Recenze: Odborná literatura

Recenze: Matthew McKay, Jeffrey C. Wood a Jeffrey Brantley – Emoce pod kontrolou

1 1 1 1 1 (2 hlasů)

Emoce jsou kořením života a navádí nás na cestu životem. Jen ta intenzita je u každého jiná. Některým může jejich intenzita škodit. Právě jim se může zamlouvat kniha Emoce pod kontrolou z nakladatelství Portál. Ta seznamuje čtenáře s možnostmi, jak emoce udržet pod pokličkou.


knihaKniha Emoce pod kontrolou nabízí čtenářům praktická cvičení, která mu pomohou lépe regulovat emoce a tolerovat stres. Poslouží k tomu například osvojení si dovednosti všímavosti. Čtenář je cvičeními provázen krok za krokem a jejich uplatnění v reálném životě má dlouhodobé účinky.

Publikace vychází z postupů dialekticko-behaviorální terapie. Sepsal ji americký profesor psychologie Matthew McKay spolu s týmem odborníků, kteří se specializují na terapii. Kniha tak poslouží nejen odborníkům, ale i laikům. Ti ocení jasné a praktické návody a rady pro lepší zvládání emocí.

Kniha Emoce pod kontrolou se soustředí na dovednost tolerování stresu, osvojování a procvičování všímavosti, regulaci emocí a zlepšení orientace v mezilidských vztazích. O každé dovednosti pak pojednávání dvě kapitoly. Ta první představuje základní formy pomoci, ta druhá se zabývá těmi pokročilejšími.

Zároveň se zde čtenáři dozví o konceptu radikálního přijetí, který pomáhá mírnit zlostné i depresivní pocity. Kniha se také dotkne tématu předcházení a řešení mezilidských konfliktů, asertivní komunikace a regulace emocí.

Pokud vás trápí velká intenzita emocí, ať už se jedná o přílišný vztek nebo úzkost, s touto knihou člověk nesáhne vedle. Je velmi praktická a soustředí se na to, co dobrého pro sebe může čtenář v životě udělat, aby mu bylo lépe. Do knihy je možné vpisovat a jednotlivé návrhy si propojovat s vlastní zkušeností.

Styl knihy je odborný, přesto je psaný velmi jednoduše a lidsky. Autoři čtenáře seznámí například s tím, jak lidé proti stresu bojují. Mohou to být užitečné způsoby, ale i ty neužitečné, které se často projeví pod náporem emocí jako např. alkohol, přejídání či sebepoškozování.

Díky publikaci si pak čtenář sám vybere, které způsoby zvládání stresu jsou pro něj vhodnější. Najde tu třeba i možnost sestavit si vlastní krizový plán pro těžké situace. Objeví ale i možnosti předchází konfliktů a tréninkový plán všímavosti.

Skoro na každé stránce je tabulka, dotazník, prostor pro zapsání poznámek a další, díky kterým může čtenář nahlédnout do svého vnitřního světa a naučit se s emocemi lépe pracovat. Kniha tak pomůže uvědomit si, co dobrého člověk může využívat častěji a jaké dovednosti se potřebuje naučit.

Pokud někoho trápí silné emoce, doporučuji knihu číst postupně. Řada cvičení totiž čtenáře rovnou zapojuje a postrkuje je k tomu, aby se potýkali s problémy, které je tíží. Není tedy snadné přečíst celou knihu na jeden zátah a vše si „odpracovat“ až pak.

Současně jako každá práce na sobě, tak i práce s emocemi trvá a je potřeba si na ni vyhradit čas. Trpělivé pak může potkat odměna v podobě snazšího zvládání emocí i života jako takového. A do toho se určitě vyplatí investovat trochu námahy.

Knihu proto mohu doporučit trpělivým laikům, kteří by rádi lépe zvládali své emoce. A také odborníkům z oblasti psychologie a terapie, kteří chtějí mít užitečnou sbírku metod a cvičení, díky kterým budou moci své klienty lépe přivádět na cestu zmírnění obtíží. Aktivity se navíc hodí pro individuální i skupinovou terapii, proto je jejich využití širší.

Název:     Emoce pod kontrolou
Originální název:    The Dialectical Behavior Therapy Skills Workbook
Edice:    /
Autor:     Matthew McKay, Jeffrey C. Wood a Jeffrey Brantley
Překlad:     Hana Antonínová
Nakladatelství:     Portál
Místo vydání:     Praha
Rok vydání:     2020
Vydání:     1.
Počet stran:     264
ISBN:     978-80-262-1561-5

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení