Dnešní etapa začala fakticky do kopce a v její první polovině museli cyklisté překonat hned pět stoupání, z toho čtyři klasifikované, přičemž první dvě byly vrchařské jedničky. Teprve ve třetí čtvrtině trasy se mohli trošku nadechnout k závěrečnému finále, které představovalo nejprve Montée de Bisanne (HC, 12,7 km, 7,7%) a potom cílový 7,5 km dlouhý kopec o průměrném sklonu 4,9% (kategorie 2).

V takovém terénu je mimořádně obtížné i pro tak skvělý tým, kterým Jumbo-Visma aktuálně je, kontrolovat po celou etapu čelo závodu. Naopak je to příležitost pro aktuální „subvrchaře“ pokusit se o úspěšný únik a s vyšší pravděpodobností než obvykle ho dotáhnout do úspěšného konce.

Jumbo-Visma mělo za cíl udržet dres lídra závodu. A to se i přes komplikace podařilo.

Po absolvování první vrchařské jedničky na 27. km se na čele utvořila velmi silná skupina, v níž byli výhradně cyklisté, kteří už v minulosti prokázali, že jsou schopni se v náročných kopcích pohybovat velmi dobře. Ineos a Bahrain zde měli dva lidi: Kwiatkowského a Van Baarla, a Mohoriče a Teunse. Dále tu byl Soler (Movistar), Alaphilippe (Deceuninck), Haig (Mitchelton), De La Cruz (UAE), Elissonde (Trek), Hirschi (Sunweb), Edet (Cofidis), Masnada (CCC), Sánchez (Astana), De Gendt (Lotto) a Kämna (Bora). Rychle získali náskok 2 minuty. Peloton vedly týmy Jumbo-Visma a Groupama-FDJ, které také měly první dva muže průběžné klasifikace: Rogliče a Pinota.

Důležitá okolnost se odehrála na 117. km. Ve sjezdu totiž spadli Kruijswijk (Jumbo), důležitý muž podpory lídra týmu v kopcovitých pasážích a 17. v průběžném pořadí, a Buchmann (Bora), lídr Bory a průběžně třetí. Oba dva ze závodu odstoupili! Kruijswijk s poraněným ramenem. Boře se to začalo docela drolit, protože vzdal i Muhlberger a po něm Schillinger. I na André Greipela (Israel) a jeho hmotnost už těch kopců bylo moc a i on slezl z kola.

Z první skupiny se o body na vrchařských prémiích zajímali především dva muži: De La Cruz a Masnada. Prvně jmenovaný také po skončení etapy pomyslně vysvlékl z dresu nejlepšího vrchaře Davida Formola. A to s poměrně značným náskokem 20 bodů. Masnada se dostal na druhou pozici, ovšem na De La Cruze ztrácí před zítřejší poslední etapou 17 bodů. K mání však bude ještě sedm klasifikovaných vrcholů, takže nic v této soutěži ještě není hotovo.

Nakonec si to o etapu rozdala osmička z původního úniku. Nejúspěšnější byl Lennard Kämna (BORA).

50 km do cíle a na čele hlavní skupiny stíhají uprchlíky kdo jiný než Tony Martin a Wout Van Aert. To už se ale začalo stoupat na nejtěžší kopec dne. Čelní skupina měla v té době 4 minuty náskok. Jakmile se najelo do stoupání, Tony Martin měl po práci a na čelo šel Van Aert v tandemu s Gesinkem. V pelotonu se začalo odpadat, čelní skupina se drobila. První za to vzal De Gendt, ale sám na to posléze doplatil.

44 km před cílem převzal úlohu Jumba na čele hlavní skupiny ve dvou lidech Bahrain, pracující pro třetího Landu. Důvodem bylo, že oba týmoví kolegové z dvojice v úniku ztratili ve stoupání kontakt s čelem. To, že z hlavní skupiny odpadali i borci Ineosu včetně například Thomase, už nikoho asi ani moc nepřekvapovalo. Odpadli ale i domestici Jumba, takže na čele stíhací skupiny se pohybovali už jen Roglič, Dumoulin a Kuss. A ke všemu jim roli stěžoval fakt, že Roglič nejspíš ve sjezdu také spadl a pokračoval v hodně rozedraných kraťasech a s pořádnou odřeninou na stehně a sedací partii. Domestici Bahrainu pracovali na špici hodně dlouho.

Roglič dnes v první části etapy spadl a dokončil s rozedranými kraťasy. Kruijswijk i Buchmann po pádu odstoupili ze závodu.

V první skupině se odpoutali Alaphilippe s Kwiatkowskim, ale jak se později ukázalo, příliš brzo vystříleli svůj prach. Naopak Kämna jel tak, aby je měl na dohled, ale zbytečně nebláznil. Na samém čele se tak utvořila pětice, kromě jmenovaných ještě De La Cruz a Elissonde, které si po chvíli dojel Hirschi. Zabojoval i Masnada a vrchol přejížděl jako součást vedoucí skupiny.

Stíhací skupina se 2,5 km pod vrcholem zredukovala na 18 lidí a s blížící se čarou prémie začali mít další cyklisté problémy, včetně např. Bardeta, Porteho či Pogačara.

V nejtěžším stoupání dne byli na špici stíhací skupiny mimořádně aktivní jezdci Bahrain-McLaren.

Kilometr pod vrcholem se zvedl Sivakov (Ineos), ale Dumoulin ho sjel. Což přineslo další drobení čela stíhací skupiny, takže tam zůstali kromě trojice Jumba a Sivakova už jen Pinot, Quintana, Martínez a Landa. Další měli už menší či větší ztrátu. Postupně ale dokázali mezeru zacelit López (Astana), Martin (Cofidis) a Rolland (BaB). Stejně tak se dokázal vrátit do čelní skupiny Haig. Náskok vedoucí osmičky při přejezdu sedla činil 1:30.

V následném sjezdu kontrastoval místy kamikadze styl Alaphilippa s obezřetným chováním chlapců Jumbo-Visma. Jak se ukázalo, bylo to hlavně proto, že náskok vedoucí skupiny je neohrožoval a zezadu se blížila další skupina s Van Aertem a Gesinkem. Ti také po sjezdu dorazili a pořádný kus cesty k cíli ještě stačili potáhnout. Výsledkem této strategie však byl nárůst náskoku vedoucí osmičky, která si to v závěrečném stoupání rozdala o etapu.

Wout Van Aert se i po vrchařské prémii hors categorie vrátil do stíhací skupiny a znovu na špic.

První to zkusil Elissonde. Dojel si ho De La Cruz. Postupně se na ně dotáhl Kämna. Jenže ten na nic nečekal a hned nasadil drtivé tempo. Odolal jen De La Cruz, jenže pouze na moment. Kämna upaloval k cíli osamoceně a právem mu patřilo vítězství.

Jak moc pro tohoto 23letého Němce znamenalo, dokládaly skleněné oči při tradičním a povinném interview s vítězem etapy. Emotivnost situace podtrhovala i skutečnost, že na jedné straně tým přišel o lídra, aktuálně na pódiovém umístění, a další dva borce, a na druhé straně získal po výborném výkonu letošního nováčka v týmu vítězství v mimořádně náročné etapě!

Kämnu jeho výkon posunul na 15. místo průběžného pořadí, ale před ním se nic podstatného nezměnilo. Kromě samozřejmě vzpomenutých Buchmanna a Bernala. V 17-ti členné skupině, která dorazila pospolu se ztrátou 3 minut na Kämnu, byli všichni z předních příček průběžného pořadí. Ale ani oni se nešetřili před páskou, tentokrát Pinot přejel cílovou čáru před Rogličem.

Roman Kreuziger 106. v grupetu s Froomem, Saganem a spol. (-26:54).