Drahoslav Chudoba

Nezávislý kandidát do Senátu v obvodu Rychnov nad Kněžnou
  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,51. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.08.2020 12:23:27

Děkuji všem, kteří mě podpořili. Přes 1800 podpisů je pro mne obrovský závazek

Děkuji všem, kteří mě podpořili. Přes 1800 podpisů je pro mne obrovský závazek

Vodaři, zeměděleci a odborníkovi na dotace Drahoslavu Chudobovi se otevírá cesta do podzimních senátních voleb. Během své podpisové kampaně nasbíral pod svou kandidaturu do Senátu 1806 podpisů voličů ze svého volebního obvodu.

 „Výsledek přijímám s velkou pokorou a zároveň od srdce děkuji všem, kteří mě podpořili,“ komentoval sběr podpisů Drahoslav Chudoba.

Do sběru podpisů se samotný kandidát i jeho tým pustili relativně pozdě  v polovině června v okamžiku, kdy měli jistotu, že se lidé nebudou kvůli koronaviru bát přijít podepsat petiční archy do pojízdného stánku. „Podpisovka“ tak trvala zhruba měsíc a každý všední den přinesl kolem 80 podpisů. „Objeli jsme všechna města a městyse v regionu, na některých místech jsme byli i několikrát. Diskutovali jsme především o vodě a o suchu. Zajímavé je, že povědomí o suchu a nutnosti získání kvalitní vody pro region je mezi lidmi velké. Překvapilo mě, že většina si uvědomuje, že současné deštivé léto neznamená konec sucha,“ popisuje pocity z diskusí s lidmi Drahoslav Chudoba. Přihlášku do voleb včetně petičních archů s podpisy podal kandidát na odpovědný úřad v Rychnově nad Kněžnou už minulý týden.

Kromě boje proti suchu se kandidát soustředí především na finanční podporu regionu formou dotací. Jako on rozumí pod Orlickými horami procesu získávání dotací na veřejně prospěšné projekty málokdo. Drahoslav Chudoba je známý jako spoluautor obnovení Východočeské vodárenské soustavy, jejíž páteř spojuje vodovodním potrubím Náchod, Hradec Králové, Pardubice a Chrudim a na jejíž obnovu získal dotace jak z národních, tak evropských zdrojů.  Podílel se také například na projektu nové lanové dráhy na Sněžku, revitalizaci zámeckého parku v Litomyšli a celé řadě dalších staveb veřejného charakteru včetně škol a školek v celém podorlickém regionu. „Rozumím vodě i zemědělství, komunikuji se všemi starosty v regionu a umím shánět na veřejně prospěšné projetky typu školky, silnice, chodníky, kanalizaci, sportoviště, ale i bytovou výstavbu finance.  Opouštím podnikatelské aktivity a chci se soustředit práci pro lidi v regionu. Má kampaň má jádro v boji proti suchu, který ani zdaleka neskončil a vedle sucha se budu soustředit na shánění financí pro region,“ vysvětluje Drahoslav Chudoba důvody svého rozhodnutí kandidovat na podzim do Senátu.

Soustředí se také na úctu k tradicím či na spolkovou činnost. Dlouhodobě se angažuje v charitativních a veřejně prospěšných projektech. Společně s režisérem populárních pohádek Anděl Páně Jiřím Strachem se snaží o opravy zchátralých podorlických kostelů, aktivně je zapojen do výroby nových varhan pro Katedrálu sv. Víta v Praze, z pozice předsedy Hospitální nadace Františka Antonína hraběte Sporcka v Kuksu pomáhá především domovům důchodců po celé ČR se zajištěním dezinfekcí a ochranných prostředků. „Pomoc potřebným, a to nejen lidem, ale třeba právě i kostelům, mě dlouhodobě naplňuje. Chci také podporovat aktivity lidí ve spolcích, bez nich společenský život v menších městech a na vesnici zanikne,“ vysvětluje svůj postoj Chudoba. Letošní leto například znovu probíhá charitativní projekt Anděl páně pomáhá kostelům. Na prvním setkání v Sedloňově se vybralo přes 13.000 Kč, dalším místem, kam přijede i režisér pohádky Jiří Strach bude 15. srpna Bělá. „Ten nápad pomáhat Andělem páně kostelům není můj nápad. Narodil se u Chudobů na statku a já se k němu velmi rád připojuji. Drahoš je můj bezvadnej kamarád a má mou podporu,“ říká režisér Anděla páně Jiří Strach.

Drahoslav Chudoba vyrůstal od dětství se svým jednovaječným dvojčetem v Rychnově nad Kněžnou a v nedaleké Javornici u babičky. Svůj region by neměnil. Velmi rád na tuto dobu vzpomíná. Dětská a pubertální léta prožíval v rychnovském pivovaru, kde oba rodiče pracovali. Připadal si jako jeden z hrdinů Poláčkovy knihy Bylo nás pět, když s kamarády válčil proti Habrovákům na vorech na vodě. Nyní žije nedaleko Rychnova nad Kněžnou se svou ženou a dvěma dospělými dcerami. Svůj volný čas tráví na statku v Javornici, který vlastníma rukama přestavěl ze stavení po babičce v krásný penzion. Ke statku patří také malá farma s ovcemi, koňmi a skotem. „Jsem zvyklý pracovat rukama, rekonstrukce statku v Javornici je moje životní dílo. Vždycky jsem si sem utíkal „odpočinout z kanceláře své firmy,“ usmívá se při vzpomínce Drahoslav Chudoba.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama