Přejít k hlavnímu obsahu
Naše životy se nikdy nevrátí do normálu, říká Vera Jónás live | Foto: Szilvia Korbán
Naše životy se nikdy nevrátí do normálu, říká Vera Jónás | Foto: Szilvia Korbán
Ricardo Delfino -

Anketa: Jak se hraje u sousedů v Polsku a Maďarsku?

Kulturní odvětví u nás i skoro po celém světě utrpělo a stále trpí následky preventivních opatření proti šíření nákazy koronavirem. Různé vlády přistoupily k rozvolňování odlišně, a tak mě napadlo, že se zeptám přímo hudebníků v zahraničí, jaká je aktuálně situace přímo u nich. Smí se v Polsku pořádat kulturní akce? Je možné v Maďarsku hrát jinak než přes livestreamy? Je opravdu v Berlíně zakázáno zpívat, jak tvrdil na demonstraci #zaživouhudbu ministr kultury Lubomír Zaorálek?

„Osobně si nemyslím, že do konce roku ještě nějakého zahraničního interpreta z těchto zemí (USA, UK, pozn. red.) stihnu přivézt do Čech." Dušan Svíba (Earth Music, Colour Meeting festival)

Nedávno jsme tu měli rozhovor s Dušanem Svíbou, který je krom dalších mnoha profesí v kulturním sektoru hlavně booking agentem a promotérem koncertů zahraničních interpretů. Dle něj je možnost, že by zahraniční hvězdy ještě tento rok koncertovaly v ČR, skoro mizivá. Jak to ale vypadá v ostatních zemích a jak to muzikanti vnímají na vlastní kůži jsme se ptali multiinstrumentalistky Very Jónás z Maďarska a frontmana kapely Neal Cassady Rafała Klimczaka z Polska.

Vera Jónás je vítězkou Hungarian Music Awards v kategorii Indie/Alternative Album (2017). Se svým projektem Vera Jónás Experiment zcestovala již hned několik světových stran. Má za sebou tour po Asii (Japonsko, Čína, Jižní Korea), koncerty v Polsku, Německu, Belgii či Slovensku. Vystoupila na nizozemském showcase festilvalu Eurosonic Nordeslaag 2017, polském Spring Break 2019 i českém Nouvelle Prague 2019 a několika dalších. V ČR již vystoupila také na Fingers Up, v Paláci Akropolis nebo na křtu alba All I Know českého písničkáře Thoma Artwaye v brněnském Kabinetu Múz. Jedna z jejích písní se stala znělkou kriminálního seriálu z produkce HBO.

Jaká je aktuální situace hudebního průmyslu v Maďarsku? 

Řekla bych, že je to tu podobné jako ve většině evropských zemí, ve smyslu omezení na minimum. Pouze menší místa mohou pořádat akce pro malé skupiny diváků a tak dále. Pochopitelně jsme museli zrušit většinu našich koncertů včetně zahraničních festivalů. Samozřejmě je to skličující. Přála bych si, abychom od naší vlády získali větší podporu a refundace. Připadá mi, jako kdyby celý průmysl (včetně manažerů, booking agentů, řidičů, zvukařů apod.) visel na niti, kterou tvoří slova našich politiků a jejich rozhodnutí, což na klidu rozhodně nedodá, obzvlášť když zvážím důležitost našeho odvětví. Byly zavedeny minoritní programy finanční podpory. Opravdu doufám, že se to změní. Zbývalo 6 dní do premiéry naší show v nejprestižnějším maďarském koncertním sále, která zahrnovala 25 hudebníků a pódiový tým, když začala pandemie a karanténa. To bylo srdcervoucí. Každému říkám, že se připravuji na to, že tento rok budu bez koncertů. Pokud se mýlím, budu to brát jako šťastnou náhodu. Hudební průmysl je aktuálně zdevastován, převážně protože nemáme nejmenší potuchy jak a kdy budeme moci opět pořádně vystupovat.

Jaké jsou v Maďarsku aktuální podmínky a pravidla kulturních akcí? Konají se již nějaké koncerty?

