Newyorský baseballový klub Mets je na prodej. Hlásí se o něj i Jennifer Lopezová

Domácí stadion Mets Citi Field.

Domácí stadion Mets Citi Field. Zdroj: Profimedia

Momentka z utkání Mets.
Jeff Wilpon, šéf Mets, které ovládá rodinné impérium Wilponových.
"Muchas gracias," rozloučily se Shakira a Jennifer Lopezová (vpravo) po konci své poločasové show letošního finále ligy amerického fotbalu NFL, kde jim na čas patřilo pódium. Teď Lopezovou zajímá jiný sport, a sice baseball.
Jennifer Lopezová při Super Bowlu 2020.
Bývalý hráč New York Yankees a také partner Jennifer Lopezové Alex Rodriguez
12
Fotogalerie

Holywoodská superstar Jennifer Lopezová nebo žralok z hedgeového fondu Steven Cohen? Aukce na slavný baseballový klub New York Mets jde do finále. Očekávaná cena by měla překročit dvě miliardy dolarů. O jak dramatický souboj vlastně jde, popsal deník Financial Times

Důvod? Nejde jen o sportovní klub, ale status s dosahem na mnoho jeho příznivců a fanoušků z řad prominentních osobností. “Těžko si lze v Major League Baseball představit z tohoto pohledu exkluzivnější klub,” tvrdí pro FT historik baseballu Paul Finkelman. Mezi jeho podporovatele se hlásí mnohé celebrity - za všechny například komik Jerry Seinfeld nebo influencer The Rock. 

Nejlepší baseballovou ligu světa hraje třicet týmů, většina z nich mění vlastníky s nadsázkou řečeno jako ponožky, ne tak Mets. Rodina finančníka Freda Wilpona vlastní klub od roku 1980, tedy tři dekády. Poté, co se ale Wilponovi na začátku milénia “zapletli” do obchodů kontrovezního finančníka Bernarda Madoffa odsouzeného za největší podvod v dějinách USA, začal se jejich majetek ztenčovat. Reakcí na situaci je prodej některých jejich aktiv včetně tohoto klubu z newyorské čtvrti Queens.  

“Je to skvělý klub, ale s konstantně nedostatečnou výkonností,” glosuje své, jak sám říká “bolestivé” fanouškovství Mets uznávaný ekonom Mohamed El-Erian.

Čas na prodej ale není ideální. Sportovní soutěže po celém světě jsou paralyzovány koronavirovou pandemií. To dává značnou dávku nejistoty ohledně průběhu sezóny a na ni navázané příjmy klubu. V posledních letech Mets končily ve ztrátě mezi 50 až 90 miliony dolarů. Čerstvá sezona skočí podle odhadů expertů ještě v násobně větším ekonomickém mínusu.  

Cena by měla každopádně překročit dvě miliardy dolarů, poslední známá valuace podle magazínu Forbes je u Mets 2,6 miliardy dolarů. Současní majitelé by chtěli mít v prodeji klubu jasněji do konce srpna. 

Zájemci jsou známí zatím tři. Steven Cohen, jehož fond Point72 Asset Management loni přinesl investorům úctyhodné zhodnocení 15 procent. Alex Rodriguez, bývalý hráč konkurenčních Yankees a také snoubenec zpěvačky a herečky Jennifer Lopezové, která je údajně v transakci sama velmi aktivní. A pak konsorcium Apollo Global Management a jednoho z největších investičních fondů světa Blackstone vedené Joshem Harrisem and Davidem Blitzerem.