Moderátorka ČT se vyptávala hosta na utrpení palestinských uprchlíků v Libanonu. Odpovědi se nedočkala

14.08.2020 20:08

V pořadu Interview ČT24 diskutoval Jiří Čmakal, vedoucí českého USAR týmu, který se před několika dny vrátil ze své záchranné mise z explozí poničeného libanonského Bejrútu. Tým podle záchranáře úspěšně prohledal přidělenou oblast, v níž bylo nutné potvrdit, že na místě nejsou zavalení lidé. Moderátorka se však ptala nejen na práci českých záchranářů; padla i otázka na „bezmoc syrských a palestinských uprchlíků“.

Moderátorka ČT se vyptávala hosta na utrpení palestinských uprchlíků v Libanonu. Odpovědi se nedočkala
Foto: Repro Twitter @hasici_cr
Popisek: Čeští záchranáři v Libanonu

Anketa

Vážíte si Spojených států amerických coby klíčového spojence ČR?

9%
91%
hlasovalo: 36728 lidí
Čmakal v pořadu zmínil, že v paměti mu už navždy utkví silo, které jako jediné v bejrútském přístavu explozi alespoň zčásti přečkalo. Torzo stavby, jež je československého původu, pak připodobnil k Průmyslovému paláci od českého architekta Jana Letzela v Hirošimě.

Komunikace s libanonskou armádou, dle jeho slov, byla zdlouhavější, kvůli nutnosti rozdělení pozic pro několik zahraničních týmů a kvůli koordinaci.

Moderátorka Jana Peroutková se záchranáře též ptala na uprchlíky. „Také jsem četla, že pro vás bylo těžké pozorovat tu bezmoc syrských a palestinských uprchlíků. Můžete nějakou takovou situaci popsat?“ tázala se. To ovšem vedoucí USAR týmu odmítl. „Se syrskými nebo s palestinskými uprchlíky jsme se my nesetkali,“ řekl Čmakal moderátorce, s tím, že čeští záchranáři pracovali ve zničeném přístavu, do něhož nemělo civilní obyvatelstvo přístup.

Český tým dostal sektor, kde se podle informací armády neměl nikdo pohřešovat, to měl tým potvrdit, aby se záchranné práce ostatních týmů mohly posunout k dalším místům. Čmakalův tým informaci, že se nikdo na daném místě nenachází, potvrdil.

Mise byla pro zúčastněné dle něho „odměněním“, jelikož nasazení týmu pomohlo s mezinárodní certifikací o schopnosti složky, která se musí postupovat každých pět let.

Čmakal se naposledy zahraniční záchranné mise účastnil v roce 2015 v Nepálu, tehdy ovšem po zemětřesení čeští záchranáři pomáhali na místě až měsíc.

Takzvaný USAR (Urban Search and Rescue) tým je nasazován v případě rozsáhlé mimořádné události a živelní katastrofy, například zemětřesení, závalu či tsunami. Specializací týmu je záchrana ze sutin, z výšek a z hloubek. Tým je schopný zhruba do deseti hodin vyrazit na pomoc, pakliže postižená země pomoc přijme. V minulosti pomáhal po živelních pohromách v několika zemích

Odhaduje se, že příčinou exploze v Bejrútu byl požár, jenž zapálil výbušný dusičnan amonný, který byl v přístavu uskladněný od roku 2013. Dusičnan amonný se používá jako hnojivo či při výrobě pyrotechniky a  výbušnin.

Libanonské úřady loď s touto látkou v prosinci 2013 zabavily kvůli vysokým dluhům vůči dvěma společnostem, které si stěžovaly u bejrútských soudů.

V květnu 2014 bylo rozhodnuto, že loď není plavbyschopná a její náklad byl vyložen v září téhož roku a uskladněn v přístavišti. I přes naléhání kontrolních orgánů od té doby pak zodpovědné instituce hrozbu neřešily.

Exploze poničila několik čtvrtí Bejrútu a vyžádala si, podle prozatímních statistik, kolem dvou stovek obětí na životech a na šest tisíc zraněných.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…