Zdravotní klauni musí umět improvizovat. Najdete mezi nimi herce, učitele a dokonce i faráře

14. srpen 2020

Nemoci se bohužel nevyhýbají ani dětem. Zdravotní klauni se starají, aby z toho nebyly smutné. I když se jim někdy nepodaří pacienta rozesmát, dokážou rozzářit každý pokoj.

Kateřina Slámová Kubešová a Hana Malaníková alias vrcholová sestra Patálie z organizace Zdravotní klaun mají krásnou a záslužnou práci. Jejich úkolem je pobavit nemocné lidi. Jak a proč to dělají?

Jak to všechno začalo

Když se americký muzikant Gary Edwards přistěhoval v 90. letech do Česka, bylo mu líto, že tu nemáme zdravotní klauny. Ve světě to bylo běžné. Gary nelenil a něco s tím začal dělat. Teď už u nás veselé šprýmaře s červeným nosem potkáte skoro v osmdesáti nemocnicích.

Ne vždy se podaří rozesmát

Říká se, že smích léčí. A tak zdravotní klauni tenhle lék předepisují každému. Chodí do nemocnic, ale také za babičkami a dědečky do domovů seniorů. Když je potřeba, navštíví nemocné dítě i u něj doma. Jako mávnutím kouzelného proutku se smutné nemocniční pokoje promění v zázračný svět. Jak ale přiznává klaunka sestra Patálie, někdy se pacienta rozesmát nepodaří.

Farář s červeným nosem

Kateřina prozradila, že na to, aby se člověk stal jedním z nich, nepotřebuje žádnou speciální školu. V řadách zdravotních klaunů tak můžete najít herce, muzikanty, ale třeba i učitelku a dokonce i faráře. Stačí, když projdou speciálním školením. A jaké vlastnosti jsou u klauna nezbytné? Smysl pro humor a improvizace.

Co dělá klaun, když je smutný? Jak vypadá jeho pracovní den? I na to se moderátorka Jana Rychterová zeptala, tak si to honem poslechněte.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00.

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online na audioportálu mujRozhlas.

autoři: Jana Rychterová , kpe
Spustit audio

Související