Na břehu Černého moře: Bulharské lidové pohádky

23. srpen 2020

Lidová moudrost těchto příběhů je univerzální. Barva lehce exotická. A proto snad i zajímavá v prostředí tak pohádkářsky bohatém, jako je to naše. Vypráví Jaroslav Kuneš.

Vypráví: Jaroslav Kuneš
Napsala: Lenka Brodecká
Dramaturgie: Tomáš Sedláček
Překlad: Hana Reinerová
Režie: Zdeněk Kozák
Natočeno: v roce 2013

Příběhy inspirované bulharskými lidovými pohádkami vyprávějí o napálených chytrácích, odměněných dobrácích, o ctižádostech malých i moudrosti velkých, o štěstí, které může v dobré konstelaci potkat i neblahé výlupky, ale nikdy není výhrou bez zásluhy.

V pohádkách z břehů Černého moře se setkáte s dobrými čerty, moudrými i méně chytrými vládci, kouzly, zaklínáním krásných lidí do ošklivých zvířat i s objevováním principů, jak zlomit zakletí. Nechybějí ani podobenství o skutečné moci a bezmoci mocných.

Jak chytrák přišel o nos

Bulharská podoba pohádky o tom, že i chytrák se jednou spálí a že na každého jednou dojde.

Jak se Ivánek vyučil čertovskému řemeslu

Hajaja vypráví o tom, jak se kvítko z čertovy zahrádky, malý Ivánek, s pomocí čertůpolepšil a dokonce se stal mocným carem.

Carovo levé oko

Když se mocný car dívá jen jedním okem, je třeba ho přesvědčit, že oči má dvě. A protože i car je jenom člověk, tak se ukáže, že hlad je nejlepší lékař?

Jak sedláček přelstil lichváře

I na černomořském pobřeží měli lichváři příliš velkou moc nad těmi, kdo si od nich neopatrně půjčili peníze. Když ale Slunce vyjde na západě, může i chudák vyhrát nad boháčem.

Tykválek

Přijde-li na svět mládenec zakletý do malé tykve, jen láska může zlomit zlé kouzlo. A protože carova dcera svého Tykválka opravdu miluje, podaří se jí svého vyvoleného zbavit zlého kouzla.

Drvoštěp Dobrota

Není dobré zabíjet každé zvíře jen proto, že se vám nelíbí. Drvoštěp Dobrota zachránil prokřehlého hada před smrtí a stal se mocným a dobrým carem.

Jak myš ženila syna

Když se myš rozhodne, že jen dcerka nejmocnějšího pána na světě je pro jejího syna dobrá, ukáže se, že ani ti nejmocnější nejsou tak mocní jako obyčejný krtek.

Co poslouchat při běhu nebo jako kulisu v práci? Poslouchejte živě ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky anebo ještě týden po odvysílání zdarma na jejím webu. Stránka Hry a četba nabízí mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc zdarma on-line. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení na webu Radioteka.cz. Další audioknihy zdarma najdete i jako podcast na portálu mujRozhlas.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.