metro.cz

Počasí v Praze

2 °C / 11 °C

Čtvrtek 25. dubna 2024. Svátek má Marek

Šetřílkové po epidemii budou ještě víc přemýšlet nad výdaji

  5:08
Léta prosazovaný názor, že v případě ztráty zaměstnání by měl mít člověk našetřené tři měsíční výdaje domácnosti, je zřejmě minulostí. Odborníci se přiklánějí alespoň k šestinásobku.
ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

„Pro mnohé klienty naší poradny, kteří berou kolem patnácti tisíc čistého měsíčně, je naspořený šestinásobek platu astronomickou částkou,“ říká David Šmejkal, ředitel Poradny při dluhové tísni. Pro člověka, který se léta potácí od jednoho dluhu k druhému, zní trojnásobek domácích výdajů „milostivěji“. „S ohledem na délku všech omezení a celkového uzavření ekonomiky bych se ale k vyššímu počtu našetřených výdajů přikláněl,“ dodává David Šmejkal.

Myslí na zadní vrátka

  • Bankám klesl v prvním pololetí zisk až o padesát procent.
  • Mimo jiné si tvoří peněžní rezervy pro případné nesplácení odložených úvěrů.
  • K 31. 7. 2020 podali klienti bankám 393 tisíc žádostí o odložení úvěrových splátek. Dvě třetiny žádostí se týkaly spotřebních úvěrů. 
  • O odložení požádalo 13 procent úvěrovaných klientů.

Statistika České národní banky ukazuje, že v dubnu přibývaly lidem na účtech podstatně větší úspory než měsíce předtím. „Lidé neriskovali, to je na jednu stranu dobře. Na druhou stranu ty peníze nešly zpět do ekonomiky,“ připomíná Vladimír Staňura, hlavní poradce České bankovní asociace (ČBA). Vedle exportu byly totiž útraty domácností tím, co léta táhlo ekonomiku vzhůru a přispívalo i k solidnímu růstu HDP. „Upřímně řečeno, šetřit na horší časy ve chvíli, kdy takové časy už nastaly, je podle mě pozdě. Našetřeno máte mít, než se problémy objeví,“ zdůrazňuje hlavní poradce ČBA. Připomíná, že reálný dopad jarního uzavření ekonomiky ucítíme až na podzim, kdy skončí podpůrné programy typu kurzarbeit. V té době také skončí čas pro odložení splátek nejrůznějších hypoték a úvěrů.

Česká bankovní asociace ale neočekává nějakou vlnu nesplácení. „Češi patří k evropským premiantům, riziko nesplácení se týká necelého procenta ze všech půjček,“ říká Staňura.

Češi včetně těch, kteří se v epidemii nemuseli potýkat s propadem příjmů, budou o financích a spoření víc přemýšlet. „Připustilo to pětatřicet procent dotázaných respondentů, dalších pětadvacet procent bude pečlivěji sledovat a plánovat výdaje,“ komentuje průzkum finančních dopadů koronaviru na české domácnosti Helena Brychová, poradkyně ČBA pro finanční vzdělávání a spotřebitelské otázky.

Autor: Pavel Hrabica Metro.cz

Hlavní zprávy

Generace Z snižuje průměr ve sjednávání životního pojištění. Co k tomu mladé lidi vede?

vydáno 25. dubna 2024  16:07

Mladá generace se mnohým může zdát jako nezodpovědná. Podle nové analýzy se ukazuje, že tomu tak není. Její zástupci totiž snižují průměr ve sjednávání...  celý článek

Dáte si lážo i plážo? Na kole za pivem, houpačkami, trampolínami i klobáskami

vydáno 25. dubna 2024  12:58

Vezměte děti na výlet v bezprostřední blízkosti Vltavy. Čekají na vás tři pecky, které jsou trochu gastronomické, trochu punkové a především velmi...  celý článek

Muž zaplatil nové parkovací oprávnění, i tak mu přišly pokuty. Zasáhl ombudsman

vydáno 25. dubna 2024  17:22

Brněnský senior dostal od města automaticky vygenerovaný mail s upozorněním, že mu končí platnost parkovacího oprávnění. Zopakoval tak platbu z...  celý článek

Tvář stará tisíc let. Podobu sv. Vojtěcha odhadli odborníci podle lebky z pokladu

vydáno 25. dubna 2024  17:12

Pravděpodobnou podobu patrona pražského arcibiskupství sv. Vojtěcha ve čtvrtek odhalili zástupci arcibiskupství a odborníci, kteří se na práci podíleli....  celý článek