Praha 3 žádá ministra zahraničí o záruky bezpečnosti během pobytu disidenta z Hongkongu

14.08.2020 18:35

Rada MČ Praha 3 schválila ve středu záměr pozvat do Prahy 3 hongkongského disidenta Simona Chenga. Zároveň požaduje po státu garance bezpečnosti pro svého hosta.

Praha 3 žádá ministra zahraničí o záruky bezpečnosti během pobytu disidenta z Hongkongu
Foto: mmkv.cz
Popisek: Budova radnice Prahy 3

Místostarosta Štěpán Štrébl (Piráti), který má zahraniční vztahy městské části na starosti, se tak v otevřeném dopise obrátil na ministra zahraničí Tomáše Petříčka, aby po vzoru Velké Británie, Francie či Německa navrhl vládě pozastavit platnou extradiční dohodu s Hongkongem, nebo poskytl jasné záruky, že pan Cheng nebude po svém příjezdu do ČR zatčen. Simon Cheng je prvním občanem Hongkongu, který získal politický azyl ve Velké Británii. Ještě jako pracovník britského konzulátu v Hongkongu byl v roce 2019 odvlečen do Číny a bezdůvodně 15 dní zadržován a mučen čínským režimem. Je jedním ze šesti prodemokratických politiků, na které vydal Hongkong zatykač na základě nedávno přijatého zákona o vnitřní bezpečnosti, na jehož základě nyní v Hongkongu probíhá zatýkání představitelů opozice.

Záměr pozvat pana Chenga na Radě MČ inicioval místostarosta Štrébl. Má ale obavy, že v případě jeho návštěvy mu hrozí popotahování českými úřady na základě čínské žádosti. „V Hongkongu dochází k zatýkání opozice a pošlapávání občanských svobod i mezinárodního práva. Mít platnou extradiční dohodu, to je, jako kdyby Západ vydával Čechoslováky zpět do vlasti v době normalizace,“ uvádí Štrébl.

Situace v Hongkongu se během roku 2020 dramaticky zhoršila. V červnu byl schválen tzv. zákon o národní bezpečnosti, který vágně formuluje trestné činy jako podvracečství. Dává pevninské Číně rozsáhlé možnosti postihovat politické odpůrce a demonstranty v Hongkongu, což se v posledních dnech skutečně děje.

Praha 3 plánuje s disidentem Simonem Chengem pořádat besedy pro veřejnost. Cílem návštěvy je zpopularizovat u odborné i laické veřejnosti vládou zanedbávaná témata lidských práv a nevýhodných vztahů s Čínou. „Česká vláda a prezident se snaží Číně za každou cenu zavděčit servilním chováním a přehlíží přitom zásadní porušování lidských práv, přestože z ekonomických vztahů s ČR profituje pouze Čína. Vývoz do Číny vůči dovozu z Číny dosahuje poměru 1:10 a obchodní deficit ČR se stále zvyšuje. I v případě USA, které s Čínou kvůli nevýhodným vzájemným vztahům vedou obchodní válku, je tento poměr pouze 1:3. I proto jsme zvolili právě tohoto hosta,” upozorňuje Štrébl.

„Když Britové v roce 1997 předali správu Hongkongu Číně, bylo dohodnuto, že Čína bude respektovat princip ‘jedna země, dva systémy’. Tento model měl Hongkongu do budoucna zaručit vysokou míru autonomie a občanských svobod. Pro současné vedení ČLR už jde ale jen o cár papíru. Česká vláda na nový bezpečnostní zákon nijak nereagovala, ačkoli vypovězení nebo pozastavení extradiční dohody by bylo zcela namístě,“ říká Jan Lipavský, místopředseda Zahraničního výboru Poslanecké sněmovny, který již v této věci Ministerstvo zahraničních věcí a Ministerstvo spravedlnosti interpeloval.

Dopis ministru zahraničí Tomáši Petříčkovi:

dopis

dopis

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…