InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Čarodějnická párty pro děti s kreativními aktivitam

    pátek 26.4 15:00 - Knihovna, Blatná

  • Pecha Kucha Night: Práce jako na kostele – série krátkých přednášek

    pátek 26.4 20:00 - Kostel Narození Panny Marie, Vodňany

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Strakoničtí dobrovolní hasiči sní o nové zbrojnici

Velitel jednotky strakonických hasičů Václav Císařovský nás provedl zastaralou zbrojnicí.  , Autor: Petr Eliáš - Jižní Čechy TEĎ

Velitel jednotky strakonických hasičů Václav Císařovský nás provedl zastaralou zbrojnicí.     Autor: Petr Eliáš - Jižní Čechy TEĎ

STRAKONICE – Budoucnost požární zbrojnice dobrovolných hasičů ve Strakonicích se řeší už pěkných pár let. Jejich současné stanoviště v Sokolovské ulici má už nejlepší léta za sebou, nehledě na to, že už zaostává i za potřebami modernější techniky. Hasičům navíc chybí zázemí, které by využili při mimořádných událostech, kdy na stanici mohou trávit i několik dní v kuse.


Velitel jednotky ve Strakonicích Václav Císařovský zmínil, že má informaci o tom, že rada města na posledním jednání posvětila přípravu projektu nové zbrojnice. Ta by podle něj mohla být v ulici Jiřího z Poděbrad.

„Už jsme to řešili před 15 lety s bývalým starostou panem Vondrysem, když se ukázala možnost využití areálu po Správě a údržbě silnic. Hejtman Jihočeského kraje pan Zahradník objekt přidělil hasičům, jenže nebyly finance na přestavbu areálu. Ještě za pana Vondryse se tedy provizorně upravila naše současná zbrojnice, aby se udržela v provozu. Velký zájem o zlepšení podmínek hasičů projevil i současný pan starosta Hrdlička, který to také začal řešit," popsal Václav Císařovský.

„Špatné podmínky jsme poznali například v roce 2002 při velkých povodních. Spalo se na stolech a židlích, byli jsme tu týden v kuse," podotkl velitel a připomněl, že pak vznikl projekt na novou zbrojnici vedle Fezka. „Projekt začínal na 25 milionech, ale postupně se šplhala cena nahoru a skončila 40 milionech. Nakonec na to město nezískalo žádný příspěvek a samo na to nemělo. Tím projekt asi skončil," říká smutně Václav Císařovský.

V roce 2012 podle jeho slov proběhly zatím poslední úpravy na stávající zbrojnici. Pracovalo se na fasádě a okapech. „Pan starosta stále hledá nový prostor. Mám informaci, že rada teď schválila přípravu projektu v Poděbradově ulici, ale zatím nemám bližší informace. Vypadá to na rekonstrukci budovy a garáží u městského úřadu," konstatoval velitel. Myslí si ale, že pokud město k přípravám novém zbrojnice přistoupí, bude k dotažení myšlenky do konce potřeba několik let práce.

Vloni měla jednotka dobrovolných hasičů ve Strakonicích 55 výjezdů, z toho 16 bylo k požárům a 24 technických pomocí. Letos má na kontě zatím 28 výjezdů, z toho šest požárů. Jednotka má 26 členů a zajišťuje dva výjezdy. Podle Václava Císařovského se trochu lepší pohled zaměstnavatelů, kteří mají na pracovišti dobrovolného hasiče. Ten musí čas od času vyjet k zásahu, město za jeho nepřítomnost refunduje zaměstnavateli mzdu. „Nebudu jmenovat, ale jednou se také stalo, že hasiče z práce vyhodili. On ale udělal chybu, když mu v jednu hodinu v noci zahoukal poplach, praštil rukavicemi u stroje a zmizel. Už u nás ale není, odešel. My podnikům posíláme poděkování a refundaci za službu hasiče. Podle mě se ve firmách snaží vyhovět, protože vědí, že hasiči nasazují vlastní životy," říká Václav Císařovský. 

 

 

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace