Florida totiž žije početná a vlivná kubánská menšina, která má tradičně velice kritický postoj k vedení karibské ostrovní republiky. Florida je přitom jedním z klíčových takzvaných bitevních států, za posledních 96 let žádný republikánský kandidát nevstoupil do Bílého domu, pokud se mu tam nepodařilo zvítězit.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme