Firmy i po koronaviru obtížně hledají kvalifikované pracovníky

  7:56
Zhruba o sedm tisíc více uchazečů o práci registrují od března moravskoslezské úřady práce. Počet nezaměstnaných na konci července překročil 45 tisíc. Pro většinu firem v regionu, které dlouhodobě hledají kvalifikované zaměstnance, to ale zatím velkou změnu neznamená.
Ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Martin Adamec, MAFRA

Kvalifikovaní odborníci se v jednotlivých oborech hledají stále těžce. Situace se mění jen pomalu. „Nedostatek kvalifikovaných zaměstnanců přetrvává, a to především v dělnických profesích,“ komentoval situaci Josef Byrtus, personální ředitel opavské společnosti Isotra.

Ta se s koronakrizí vyrovnala docela rychle, omezený počet zakázek přicházel jen po dobu dvou měsíců. „V březnu jsme přibližně na dva měsíce přerušili zaměstnávání agenturních pracovníků. V současné době jsme se dostali do normálu a mírně rosteme v tržbách,“ dodal personální ředitel Isotry.

Obdobně vidí situaci i Lumír Palyza, výkonný ředitel společnosti Lucco z Velkých Albrechtic. „Sehnat kvalifikovaného pracovníka je stále složité, nabídka se ale u některých námi poptávaných profesí pomalu rozšiřuje. Zaznamenali jsme i poptávku po práci od pracovníků, kteří se vracejí ze zahraničí,“ přiblížil své zkušenosti z posledních týdnů Lumír Palyza.

Možnosti lepšího výběru na trhu práce zaznamenali rovněž ve společnosti Kofola. Ta na krizi reagovala rušením neobsazených pozic, případně přerušením plánovaných náborů.

Zaměstnanci si podmínky přestávají diktovat

„Vnímáme kvalitnější portfolio uchazečů a s tím související vyšší efektivitu náboru. Na druhé straně, u pozic ve výrobě, ve skladu a u expertních pozic zůstává situace stejně složitá,“ vysvětlila personální ředitelka společnosti Kofola Hana Caltová. 

Trh práce se „narovnal a vyčistil“ také podle Pavla Nápravníka, výkonného ředitele společnosti Spojmont Ostrava.

„Registrujeme nárůst žadatelů o práci v naší společnosti. Pozitivum koronavirové krize vnímám alespoň v tom, že se vyčistil a narovnal trh práce,“ komentoval situaci Nápravník. „Nároky zaměstnanců v posledních přibližně dvou letech, v období ekonomické konjunktury, již přestávaly být pro zaměstnavatele únosné. Věřím, že časy, kdy si zaměstnanci diktovali pracovní podmínky, jsou alespoň na určitou dobu pryč.“

Společně se zlepšením situace na trhu práce zaznamenali manažeři Spojmontu v době koronakrize také zlepšení přístupu zaměstnanců k práci.

Chybějí například operátoři strojů

Takovou zkušenost naopak nemají ve společnosti PF Plasty z Chuchelné. „Subjektivně si myslím, že se chování zaměstnanců v době koronakrize prakticky nezměnilo. K žádné markantní změně v aktivitě, produktivitě nebo docházce nedošlo. Ale ještě před začátkem epidemie jsme ve firmě udělali řadu organizačních změn, které výrazně zvýšily produktivitu práce zaměstnanců,“ řekl finanční ředitel Kamil Mašík. 

Ve společnosti PF Plasty museli na koronavirovou pandemii a s ní spojené ekonomické problémy reagovat snižováním počtu zaměstnanců, hlavně agenturních. I tak ale firma stále jen těžce hledá kvalifikované pracovníky. 

„Zatím ještě není znát ani efekt případného propouštění v okolních firmách. Noví zaměstnanci na pozice s převisem poptávky, tedy u nás například operátoři strojů, se hledají stále stejně obtížně,“ dodal Mašík.