Nejlepší letní komedie

Nejlepší letní komedie

Co by to bylo za léto bez letní komedie. Prosluněné pláže, rodinné dovolené nebo rozpálený asfalt. Tohle všechno jsou hlavní složky nejlepších letních komedií.

21 Jump street

Povedená a překvapivě sympatická akční komedie, která se dokonce o dva roky později dočkala pokračování, adaptuje stejnojmenný seriál, který běžel v letech 1987 – 1991, přičemž v něm jednu z hlavních úloh ztvárnil mladičký Johnny Depp. Jak snímek, tak seriál pracuje s fiktivní jednotkou policistů v utajení, kteří předstírají, že jsou studenty. V remaku si hlavní role zahráli Jonah Hill a Channing Tatum. Šlo o překvapivě povedenu akční podívanou, v níž došlo i na do uvedení perfektně utajené cameo Johnnyho Deppa (jeho jméno se neobjevilo ani v titulcích). (Tomáš Lesk)

50x a stále poprvé

Hrdinové této romantické komedie jsou důkazem toho, že všechno si v životě nelze naplánovat. Henry (Adam Sandler) na Havaji pracuje jako ošetřovatel zvířat a má rád v životě řád. Vždycky udržuje krátké známosti s turistkami, ale když potká půvabnou místní obyvatelku Lucy (Drew Barrymore), všechny jeho zásady jdou pod nátlakem sympatií a zvědavosti stranou. Po seznámení si domluví rande, ale Lucy jej další den nepoznává a ještě na něj ze strachu zavolá posily. Zmatený Henry postupně zjišťuje, že aby si Lucyino srdce získal, musí na ní dělat dobrý dojem ne při prvním setkání, ale při každém. (Lenka Hrůzová)

Bláznivá dovolená

Chevy Chase jako Clark Griswold, který se rozhodne svou rodinku vzít na automobilovou cestu napříč Amerikou z Chicaga do Los Angeles. Jak už tomu ale v komediích bývá, výprava se značně zkomplikuje a Griswoldovi zažijí všechny možné, jen ne idylku. Film byl natolik populární, že si vysloužil řadu pokračování a v rámci žánru patří k tomu lepšímu. Jeho zhlédnutí potěší a některé momenty fakt pobaví. (Daniel Birgus)

Četník ze Saint Tropez

Nezapomenutelný Louis De Funes v nezapomenutelné četnické sérii. Energický, ale poněkud chaotický strážce zákona přichází ze zapomenuté vesnice v horách přímo na francouzskou Riviéru, aby tu zjednal pořádek! Bláznivin legendárního četníka Cruchota si můžete užít i ve volných pokračováních Četník v New Yorku, Četník se žení, Četník ve výslužbě, Četník a mimozemšťané a Četník a četnice.

Hříšný tanec

Jennifer Gray a Patrick Swayze v jednom z největších romantických trháků na filmovém nebi. O obsahu není nutné povyprávět, protože tuhle klasiku už stejně každý musel vidět stokrát. Proměna ošklivého kačátka v „dirty dancing“ kočku a zároveň nalezení jejího prince, nenechá oko suché. A protože mám ráda pohádky, a tohle pohádka určitě je, pustím si ji pokaždé, když ji dávají na některém z programů. Zmíním už jen dalšího Oscara a to za píseň „(I’ve Had) The Time of My Life“. (Anna Svatková)

Kopačky

Zlaté hollywoodské dítě Judd Apatow se už dokázalo vtipně vypořádat s panictvím (40 let panic), nechtěným těhotenstvím (Zbouchnutá) a teď se se stejnou vervou (byť jen jako producent) pitvá další vztahovou noční můru – rozchod, respektive jeho obzvlášť krutou verzi, kdy jeden chce dál ve vztahu pokračovat a ten druhý už ne. Lidově se té situaci říká kopačky. Přestože je to veskrze smutná záležitost, vznikla o ní svěží a originální komedie nacpaná brilantními dialogy, která stejně jako předchozí dva Apatowovy filmy aspirovala na překvapení roku…

Malá Miss Sunshine

Malá Miss Sunshine je nekonvenční americká rodinná komedie, pojednávající o jedné z nejroztomileji dysfunkčních rodin, jaké se v poslední době objevily na filmovém plátně. Nikomu z povedené rodiny Hooverových se příliš nedaří – ale určitě ne proto, že by se dostatečně nesnažili. (Daniel Birgus)

Millerovi na tripu

Vtipný road movie s Jennifer Aniston a Jasonem Sudeikisem sází především na neotřelý humor. Film o tom, jak parta čtyř odlišných individuí předstírá, že jsou jedna rodina, aby si poskytli dobré krytí pro převoz drog, obsahuje zábavné scénky plné povedených gagů, skvělý casting a rychle odsýpající děj. To všechno jsou důvody, proč divák s přihmouřeným okem odpustí snímku i klišovitý konec plný poučení a lásky. (Daniel Birgus)

Někdo to rád horké

Slavná kombinace hudební komedie, parodie na gangsterské filmy a bláznivé komedie, se odehrává v roce 1929 a jejími hrdiny jsou Joe a Jerry, dva muzikanti, kteří se na útěku před bandou gangsterů převléknou za ženy a ukryjí se v dívčím orchestru. Snímek s Marilyn Monroe je ve skutečnosti remakem německé komedie z roku 1951 Fanfaren der Liebe.

