Vzácné egyptské artefakty dorazily do Prahy. Jejich příjezd hlídaly dvě desítky policistů i vrtulník

Do Národního muzea v Praze dorazily v pátek za přísných bezpečnostních opatření desítky vzácných artefaktů ze starého Egypta. Od konce srpna budou součástí plánované výstavy Sluneční králové, která mapuje především významné objevy českých a československých egyptologů z období stavitelů pyramid.

Tento článek je více než rok starý.

Video Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Do Národního muzea v Praze dorazily v pátek vzácné egyptské artefakty na plánovanou výstavu Sluneční králové

Do Národního muzea v Praze dorazily v pátek vzácné egyptské artefakty na plánovanou výstavu Sluneční králové | Foto: Anna Jadrná | Zdroj: Český rozhlas

Kolem bočního vchodu do Národního muzea stálo ráno zábradlí a zhruba deset ozbrojených policistů.

„Dvě desítky policistů, včetně podpory ze vzduchu od Letecké služby PČR, se podílely na převozu vzácných exponátů z Egyptského muzea v Káhiře, které se stanou součástí výstavy Národního muzea,“ informovali na twitteru policisté.

Pokud chceme nastartovat ekonomiku a život muzeí, musíme mít co nabídnout, říká šéf Národního muzea

Číst článek

Transport se podle nich obešel bez problémů. Dvě bílá nákladní auta tak přivezla 90 sbírkových předmětů, především z Egyptského muzea v Káhiře a Velkého egyptského muzea.

Pracovníci Národního muzea je u služebního vchodu museli vyložit, kvůli tomu byl omezený průchod kolem budovy.

Exponáty, mezi kterými je třeba pětice soch panovníků páté dynastie, pochází z třetího až prvního tisíciletí před naším letopočtem, tedy doby stavitelů pyramid. Mezi nimi je třeba bazaltová socha krále Reneferefa, ale také výběr nalezených předmětů z nevykradené hrobky kněze Iufay, kterou čeští archeologové objevili v Abúsíru v roce 1998.

Na výstavě bude k vidění také i velká část pohřební výbavy kněze Iufay, ale také přes čtyři tisíce let staré sochy. Významný český egyptolog Miroslav Verner říká, že cena předmětů je nevyčíslitelná, jen pojistná hodnota je podle vedení Národního muzea asi miliarda korun.

Přípravy po desetiletí

Výstava se podle Vernera i ředitele Národního muzea Michala Lukeše připravovala velmi dlouho. Národní muzeum o exponáty usilovalo už několik desetiletí. 

„Dvakrát nám do toho vpadla revoluce. Nejdříve sametová, u nás v roce 1989. Podruhé v Egyptě. Do třetice doufám, že kletba faraonů, snad byla odvrácena,“ přibližuje pro Radiožurnál Verner.

Egyptská strana také obecně významné exponáty nepůjčuje. Česku ale k získání cenných exponátů pomohlo i to, že právě v Abúsíru působí od přelomu 50. a 60 let českoslovenští, respektive čeští archeologové.

„Výpůjční podmínky egyptské strany jsou velice striktní. Takto veliké konvoluty půjčuje jen velice zřídkakdy a většinou velikým světovým muzeím. To, že takto vzácný soubor předmětů zapůjčila, je bezpochyby dáno výsledky práce českých, respektive předtím československých egyptologů, dodává Lukeš.

Letos zase byly velké administrativní i logistické problémy kvůli pandemii koronaviru. Nakonec se ale podařilo všechno domluvit. Výstava Sluneční králové potrvá v pražském Národním muzeu od 31. srpna 2020 do 7. února 2021.

Adam Bejšovec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme