Když před pár dny došla Křížovi pozvánka na vyhlašování nejlepších českých handicapovaných sportovců za rok 2019, velmi ho to potěšilo. „Máme tady tolik výjimečných lidí a já jsem byl nominován mezi ně. Pro mne neskutečně velká pocta,“ popsal své pocity.

Pátý ve sjezdu

Nominaci mezi deset nejlepších si zasloužil díky loňskému mistrovství světa v lyžování, které se jelo ve Slovinsku a v Itálii. „Tratě ve Slovinsku byly velmi náročné, jezdí se tam i běžný světový pohár. Slalom se mi nepodařilo dokončit, v obřím slalomu jsem byl desátý. Poté jsme jeli v Itálii sjezd, kde jsem dojel pátý. Je to zatím můj největší úspěch,“ uvedl sportovec z Hodonína.

Kvůli koronaviru Covid-19 měli i zdravotně postižení sportovci zkrácenou sezónu. „Nejeli jsme tak už do Itálie a Norska. To Norsko mne doteď mrzí, tehdy tam byl ještě klid a v příštím roce se tam pojede mistrovství světa. Zrušení závodu v Itálii bylo ovšem logické,“ řekl bývalý mistr Evropy v biketrialu.

Pomáhá jako trenér

Biketrial má rád i nyní. Na počátku prázdnin jsem byl v Tanvaldu na týdenním kempu, kde pomáhám jako trenér. Ostrou přípravu na zimní sezónu chci zahájit v září v Rakousku, kde by už měly být ledovce. Hodně se těším na sjezd. Baví mne mnohem víc, než slalom,“ přiznal Kříž.

Nyní Kříž doufá, že koronavirus  nepřeruší další sportovní akce. „Za dva roky se jede paralympiáda v Číně, tak doufám, že se tam budeme moci všichni bezpečně sejít a sportovat,“ dodal handicapovaný sportovec.

Fotogalerie
3 fotografie