Největší objevy českých egyptologů dorazily do Prahy. Za doprovodu policistů

  17:49
Za doprovodu policejních ozbrojenců se samopaly v pátek do Národního muzea dorazily artefakty, které objevili čeští egyptologové. Poprvé za šedesát let své práce na pyramidové nekropoli v Abúsíru představí část svých objevů ve své zemi. Do zahájení výstavy Sluneční králové zbývají dva týdny.

Devadesát předmětů, které České republice zapůjčilo egyptské Ministerstvo pro památky a tým expertů je v pátek dopravil do Národního muzea, jsou staré 4,5 až 5 tisíc let. Soubor památek je unikátní i tím, že většinu předmětů a soch veřejnost dosud neměla možnost spatřit ani v Egyptě. Byly uložené v depozitářích.

„Nejen pro mě, ale pro celý tým Českého egyptologického ústavu je to velký okamžik. Dlouhá léta jsme si přáli naší veřejnosti ukázat alespoň malou část nejvýznamnějších archeologických nálezů, které se našemu týmu za desítky let práce na pyramidovém poli v Abúsíru podařilo objevit. Konečně jsou v naší zemi,“ říká egyptolog a dlouholetý ředitel egyptologického ústavu Miroslav Verner a připomněl, že poprvé se výstava plánovala už před třiceti lety. 

„Dvakrát se to nepodařilo na poslední chvíli a shodou okolností v obou případech kvůli revolucím – poprvé to byla ta naše sametová a podruhé revoluce v Egyptě,“ vysvětlil.

Napotřetí se výstava začala plánovat zhruba před pěti lety. Příprava obnášela nejen výběr předmětů, ale také velice složitá jednání s Egypťany o podmínkách zápůjčky, které se týkaly bezpečnosti památek, jejich pojištění, státních garancí nebo transportu. A když bylo vše domluvené a podepsané, do plánu červnové vernisáže zasáhl covid a Egypt se zavřel světu.

„Samozřejmě jsme nečekali, že do přípravy výstavy zasáhne covidová situace, která obtížnost posune ještě na novou, nepoznanou hranici. Ale nevzdali jsme se a podařilo se výstavu pouze posunout,“ řekl ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Před týdnem konečně mohl do Káhiry odcestovat tým expertů vedený egyptologem Mohamedem Megahedem z Českého egyptologického ústavu, aby dohlížel na balení předmětů, jejich dokumentaci i transport. Dva týdny před vernisáží nervozita a stres stoupaly. Co se ještě zkomplikuje? Covidová situace ve světě dosud nepominula.

Sluneční králové

  • Výstava objevů českých egyptologů nazvaná Sluneční králové začíná v Národním muzeu 31. srpna a potrvá do 7. února příštího roku.
  • Sluneční králové se těmto abúsírským panovníkům říká proto, že ze všech božstev uctívali především slunečního boha Rea. Stavěli mu takzvané sluneční chrámy.
  • České objevy doplní předměty z německých muzeí, které v Abúsíru objevily německé expedice desítky let před tím, než archeologickou lokalitu začali zkoumat čeští vědci.
  • Celkem bude vystaveno kolem 200 artefaktů.
  • Výstava je multimediální.
  • Národní muzeum připravuje také soubor doprovodných programů, například vzdělávacích akcí a filmových večerů, aby se ukázal celý kontext vystavených exponátů.

Ve čtvrtek se konečně vzneslo letadlo z Káhiry a napětí částečně opadlo. Náklad nedozírné hodnoty pojištěný na miliardu korun přistál ve Frankfurtu nad Mohanem a odtud ho kamiony za policejního doprovodu včetně dohledu z vrtulníku dopravily bez komplikací do Prahy.

„Stal se zázrak a dlouholetý sen skutečností. Výstava bude,“ oddechl si Michal Lukeš, když dopoledne starověké egyptské památky opouštěly vnitřek nákladních aut a mizely v depozitáři muzea.

„Některé předměty jsou až pět tisíc let staré. Pocházejí z doby Staré říše z lokality Abúsír a návštěvníci muzea si je budou moci prohlédnout od 31. srpna. Bude to výstava světového formátu, plná unikátních předmětů. Egyptská strana takovýto soubor do zahraničí ještě nikdy nepůjčila,“ dodal Lukeš.

Reprezentativní soubor českých nálezů obsahuje předměty od kamenných nádob, keramiky, textů nekrálovských soch princezny Šeretnebtej a písaře Nefera až po velmi vzácné královské sochy Raneferefa, jednoho z panovníků 5. dynastie, kteří vládli z tehdejšího hlavního města Menoferu (Memfidy).

Dnes zde stojí vesnice Abúsír. Na jejím okraji, kde začíná poušť, leží jako součást pyramidových polí původně memfidská nekropole, pohřebiště stavitelů pyramid a jejich vysokých úředníků. Právě tady čeští egyptologové pracují už šedesát let a právě odtud pocházejí jejich objevy, které jsou základem výstavy Sluneční králové.

