První z nich bude premiéra unikátní multimediální show iMucha, kdy na vnějších zdech poděbradského Zámku poprvé ožijí v důmyslných animacích krásky z dnes již legendárních plakátů Alfonse Muchy, šperky nebo impozantní obří plátna Slovanské epopeje. To je na programu v pátek večer.

O den později se bude na zeď poděbradského zámku promítat i při živém koncertu složeného z filmových skladeb Ondřeje Soukupa. Obě projekce budou pro diváky zdarma. Ideální místa k výhledu na zámecké stěny se nabízejí z louky u Jezera nebo z mostu přes Labe. Samotní muzikanti pak budou hrát na upraveném parkovišti u zámku. Do tohoto prostoru se dostanou pouze pozvaní hosté.

Festival se uskuteční poslední prázdninový víkend. „Za podpory Města Poděbrady vznikl originální program korespondující s dlouhodobou dramaturgickou koncepcí festivalu, který bude pro všechny zdarma. Návštěvníci se mohou těšit na tři dny a tři noci plné hudby, filmových a multimediálních projekcí,“ uvedla mluvčí festivalu Markéta Mohoritová.

Hlavní hvězda letošního nymburského posvícení Marie Rottrová.
Na posvícení přijede Luboš Pospíšil, Anna K. i Marie Rottrová

Podrobnosti k hlavní události, tedy projekci iMucha, prozradil ředitel festivalu Michal Dvořák. Projekt bude v rámci festivalu uveden ve světové předpremiéře. „iMucha je projekt sestávající ze tří částí, které dohromady dávají jeden unikátní celek. Díky rozpohybování motivů z díla legendy české secese Alfonse Muchy v něm ožívají motivy více než sto let starých plakátů a pláten,“ řekl Michal Dvořák.

„Dalšími pilíři projektu jsou velkolepá umělecká projekce a show, z níž jsme speciálně pro Soundtrack připravili poutavou ochutnávku v podobě velkoformátových projekcí. Provedeme diváky třemi tematickými bloky, od art nouveau až ke komiksu,“ dodal ředitel festivalu.

Sobotní večer bude věnován profilovému koncertu Ondřeje Soukupa. V rámci „The Best of Soundtrack“ zazní z hlavní scény u zámku v podání Filharmonie Hradec Králové suity z jeho nejslavnějších titulů – Tmavomodrý svět, Kolja, Vratné lahve, Lída Baarová, Requiem pro panenku, Akumulátor 1 a další. Program koncertu bude oživen exkluzivními hudebními i filmovými ukázkami z právě připravovaného filmu Juraje Jakubiska Perinbaba a dva světy. Hudbu doplní velkoformátové projekce ukázek filmů na vnější zdi zámku.

Doprovodný program v lázeňském parku bude přizpůsoben aktuálním možnostem konání kulturních akcí. Návštěvníci se ale již nyní mohou těšit na koncerty, výstavy, aktivity pro děti a další. Ani letos nebude chybět Kinobus, který přes den rozezní hudební program a večer filmové projekce.

Dobrovická fara stojí v sousedství kostela sv. Bartoloměje.
Sedm vlastníků památek si na obnovu rozdělí 30 milionů