Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

První diamantový mítink uvidí Monako. V akci bude Vondrová

Po dlouhé koronavirové pauze a dvou exhibičních mítincích čeká Monako první klasický mítink Diamantové ligy. Čtvrtkařskou premiéru v elitním seriálu má před sebou Lada Vondrová. Přímý přenos sledujte od 20:00 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Dvacetiletá Vondrová si atmosféru Diamantové ligy vyzkoušela loni při finále v Curychu, kdy startovala ve vloženém závodě na 400 metrů překážek pro mladé závodnice. Tentokrát absolvuje ostrý start ve své hlavní disciplíně. Může si při něm spravit chuť po víkendovém republikovém šampionátu v Plzni, kde zaostala za svým letošním osobním rekordem 51,35 sekundy a ve finále překvapivě prohrála s Barborou Malíkovou.

První letošní čtvrtka pod širým nebem čeká úřadující mistryni Evropy Justynu Šwietou-Erseticovou z Polska. Ve startovní listině jsou i dvě Američanky s osobním rekordem pod 50 sekund Lynna Irbyová a Wadeline Jonathasová a dvacetiletá Nizozemka Femke Bolová, která se více věnuje překážkám, ale na hladké čtvrtce je letos nejrychlejší Evropankou.

Organizátoři v Monaku navzdory přetrvávající koronavirové krizi dali dohromady nabité startovní pole se třinácti úřadujícími mistry světa. Jen v ženském závodě na 5000 metrů se potkají tři světové šampionky. Úřadující královna na této trati Hellen Obiriová z Keni, dvojnásobná šampionka z Dauhá Nizozemka Sifan Hassanová a keňská steeplařka Beatrice Chepkoechová.

Je nám líto, video expirovalo.
Souboj Malíkové a Vondrové na 400 metrů

Závod na 400 metrů překážek ozdobí evropský rekordman a dvojnásobný mistr světa Karsten Warholm z Norska. Tyčkařský světový rekordman Armand Duplantis ze Švédska se po úspěšných vystoupeních v soubojích na dálku tentokrát tváří v tvář utká s úřadujícím mistrem světa Samem Kendricksem z USA.

Hvězdný Lyles se zvedá ze dna

Na dvoustovku se chystá mistr světa a vítěz Diamantové ligy Američan Noah Lyles. Třiadvacetiletý atlet si prochází těžkým obdobím. S depresemi se potýká už od osmi let. Jeho stav se však znovu zhoršil po jarní sérii negativních událostí. Tak zlé jako na jaře to ještě nikdy nebylo. Na Lylese nejdříve dopadla koronavirová pandemie a s ní spojené odložení olympijských her.

"Když se stalo tohle, tak jsem si říkal: 'OK, na co teď zaměřím svou pozornost?" vzpomínal. A pak přišel vzestup hnutí Black Lives Matter proti rasismu a společenské nerovnosti. "To byl poslední hřebíček do rakve," prohlásil.

Žádné postupy osvědčené z dřívějška nefungovaly. Po několika měsících se proto rozhodl pro medikaci, v čemž ho podpořila i jeho matka. "Nedávno jsem se rozhodl začít užívat antidepresiva. Bylo to jedno z nejlepších rozhodnutí, která jsem v poslední době udělal. Od té doby jsem schopen přemýšlet bez temného podtónu v hlavě, že je všechno k ničemu," svěřil se začátkem srpna na Twitteru. Kromě toho spolupracuje se dvěma terapeuty.

Konkurovat Lylesovi budou elitní Evropané Ramil Gulijev z Turecka a Christophe Lemaitre z Francie i jeho o rok mladší bratr Josephus.

Střední tratě pořádně nabité

Na patnáctistovce změří síly keňský mistr světa Timothy Cheruiyot a norští bratři Jakob a Filip Ingebrigtsenové. Může to být do jisté míry odveta za týmový souboj na dálku v rámci mítinku v Oslu, který i díky nevlídným podmínkám v Keni ovládli Ingebrigtsenové. Promluvit do jejich souboje bude chtít halový světový rekordman na míli Yomif Kejelcha z Etiopie.

Mužská půlka uvidí všechny medailisty z loňského mistrovství světa v Dauhá v čele se šampionem Donovanem Brazierem. Ten se nemůže dočkat svého prvního mezinárodního startu. "Nedocházelo mi, jak moc mi chybělo přijet do Evropy a potkat všechny atlety. Je to takové malé mistrovství světa," svěřil se Američan, který stejně jako ostatní závodníci musel absolvovat testy na koronavirus.

Pořadatelé přijali i řadu dalších opatření, aby snížili riziko nákazy na minimum. Do hlediště stadionu pustí maximálně pět tisíc fanoušků, což je necelá třetina kapacity. Mimořádný formát má i celá letošní Diamantová liga. Není seriálem, ale sérií jednorázových mítinků, pro které si mohou organizátoři vybírat disciplíny sami. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články