Kdo podporuje generála Pavla? Pavučinu vazeb možného prezidentského kandidáta rozšířila jména českých miliardářů

Napsal/a Jan Žabka 14. srpna 2020
FacebookTwitterPocketE-mail

Aktivity generála Petra Pavla přitahují pozornost českých odborníků i miliardářů. S prvními objíždí regiony a diskutuje s občany, druzí cesty financují. To, co připomíná předvolební kampaň, je zatím však údajně pouze iniciativa, která má Českou republiku připravit na krize podobné té koronavirové. „Pokud se rozhodne kandidovat, podpořím ho,“ shoduje se přesto většina z nich. HlídacíPes.org přináší dosud nezveřejněná jména lidí, kteří se pohybují kolem možného budoucího kandidáta na prezidenta.

„Chci kandidovat na prezidenta, pokud po tom bude poptávka,“ řekl Petr Pavel pro CNN Prima News. Na prezidentskou kampaň je podle něj ale ještě brzy. Přesto jsou jeho aktivity v posledních dvou letech zdrojem spekulací o budoucí kandidatuře. Jezdí po Česku a diskutuje s občany o domácí a zahraniční politice nebo o dalších společenských tématech.

Jako neoficiální předvolební kampaň vypadá i jeho iniciativa Spolu silnější, kterou založil společně se spolkem Pro bezpečnou budoucnost v začátcích koronavirové pandemie. Sdružuje v ní odborníky s cílem připravit Českou republiku na další krizové situace. Projekt se navíc neprezentuje primárně jako iniciativa odborníků, ale stojí výhradně na Pavlově jméně: „Generál Petr Pavel pomáhá pomáhat.“ 

Ani za tým, který s Pavlem spolupracuje, by se nemusel stydět prezidentský kandidát. Jadernou fyzičku Danu Drábovou, ústeckého filantropa Martina Hausenblase, bývalé diplomaty Petra Koláře a Daniela Koštovala, PR manažera Jana Osúcha, bývalého ředitele think-tanku Evropské hodnoty Radka Hokovského ani další lidi podílející se na iniciativě do ní ale údajně nepřivedl záměr vést předvolební kampaň.

Zatímco je to stojí výhradně čas a znalosti, v pozadí iniciativy jsou pak donátoři, které generálovo pomáhání stojí peníze.

Bývalí sponzoři prof. Drahoše

Na otázku CNN Prima News, zda má Pavel přislíbené konkrétní sponzory své případné kampaně, odpověděl, že je v kontaktu s nejmenovanými filantropy, kteří podporují i jeho předchozí a současné aktivity v regionech. HlídacíPes.org nyní zná první čtyři jména.

Jde o ředitele a zakladatele společnosti Y Soft Corporation Václava Muchnu. Ten podporuje projekt Spolu silnější, který si podle svých slov ale nespojuje s prezidentskou kampaní. I tak si však myslí, že by generál kandidovat měl. Dodává, že je pro něj a jeho společnost „důležité vybírat stabilní silné partnery, se kterými mají názorovou shodu“.


KAŽDÉ RÁNO TO NEJLEPŠÍ Z HLÍDACÍPES.ORG


 

Shodou pak má na mysli především pozitivní postoj k členství v EU, NATO, k liberální demokracii, afiliaci k hodnotám Západu, transparentnost a pluralitu názorů. Jeho dosavadní finanční podpora se pohybuje v řádech statisíců. O tom, kolik a zda by vůbec by přispěl na případnou prezidentskou kampaň, je zatím prý předčasné uvažovat.

Zakladatel W.A.G. payment solutions a značky Eurowag Martin Vohánka Pavlovi prozatím přispěl na jeho aktivity v rámci spolku Pro bezpečnou budoucnost částkou 250 tisíc korun. „Jsem připraven v podpoře pokračovat, setrvá-li pan generál a jeho tým v nasazení a výsledcích jako dosud,“ říká.

Zároveň ho vnímá jako velmi relevantního prezidentského kandidáta. „To, co dělá dnes, má ale velkou hodnotu bez ohledu na jeho budoucí plány,“ dodává s tím, že podpořené aktivity zapadají do jeho filantropické strategie.

Dalším je Martin Hájek, spolumajitel společnosti Livesport, která vytváří úspěšnou aplikaci na sledování sportovních výsledků. Ten zase vítá „ochotu generála nabídnout své schopnosti v úsilí o připravenost Česka na budoucí výzvy“. Sumu, kterou na jeho aktivity přispěl, však neupřesnil.

Jestli ho podpoří i ve volbách, je i podle něj brzy spekulovat: „Další finanční podpoře v případě generálovy kandidatury bych se nejspíš nebránil, ale to je předčasné.“

Posledním redakci známým donátorem je výkonný šéf investiční skupiny RSJ Libor Winkler. Pavla podporuje proto, že mu jeho aktivity připadají smysluplné – a na to jsou potřeba peníze. Považuje ho také za vhodného prezidentského kandidáta s vysokým potenciálem, ale je podle něj „potřeba, aby si to ještě trochu odpracoval“.