„Jedním z vrcholů výstavy bude socha krále Raneferefa. Je to krásná bazaltová socha zobrazující kráčejícího panovníka, s korunou Horního, tedy jižního Egypta, a dalšími královskými odznaky. Je to jedna ze soch panovníka, které jsme v jeho pyramidovém komplexu v Abúsíru objevili. Tento soubor královských soch je unikátní tím, že je třetí největší, který se v Egyptě z doby 3. tisíciletí před Kristem podařilo objevit,“ vysvětluje profesor Verner.

Sluneční králové se i s Abúsírem stěhují do Prahy. Národní muzeum má novinku

„Ještě větší nález soch se podařil jen Američanům před druhou světovou válkou v Gíze v Menkauerově pyramidovém komplexu a o něco dříve německé expedici v Chefrenově pyramidovém komplexu také v Gíze,“ dodal.

Výjimečnými exponáty budou také například předměty pocházející z hrobky kněze Iufay. Odkrytí jeho obrovské, hluboké šachtové hrobky v roce 1998 doprovodilo senzační zjištění – Iufaova pohřební komora na dně šachty zůstala nedotčená. Ne že by starověcí vykradači hrobku přehlédli. Dokonce se prokopali až do hloubky metr nad pohřební komorou. Nad důvody, proč nepokračovali, se lze jen dohadovat. Možná jim odkryté stěny začaly „padat na hlavu“, tak utekli.

Abúsír

Pouštní archeologická lokalita na okraji nilského údolí leží nedaleko Káhiry a je hlavní a nejdelší českou koncesí v Egyptě. Tato nekropole nejen 5. dynastie egyptských králů, ale i pozdějších období je zdrojem neustálých objevů, které pomáhají skládat stále podrobnější obraz toho, jak staří Egypťané žili a jak fungoval jejich stát.

Pro Národní muzeum je výstava Sluneční králové největším projektem za poslední desetiletí. V letošním roce půjde o jednu z nejvýznamnějších výstav nejen v České republice, ale i Evropě. „Je stále trošku k neuvěření, že abúsírské předměty už jsou v Praze, protože se zdálo už několikrát, že je to takřka nemožné,“ poznamenal náměstek ředitele muzea Michal Stehlík.

„Práce českých egyptologů je samotnou podstatou tohoto úspěchu. Bez toho, jak velké v Egyptě mají renomé, bez osobních kontaktů profesorů Miroslava Vernera a Miroslava Bárty, by ani nebylo možné představit si podmínky, jaké výstava ze strany Egypťanů dostala. Jiné země by horko těžko sháněly prostředky jen na samotné zapůjčení předmětů,“ dodal Stehlík.

Egypťané své památky zapůjčili zdarma, budou mít podíl na vstupném. Předměty jsou komerčně pojištěné a stát garantuje jejich nezabavitelnost a návrat na egyptskou půdu. Rozpočet na výstavu je necelých 50 milionů korun.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

V Baltimoru obří loď zbořila dálniční most. Selhal motor, kolos byl neovladatelný

26. března 2024  8:17,  aktualizováno  27.3 1:10

Aktualizujeme V Baltimoru na východním pobřeží Spojených států se v pondělí zřítil čtyřproudový silniční most, do...

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 62 lidí

22. března 2024  18:41,  aktualizováno  23.3

Přímý přenos Nejméně 62 mrtvých, včetně dětí, a 146 zraněných si vyžádal ozbrojený útok v koncertním centru na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

K útoku u Moskvy se hlásí Islámský stát, teroristé prchli v bílém renaultu

22. března 2024  22:04,  aktualizováno  23.3 7:01

K zodpovědnosti za útok v Krasnogorsku u Moskvy se na ruské sociální síti Telegram přihlásila...

„Ukrajinci to nebyli.“ Islámský stát ukázal video z masakru u Moskvy

24. března 2024  14:47,  aktualizováno  17:17

Islámský stát (IS) prostřednictvím zpravodajské agentury Al-Amaq zveřejnil video z pátečního útoku...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

ANALÝZA: Čtyři Tádžici svlékli Putina do naha. Ten musí něco udělat

25. března 2024

Premium Sotva týden poté, co si Putin zajistil páté prezidentské období, masakr v Moskvě rozbil moderní...

Tajemný pan Pacička z Tábora. Příběh muže, který spojil velké korupční kauzy

29. března 2024

Premium Dlouhá léta byli hlavními tvářemi velkých kauz v Česku kontroverzní podnikatelé z Prahy. Například...

Útok Hamásu byl ozbrojený odpor, řekla ikona feminismu. Ničíte levici, vyčítají jí

29. března 2024

Premium Jedna z nejznámějších feministických autorek, americká filozofka židovského původu z Kalifornské...

Předali si to v Praze. Německý poslanec Bystroň podle BIS přijal peníze od Rusů

28. března 2024  22:03

Německý poslanec strany Alternativa pro Německo Petr Bystroň byl podle české Bezpečnostní...

Vyřizování účtů, nebo ruská vlivová operace? Polské odvolání generála šokuje

28. března 2024  21:10

Varšava náhle odvolala generála Jaroslawa Gromadzińského z prestižní funkce velitele evropského...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...