ČESKOBUDĚJOVICKO: Na tisíc mečíků různých odrůd z několika zemí obdivovali lidé na...

ČESKOBUDĚJOVICKO: Na tisíc mečíků různých odrůd z několika zemí obdivovali lidé na výstavě v Neznašově

 

V pořadí již čtvrtá mezinárodní výstava mečíků, která se po dvou letech znovu vrátila díky podpoře Jaderné elektrárny Temelín do Neznašova na Českobudějovicku, opět potvrdila, že je obrovským návštěvnickým hitem. Tisícovka exemplářů různých odrůd gladiol z USA, Kanady, České republiky, Slovenska, Litvy, Moldávie, Ruska a Holandska, doslova proměnila zdejší kulturní dům v kvetoucí zahradu.

Dvoudenní akci uspořádal ve dnech 15. a 16. srpna Obecní úřad Všemyslice se sídlem v Neznašově na Českobudějovicku spolu se specializovanou organizací Gladiris Českého zahrádkářského svazu (ČZS) a Skupinou ČEZ v rámci projektu Oranžový rok v okolí Jaderné elektrárny Temelín. Výstavu letos navíc doplnila naučná expozice místních včelařů spojená s prodejem medu.

„Předchozí tři ročníky měly mezi veřejností mimořádný ohlas. Počet návštěvníků se podle našich odhadů pravidelně vyrovnává počtu vystavených květin, což je něco okolo tisícovky. Přesná čísla nemáme, protože díky podpoře temelínský elektrárny je na výstavu vstupné zdarma,“ uvedl starosta Všemyslic Karel Tůma, který spolu s místostarostkou Kateřinou Levínskou přivítal návštěvníky v nově zrekonstruovaném kulturním domě. „Celý objekt jsme mohli zmodernizovat opět díky přímé finanční pomoci Skupiny ČEZ. Vedle řady stavebních úprav má nyní kulturní dům mimo jiné nový výtah, takže je zcela bezbariérový,“ poznamenala Levínská.

Starostou zmiňovaná tisícovka se stala dílem náhody určitým symbolem výstavy, jejímž zakladatelem a garantem je uznávaný pěstitel gladiol a místopředseda Gladirisu Dušan Slošiar z Neznašova. Přibližně tolik odrůd mečíků přivezli k temelínské elektrárně vystavovatelé, přibližně tolik lidí navštívilo výstavu v roce 2014, 2016 i 2018 a zhruba tolik obyvatel mají Všemyslice spolu se svými místními částmi, Neznašovem, Slavěticemi, Všetečí a Bohunicemi.

„Patrně málokdo by předpokládal, že v malé obci kousek od elektrárny se uskuteční takto významná mezinárodní akce. Samozřejmě, že z té krásy kolem jsem naprosto nadšená a všichni pěstitelé si určitě zaslouží náš obdiv a úctu,“ řekla Jitka Lhotská z Útvaru komunikace Jaderné elektrárny Temelín Skupiny ČEZ.

V Neznašově letos prezentovalo své květiny dvaadvacet pěstitelů z České republiky, Slovenska a Bulharska. Účasti pěstitelů z Polska zabránila koronavirová pandemie. Hlavní cenu Grand Champion v kategorii nejhezčí již běžně pěstovaný květ a pohár ředitele Jaderné elektrárny Temelín, si za odrůdu Zornice odvezl Jaroslav Koníček ze Sadské, jeden z předních českých šlechtitelů mečíků, který je díky svým výsledkům vysoce ceněným pěstitelem také v zahraničí. Od roku 1990 Jaroslav Koníček vyšlechtil a uvedl na trh okolo 150 odrůd mečíků, které se pěstují po celém světě. Jeho jméno a odrůdy Montezuma a Pink Elegance byly uvedeny do celosvětové síně slávy v americkém Coloradu.

Grand Championem v kategorii novošlechtění, tedy za autorství nové, dosud nenamnožené odrůdy, se stal Petr Šmída z Přepych u Opočna. Nová odrůda gladioly z jeho zahrádky má zatím označením PS 1420. Své jméno dostane až po namnožení a uvedení na trh. „Mezinárodní výstava mečíků zde v Neznašově si stihla za dobu své existence vybudovat skvělé jméno a tak jsme ani na okamžik neváhal s účastí zde. Je patrné, že díky podpoře zdejší jaderné elektrárny, lze uspořádat výstavu evropského formátu i v tak malé obci,“ konstatoval Šmída.

Zajímavé je, že zatímco mezi návštěvníky Mezinárodní výstavy mečíků v Neznašově převažovaly dle očekávání ženy, pěstiteli a šlechtiteli jsou převážně muži. Vysvětlení této anomálie ale nikdo nemá. Návštěvnice ovšem mohly na vázách s mečíky oči nechat.

„Česká republika a Slovensko jsou dnes uznávanými světovými velmocemi v šlechtění a pěstování gladiol. Díky za to patří takovým šlechtitelům, jako je například právě Jaroslav Koníček, Petr Šmída a další, kteří do Neznašova přivezli své výpěstky,“ zdůraznil Dušan Slošiar. Organizace Gladiris sdružuje již více než 40 let amatérské i profesionální šlechtitele mečíků, kteří kříží holandské odrůdy s americkými. V současné době má zhruba 140 členů z České republiky Slovenska a Polska.


Obec Všemyslice se nachází v okrese České Budějovice, zhruba čtyři kilometry západně od Týna nad Vltavou. V jejích pěti místních částech, Bohunicích, Neznašově, Slavěticích, Všemyslicích a Všeteči, žije v současné době přibližně 1100 obyvatel. Sídlo Obecního úřadu Všemyslic je v Neznašově, dnes největší z těchto pěti obcí.


Text a foto: Petr POKORNÝ

 

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře