Na Štvanici se po téměř 20 letech vrací plovárna

Opomíjenou část štvanického ostrova oživí veřejná plovárna Baden Baden. Stejnojmenná organizace tak chce navázat na tradici pražských plováren a ostrov, který dnes stojí stranou občanského zájmu, vrátit Pražanům a dalším návštěvníkům.

Místo určené primárně k odpočinku a relaxaci v budoucnu dotvoří pláže s pískem, dřevěné molo, brouzdaliště pro děti i různá sportoviště. Plovárna poprvé otevře ve čtvrtek 13. srpna 2020 v 17:00, kdy organizátoři seznámí veřejnost s lokalitou, budoucí podobou a funkcí plovárny. První oficiální sezóna začne v příštím roce.

Vltava je nedílnou součástí pražského veřejného prostoru a stává se častým cílem městských procházek. Historicky se na území hlavního města nacházelo několik desítek menších či větších plováren a městských lázní. Jednou z nich byla i Plovárna na Štvanici, která fungovala v různých podobách od začátku 20. století až do povodní v roce 2002.

„Rádi bychom tento fenomén lidových plováren Praze navrátili a přesvědčili nejen Pražany o faktu, že kvalita vody je daleko lepší než dříve, ale i tom, že není nutné odjíždět z Prahy, aby se člověk vykoupal," říká jeden z majitelů plovárny David Boháč.

Městské plovárny mají svou tradici v mnoha významných evropských, ale i amerických metropolích. V přeplněných centrech měst lákají návštěvníky na přímý kontakt s říční hladinou a rekreaci.

„Že Praha v tomto ohledu zbytečně zaostává, vnímáme už nějakou dobu. Nápad vytvořit na Vltavě plovárnu se postupně formoval i díky návštěvě několika evropských měst jako Kodaň, Berlín, Vídeň, ve kterých obdobné projekty fungují," dodává Boháč.

Podoba plovárny Baden Baden se bude postupem času vyvíjet. V příštím roce tu vznikne písčitá pláž, brouzdaliště pro děti a molo, které bude sloužit k opalování i pro kulturní účely. Organizátoři myslí i na sportovní aktivity.

„Počítáme s vytvořením sportovišť, které k létu neodmyslitelně patří. V plánu je beach volejbalové, nohejbalové a badmintonové hřiště a chybět nebudou ani říční projížďky na paddleboardech a šlapadlech," popisuje druhý z majitelů Jan Faltys.

Cílem organizace Baden Baden je opět otevřít plovárnu lidem.

„Na projekt se díváme z dlouhodobého hlediska, a proto budeme rádi, když se jeho podoba bude vyvíjet společně s přáním občanů," říká Faltys.

Budoucí podobu a fungování Baden Baden plovárny představí organizátoři návštěvníkům ve čtvrtek 13. srpna v 17:00 přímo na štvanickém ostrově.

„Přestože nám koronavirová situace narušila letošní plány, otevíráme plovárnu v nultém ročníku v provizorním režimu, a když počasí dovolí, budeme tu až do poloviny září," dodává Faltys.

Od začátku budou pro návštěvníky k dispozici lehátka, toalety, sprchy a občerstvení. První oficiální plovárenská sezóna začne v roce 2021.

13. 8. 2020; TZ: ÚMČ Praha 7

Komentáře

K článku bylo přidáno 0 komentářů.


Ochrana proti spamu. Napište prosím součet (dva + dva):

Tento článek neobsahuje žádné komentáře.

Labutě v nesnázích

Zachráněné labutě, vodní léčebna/Lesy hl. m. Prahy

Od začátku roku jsme pomohli už 13 labutím.

Praha umístí na vodárenské objekty fotovoltaické elektrárny

Foto: fotovoltaika/PVK

Na patnácti vodárenských objektech po celém území hlavního města a v Káraném se letos objeví fotovoltaické elektrárny.

Na Trojce proběhl 47. ročník biatlonového závodu Žižkovská stuha

Foto: biatlon/ ÚMČ Praha 3

Dne 21. dubna 2024 se v malebném prostředí Parku Parukářka a na střelnici Kapslovna uskutečnil již 47. ročník tradičního...

Pražské školy z pohledu pražských hygieniků

Foto: HSHMP

Hygienická služba Hlavního města Prahy provedla v období prvního čtvrtletí 2024 v rámci výkonu státního zdravotního...

reklama
reklama
reklama