Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

U Podolska na Orlíku nadále platí zákaz koupání

U veřejného tábořiště Podolsko ve vodní nádrži Orlík platí už dva týdny zákaz koupání. Jihočeští hygienici to potvrdili po aktuálních rozborech. Kvalita vody se v posledních dnech zhoršila téměř na všech sledovaných místech. Vyplývá to z aktuálních informací hygieniků.

„V lokalitě vodní nádrže Orlík v blízkosti veřejného tábořiště Podolsko je voda stále nebezpečná ke koupání. Dle aktuálního rozboru, který jsme dnes obdrželi, voda neodpovídá hygienickým požadavkům. Byly zde významně překročeny limitní hodnoty III. stupně pro ukazatele sinice, chlorofyl-a, vodní květ a je zde snížena průhlednost. Při vodní rekreaci a koupání zde hrozí akutní poškození zdraví,“ uvedla v tiskové zprávě ředitelka jihočeské krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

Zhoršená jakost vody je také například ve Staňkovském rybníku na Jindřichohradecku. Podobné hodnocení hygienici uvedli u tří sledovaných lokalit lipenské nádrže. „Například u Horní Plané je mírně zvýšená pravděpodobnost vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci, u některých vnímavých jedinců by se již mohly vyskytnout zdravotní obtíže, po koupání se doporučuje osprchovat čistou vodou. Podle aktuálního rozboru je překročena limitní hodnota ukazatele sinice, vodní květ a chlorofyl-a,“ uvedla Jitka Pillerová z jihočeské krajské hygienické stanice.

Autoři | Foto Richenza / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)

Štítky ČR, rekreace, zdraví, koupaliště, Jihočeský kraj, Podolsko, koupání, Vodní nádrž Orlík, Krajská hygienická stanice, Kvetoslava Kotrbová, okres Jindřichův Hradec, Horní Planá

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U Podolska na Orlíku nadále platí zákaz koupání  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.