Omámení a zmatení

Snímek sleduje šílenství skupiny středoškolských výtržníků, kteří v texaském Austinu slaví v roce 1976 poslední den školy. Z akce maturující třídy v oblíbené společenské mistnosti je to jen krůček ke spontánní párty se sudem piva. A to navzdory slibu hvězdného fotbalisty Randalla „Pink“ Floyda, že se bude soustředit jen na mistrovství a od večírků se bude držet dál. Nově nastoupivší školní „bažanti“ se navíc snaží vyhnout šikaně ze strany „mazáků“, zejména sadistického tyrana Freda O’Banniona.

Palm Springs

Bezstarostný pohodář Nyles (Andy Samberg) se na opulentní kalifornské svatbě kouše nudou. Stejně jako nevázaná a mírně cynická sestra nevěsty Sarah (Cristin Milioti). Když spolu uvíznou v časové smyčce a prožívají ten samý svatební den znovu a znovu. Chytrá i ztřeštěná letní komedie vás rozesměje nahlas a zároveň vám připomene, že i když zdánlivě na ničem nezáleží, stojí za to zachovat si aspoň trochu lidskosti a lásky.

Past na rodiče

Annie a Hallie (obě hraje Lindsay Lohanová) jsou sice identická dvojčata, ale navzájem se vůbec neznají. Jejich rodiče se záhy rozvedli a sestry vyrůstaly odděleně. Hallie s tatínkem (Dennis Quaid), majitelem rozsáhlých kalifornských vinic, Annie s maminkou (Natasha Richardsonová), přední londýnskou návrhářkou svatebních šatů. Dokud se shodou šťastných náhod nepotkaly na letním táboře, neměly dívky o existenci té druhé ani ponětí. Za zmínku stojí i snímek z roku 1961. Natočeno podle podle knihy Ericha Kästnera.

Prci, prci, prcičky

Neopomenutelnou součást tohoto žebříčku musí zákonitě tvořit minimálně čtyři díly již osmidílné ságy amerických Prciček, ve kterých to spolu roztáčí už od střední školy pětice spolužáků Jim, Kevin, Oz, Finch a Stifler. Hlavním cílem v každém z jejich dobrodružství je ulovit tu správnou holku, slušně řečeno. A to se nikdy neobejde bez alespoň jedné pípy, celé kupy dalších lidí, epických hlášek a zábavy. Takřka kultovní série provázela studentským životem nejednu generaci a mezi všemi se stala velice oblíbenou. (Jan Marek)

Pomáda

Kdo nezná Pomádu jako by nežil. Filmový muzikál z roku 1978 doslova obletěl celý svět a zapsal své písně do srdcí několika generací. Sandy (Olivia Newton-John) a Danny (John Travolta) strávili romantické léto na pláži, pak se ale vrátili ke svým středoškolským životům. Sandy se s rodinou přestěhuje a začne školní rok v nové škole. Jaké je ale její překvapení, když zde potká zrovna Dannyho. Kromě chytlavých refrénů je film plný i skvělých tanečníků v čele s Travoltou. (Káťa Sabelová)

Senzační prázdniny

V komedii Senzační prázdniny se s populárním komikem Louisem de Funesem setkáváme v roli cholerického ředitele střední školy a současně otce dvou synů, z nichž starší mu dělá neustále potíže: propadne z angličtiny, má odjet na prázdniny do Anglie výměnou za mladou Angličanku, pošle však za sebe kamaráda a sám se do anglické dívky zamiluje. Když vše praskne, musí pan ředitel do Anglie vše vysvětlit a urovnat. Jeho cesta však není zdaleka jednoduchá…

Smolař

Milý, a tak trochu nešťastný smolař, Antoine Maréchal jede na dovolenou do Itálie , ale auto mu nabourá boháč Léopold Saroyan se svým Rolls-Roycem. Jako zadostiučinění mu bohatý gangster nabídne cestu do Bordeaux bílým vozem značky Cadillac. Konečně našel toho nejvhodnějšího prosťáčka k pašování diamantů, zlata a drog ukrytých v luxusním autě. Jenže další gang je jim na stopě…

Tonoucí se stébla chytá

Pan Fourchaume (Louis de Funès), majitel loděnice, v záchvatu vzteku vyhodí svého geniálního konstruktéra plachetnic. André Castagnier (Robert Dhéry) ale zanedlouho dostává prestižní cenu za vítězství v závodě se svou lodí Plaváček a nabídky z celého světa se jen hrnou. A s nimi samozřejmě i peníze. Pan Fourchaume najednou chce, aby se k němu André vrátil a je ochoten kvůli tomu podniknout nejeden bláznivý kousek.

Volný den Ferrise Buellera

Předčasně zesnulý americký scenárista, režisér a producent John Hughes (1950-2009) se v polovině osmdesátých let prosadil jako tvůrce autorských komedií, v nichž přesně vystihl chování, mluvu, starosti i radosti tehdejších teenagerů. Asi nejlépe se mu to podařilo v dnes už klasické veselohře Volný den Ferrise Buellera (1986), kterou napsal údajně během šesti dnů a která líčí osudy geniálního záškoláka při jedné z jeho eskapád i marný boj ředitele školy Rooneyho přistihnout konečně nezbedníka při podvádění.