Pro žádného ze zmíněných by podpora prezidentského kandidáta přitom nebyla premiérou. Všichni patřili k nejštědřejším donátorům profesora Jiřího Drahoše v předchozích prezidentských volbách.

Ti, kteří stojí za generálem

Za Pavlovou iniciativou Spolu silnější stojí spolek Pro bezpečnou budoucnost, který na konci loňského roku společně s ním založil bývalý šéf think-tanku Evropské hodnoty Radko Hokovský. Evropské hodnoty, které se věnují otázkám evropské bezpečnosti a problematice Ruska a Číny, však s jejich projektem údajně nijak nesouvisí.

„S Evropskými hodnotami jsem ukončil veškerou spolupráci a začal jsem pracovat pro generála Pavla,“ říká Hokovský.

Organizace byla v minulosti často terčem dezinformačních a alternativních médií nebo i prezidenta Miloše Zemana. Zároveň si ale Evropské hodnoty vysloužily i kritiků akademiků z Fakulty sociálních věd v Praze, kteří se vymezili vůči jejich údajně neprofesionálním a ideologicky zabarveným studiím.

Mluvčím Spolu silnějších je pak Jan Osúch, PR manažer v oblasti cestovního ruchu, dřívější politický reportér České televize a bývalý mluvčí vlády Petra Nečase. Ten údajně spolupráci s generálem bere jako doplňkovou aktivitu a nechce předjímat, zda by v tom pokračoval při jeho případné kandidatuře. „Přijal jsem pozvání podpořit iniciativu a je mi to sympatické, nechci ale teď říkat, jestli bych ho v kampani podpořil,“ říká s tím, že ve volbách s jeho hlasem může počítat.

O marketing a viditelnost iniciativy se prý stará ještě tým mladých lidí, kteří to dělají většinou dobrovolně. O produkci akcí a organizaci expertních kulatých stolů se tak třeba stará projektová manažerka Linda Jozwiak Kopecká. Ta působila na pozici vedoucí kanceláře bývalého europoslance Miroslava Pocheho za ČSSD v letech 2014 až 2019.

Letní roadshow

Neodmyslitelnou součástí projektu jsou experti, kteří společně s generálem Pavlem objíždějí regiony. Při výjezdech s dalšími odborníky diskutují o tom, jak reagovat na budoucí krize, kterým po pandemii koronaviru bude Česká republika čelit.

Podle Osúcha jde pouze o letní aktivitu, na jejímž konci má být seznam odborných doporučení pro lepší krizové řízení státu. „O prezidentský tým nejde,“ říká a podobně reagují i oslovení experti. Jeho kandidatura by jim však nevadila.

Osúchova slova potvrzuje i ústecký filantrop Martin Hausenblas: „Sestavené těleso má ambici se zabývat covid-19 epidemií a posuzováním připravenosti naší země na krize podobného typu. Nemyslím si, že by se toto těleso hodilo na organizování případné volební kampaně. Tam budou třeba jiné kompetence aktérů.“

V expertním týmu je i Jana Šeblová, bývalá předsedkyně České společnosti urgentní medicíny a medicíny katastrof, která potvrzuje, že jde pouze o odbornou skupinu, která neplánuje překlopení do předvolební kampaně. „Generála Pavla si vážím jako profesionála a je mi ctí, že se mohu podílet na spolupráci, ale na odborné, nikoliv politické bázi,“ vysvětluje.

Zatímco pak předsedkyně Národní asociace dobrovolnictví Lenka Vonka Černá by Pavla v jeho kandidatuře přímo podpořila, jaderná vědkyně Dana Drábová si netroufá předjímat. „Aktivitu spojuji čistě s věcí samotnou. Uvnitř expertního týmu jsme to neřešili a já na ní zatím nic dalšího nehledám,“ říká a dodává, že její podpora profesora Jiřího Drahoše v minulý volbách byla výjimečná situace. „Vzhledem k tomu, jaká bude situace v příští volbě, tak já nebudu mít asi potřebu někoho explicitně podpořit.“

Pop-up mobil Mobile (207451)
SMR mobil článek Mobile (207411)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-2)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-3)
SMR mobil pouze text Mobile (207431)

Líbil se vám tento text? Pokud nás podpoříte, bude budoucnost HlídacíPes.org daleko jistější.

Přispět 50 KčPřispět 100 KčPřispět 200 KčPřispět 500 KčPřispět 1000 Kč

LockPlatbu on-line zabezpečuje Darujme.cz

Skyscraper 2 Desktop (211796-4)