Šetrné hospodaření navrací krajině Českého středohoří původní podobu

  7:08
Přesně v polovině je projekt Agentury ochrany přírody a krajiny České republiky, který má pomoci vrátit a udržet v krajině Českého středohoří na Litoměřicku druhovou pestrost. Ta začala mizet poté, co tu zhruba v polovině minulého století skončilo tradiční zemědělské hospodaření.

Jedním ze způsobů obnovy původní krajiny je šetrné kosení. | foto: L. Benešová

„Zajistili jsme obnovu 95 hektarů teplomilných stanovišť, pokosili více než 25 hektarů, na dalších čtyřiceti se pásly ovce a kozy,“ vypočítává Gabriela Kubátová z Agentury ochrany přírody a krajiny České republiky (AOPK), manažerka projektu Life České středohoří, jehož cílem je návrat ohrožených rostlinných i živočišných druhů a který potrvá ještě následující tři roky.

„V lesích bylo vysazeno 25 tisíc stromků původních druhů, jako je lípa, buk, dub, jeřáb břek či hrušeň polnička. Ty dokážou čelit dopadům klimatických změn a hmyzím kalamitám. Celková hodnota dosavadních zásahů je přes 10 milionů korun,“ doplňuje Kubátová.

Na zdejší stepi, suché travnaté stráně, ale i světlé lesy, které odborníci postupně obnovují, by se díky tomu měli vrátit vzácní živočichové a rostliny, jako jsou ještěrka zelená, přástevník kostivalový, saranče skalní, střevíčník pantoflíček, kavyl olysalý nebo koniklec otevřený.

„Naše práce spočívá především ve znovuzavedení zemědělských metod, které na svazích Českého středohoří provozovali po generace staří hospodáři,“ přibližuje Kubátová.

„Přestože je moderně označujeme jako management, nejde o nic jiného než o šetrné kosení, hrabání suché trávy, neintenzivní pastvu smíšených stád ovcí a koz,“ vysvětluje Kubátová.

„Předtím je však třeba zanedbané plochy zbavit náletových dřevin. Samozřejmě jednáme s majiteli a uživateli pozemků, bez nich by to nešlo. Cílem je vytvořit pestrou mozaiku krajinných prvků, která byla pro zdejší krajinu typická,“ dodává Kubátová.

Proměna se týká okolí vrcholů Radobýl, Kalvárie, Lipská hora, Boreč, Holý vrch u Hlinné, Lovoš, Košťálov, Kočka u Žitenic, Knobloška, Bílé stráně u Pokratic a u Malíče.

V krajině přibývají i opatření, jako je výstavba plazníků, broukovišť či plůtků kolem trsů vzácných rostlin.