Menu
oBěhání.cz
Vybavení na běhání

Digitální vychytávky pro každého, kdo to myslí s běháním vážně

Redakce

Redakce

15. 8. 2020

Příznivci běhání často zdůrazňují, jak jednoduchý a přirozený sport provozují. Ke běhání nepotřebujete žádné drahé vybavení nebo výstroj. Stačí vám kvalitní tenisky, volné oblečení, případně stopky. Přesto však v poslední době přibývá sportovců, kteří nedají při tréninku dopustit na supermoderní a sofistikované technologie.

Zejména pokud jste již alespoň mírně pokročilí sportovci, možná je na čase se zamyslet, jestli si nepustit do života chytré hodinky nebo senzory. Elektronické vychytávky neslouží jenom ke dosažení kratšího času na stopkách, ale také ke zvýšení celkové bezpečnosti a monitoring vašeho zdravotního stavu. Elektronika na běhání by vám především měla přinést informace o svém těle, které byste jinak nepostřehli.

Ať už se vám to líbí nebo ne, technologie budou pravděpodobně pronikat do běhání více a více. Každý z nás nosí v kapse mobilní telefon, který nám zprostředkovává kontakt s lidmi z celého světa. Místo zdlouhavé návštěvy knihovny nebo městského registru prostě googlujeme informace, místo posezení u deskovky nebo karet s kamarády si často dopřejeme partičku na displeji mobilního telefonu. Zbývá tedy už jen křemíkové pomocníky využít ke zjišťování informací o vlastním těle…

Vybrali jsme pro vás celkem 4 supermoderní hračky, o kterých si myslíme, že přinášejí skutečný přínos pro každého běžce:

aplikace na běhání

Forerunner 45

Garmin Forerunner představuje oblíbenou řadu hodinek, kterou firma vyvinula přímo pro potřeby běžců. Jsou to hodinky vhodné jak pro začátečníky, tak pro pokročilé běžce, kterým jde o každou vteřinu. Pokud jste zatím žádné běžecké hodiny nevyzkoušeli, tak si můžete být jisti, že je mnohem pohodlnější sledovat data na zápěstí, než vytahovat neustále mobil z kapsy.

Jednoznačnou výhodu tady představuje jednoduchý a efektivní design. Nečekejte nepřehledný displej přesycený zbytečnými světýlky a milionem údajů. Forerunner vám ukáže vždy jen pár údajů dobře čitelným písmem, které uvidíte ve dne v noci.

Další velký plus představují malé rozměry hodinek. Forerunner se vyrábí ve dvou variantách – klasické provedení o rozměrech ciferníku 42mm, nebo menší provedení „s“ o velikosti 39mm.  Díky tomu jsou vhodné i pro sportovce drobnějšího vzrůstu.

Jako každý Garmin se může samozřejmě pochlubit i velmi přesnou navigací (odchylka do 2 %). V režimu navigace navíc vydrží více než 13 hodin, takže bohatě postačí i pro víkendový pobyt na horách nebo v lese bez přístupu k elektrické zásuvce.

Co všechno umí:

  • Měření tepu
  • Měření rychlosti
  • Krokoměr
  • Výpočet kalorií
  • GPS
  • Intervalový trénink
  • Vystoupaná patra

Orientační cena: 4990 Kč (Garmin.cz)

STRYD Running Power Meter

STRYD představuje malý senzor, který si jednoduše připnete k jedné z vašich běžeckých bot. Poté bude posílat vaše běžecká data do vašich hodinek nebo chytrého mobilu. Umožní tak snímat trochu jiný typ dat, než který umožňují chytré hodinky.

Tou hlavní funkcí senzoru zůstává tak zvaný „Power Meter“. Funkce měří sílu, s jakou se běžec odráží od země. Díky tomu může sledovat efektivitu své silové přípravy a celkovou efektivitu běžeckého tempa.

Nová verze dokonce umí vypočítat i sílu vanoucího protivětru, který ztěžuje nebo naopak ulehčuje běžci trasu. Určitě sami znáte situaci, kdy vás silný vítr vanoucí v protisměru unavil mnohem dříve, než běh za běžných okolností.

Jednoznačnou nevýhodou této „hračky“ je její cena. Na českém e-shopu přesahuje aktuální verze hranici 6 tisíc korun.

Co všechno umí: 

  • Převýšení
  • Kadenci
  • Interval nohou na zemi
  • Ztuhlost kloubů

Orientační cena: 6490 Kč (s1w.cz)

FITBIT CHARGE 3

Fitbit se postupem let stal synonymem pro sportovní náramky. Kromě fitness nadšenců jej úspěšně používá i celá řada běžců. Oproti předchozí (druhé) generaci nabízí hlavně větší a jasnější displej, takže nebudete mít problém s čitelností údajů ani za ostrého poklusu.

Podobně jako již zmíněný Garmin vyniká nízkou hmotností a kompaktními rozměry. Určitě neunaví ani útlou dámskou ruku.

Funkcí má Fitbit opravdu nepřeberné množství. Kromě nejrůznějších metrik nabízí také trenérské programy, které vám pomůžou „dokopat se“ ke svému pravidelnému tréninku. Ve výběru 15 sportů nechybí kromě jógy nebo posilování samozřejmě ani běhání. V kapse tak můžete nosit svého osobního trenéra, který vám pořádně zatopí, pokud budete sedět příliš dlouho na gauči.

Co všechno umí:

  • Měření tepu
  • Krokoměr
  • Měření vzdálenosti
  • Monitoring spánku
  • Nadmořská výška
  • Oznámení SMS
  • Trenérské programy

Orientační cena: 2990 Kč (Alza.cz)

OAKLEY RADAR PACE

Brýle značky Oakley jsou populární volbou pro mnoho sportovců. Už málokdo ale ví, že se vyrábí I v “chytrém” provedení, které je doslova prošpikováno nejnovějšími technologiemi. Oakley na brýlích dokonce spolupracovalo s firmou Intel. Jako všechny brýle této značky se I řada Radar dobře nosí a padne dobře ke každému typu obličeje, aniž by uživatele zatěžovala příliš velkou hmotností. To hlavní se ale skrývá pod povrchem.

Na rozdíl od mnoha jiných brýlí (třeba od Garminu) se nezobrazují data na displeji, ale místo toho dostáváte instrukce hlasem. Brýlí se můžete zeptat na velmi širokou škálu otázek. Stačí se po vzoru Google asistenta zeptat “Hey, Radar…”

Oakley Radar se mohou pochlubit množstvím snímačů od barometru, vlhkoměru, gyroskopu, nebo snímače zrychlení. Díky propojení s chytrým telefonem nechybí ani údaje z GPS. Standardně při plné zátěži by měly brýle vydržet nabité asi 6 hodin.

Před prvním použitím si musíte v příslušném software nastavit své tréninkové parametry a cíle. Oakley na základě nich vytvoří váš osobní tréninkový plán. Každý trénink si navíc můžete doma pečlivě zkontrolovat, abyste zjistili, jestli se opravdu zlepšujete.

Co všechno umí

  • Měření tepu
  • Rychlost
  • Vzdálenost
  • Nadmořská výška
  • GPS

Orientační cena: Od 100 dolarů (eBay)

Ohodnoťte tento článek:
5
Právě čtete

Digitální vychytávky pro každého, kdo to myslí s běháním vážně