Aktuálně jsou všechny festivaly (i ty malé) zrušené a kluby zrušily většinu svých akcí. Kvůli tomu je většina segmentů kulturního průmyslu na pokraji bankrotu. Je léto 2020, všichni vyčkávají na 15. srpna, kdy se dle dřívějšího rozhodnutí vlády budou moci uskutečnit akce nad 500 návštěvníků. Upřímně, existují kolem toho velké pochyby a nedůvěra. 

Vera Jónás, foto: Viktor Marosi
Měla jsi od začátku COVIDu nějaké koncerty?

Hrála jsem tu a tam pár koncertů online a pár vystoupení pro menší publikum. Upřímně, jsem s tím v pohodě, užívám si klidnější a uvolněné léto. Pracuji na několika hudebních projektech, které vyjdou pouze online. Jak to chápu já, tak se naše životy nikdy nevrátí znovu do normálu. Snažím se přizpůsobit, začala jsem poskytovat soukromé hodiny zpěvákům/zpěvačkám a skladatelům/-telkám. Většina kolegů hudebníků nemá takové možnosti, soucítím s nimi.

Polští neopsychedeličtí Neal Cassady se připravovali na jarní česko-německo-polské klubové turné z něhož pochopitelně prozatím sešlo. Frontman Rafał Klimczak působí převážně v Krakově, kde jeho přítelkyně provozuje klub Betel, který taktéž nemálo utrpěl restrikcemi vlády. 

Jaká je aktuální situace hudebního průmyslu v Polsku? 

Příšerná. S kapelou jsme zrušili 18 koncertů v Polsku, České republice a Německu a přesunuli jsme vydání našeho nového alba na zatím nestanovené datum. I koncerty, které jsme už jednou přesouvali na podzim, se pomalu začínají rušit. Někteří hudebníci získali kolem 700 Eur od STOART (polská Organizace na ochranu práv umělců) nebo ZAIKS (sdružení autorů). Nám se to ale nepodařilo.

Je možné z Polska vycestovat a koncertovat v zahraničí?

Ta možnost tam je, ale situace se neustále mění a budoucnost je neznámá. Takže nikdo neinvestuje čas ani prostředky na organizování turné, u kterého hrozí, že se bude muset zrušit kvůli třeba druhé vlně koronavirové nákazy. Polsko má také aktuálně přes 600 případů nákazy COVIDem denně, takže možná nebudeme v mnoha zemích, kde je zrovna situace lepší, vítáni.

Neal Cassady, archiv kapely

Jaké jsou v Polsku aktuální podmínky a pravidla kulturních akcí? Konají se již nějaké koncerty?

Kluby mohou pořádat akce pro 50 % návštěvníků kapacity prostoru pouze při garanci dvoumetrových rozestupů. U venkovních akcí je maximum 150 lidí. Občas se někde něco málo děje, ale odhaduji, že se frekvencí akcí snížila o 90% oproti období před pandemií.

Měli jste od začátku COVIDu  nějaké koncerty?

Jen jednu online show pro showcasy v Krakově a Athénách (bez živého publika v klubu) a další online stream s 25 návštěvníky v klubu Betel v Krakově.
 

Oslovil jsem i další umělce ze zahraničí pro získání jejich pohledu na situaci v jejich zemi. Jak padlo na začátku, každá země přistoupila k záchraně kulturního odvětví a dědictví jinak. Některé koncepčněji, některé bez koncepce. Tak či onak je profesionální hudební odvětví ve svízelné situaci po celém světě. Doufejme, že se situace stabilizuje natolik, abychom se mohli vrátit do kapelních dodávek, tour busů a k nočním svačinám na benzínkách při návratech z vydařených koncertů.

„Tajemství budoucnosti kultury je obrazem samé záhady lidského ducha.“ Václav Havel

Tagy anketa koronavirus

Pokud jste v článku zaznamenali chybu nebo překlep, dejte nám prosím vědět na e-mail redakce@frontman.cz.

Ricardo Delfino
Působím jako dramaturg, manažer, hudební publicista, booking agent, PR manažer a hudebník.  Jsem zakladatelem, dramaturgem a PR manažerem karlovarského hudebního festivalu Top RoofTop. Vedu dramaturgii také u projektů Otevřený kraj K…
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY