Swiss Epic 2020 - náhrada za neodjetou Afriku i s českou elitou

Hynek, Kulhavý, Stošek, Vastl, Štěpánová. To jsou elitní čeští bikeři, kteří se od úterý budou rvát s nabitou konkurencí letošního Swiss Epic...

Autor: Jan Němec
Foto: Nick Muzik, Sam Clark / Swiss Epic
Swiss Epic 2020 - náhrada za neodjetou Afriku i s českou elitou

Sedmý ročník etapového závodu Swiss Epic stojí těsně před svým startem, věřme, že se nebude opakovat situace z března, kdy se slavnější Cape Epic zrušil jediný den před startem. Startovní listina švýcarského podniku totiž až nápadně připomíná tu z Jižní Afriky. Na startu se mimo jiných objeví i poslední vítězná dvojice Cape Epic - hvězdné domácí duo - Nino Schurter a Lars Forster (Scott Sram). To by se asi za "běžného" provozu nestalo. Čechů se představí hned jedenáct, z toho pětice elitních českých maratonců, kteří budou usilovat o medailové posty. 

Jak hlásí pořadatelé: "Připravili jsme 333 dech beroucích vysokohorských kilometrů a to nejlepší ze švýcarské pohostinnosti v kantonu Graubünden!" Ano, Swiss Epic rozhodně nevyniká délkou svých etap, nýbrž krásou, ale zároveň náročností a převýšením. Od úterý do soboty závodníci protnou Alpy od Laaxu, přes Arosu až do Davosu. Během této cesty nastoupají celkem 12 850 metrů.

 

Swiss Epic 2020

1. etapa Laax - Laax 64 km / 2 600 m

2. etapa Laax - Arosa 74 km / 2 700 m

3. etapa Arosa - Arosa 59 km / 2 500 m

4. etapa Arosa - Davos 76 km / 2 800 m

5. etapa Davos - Davos 60 km / 2 250 m
 

www.swiss-epic.com 

 

Swiss Epic je evropskou zastávkou maratonské série Epic ( www.epic-series.com ) a je zárukou kvality od samého začátku. Jeho zakladatelem a hlavním organizátorem je legendární Thomas Frischknecht, v současnosti také manažer úspěšného týmu Scott Sram, který ví o závodech a závodění snad úplně všechno. Jeho organizační tým vyhledává každým rokem nové trati, ostatně, jak je v sérii „EPIC“ zvykem u všech závodů.

Pokud jsme si tedy nemohli vychutnat souboje na Cape Epic, nyní budeme mít příležitost si spravit chuť na Swiss Epic. Jak velký je hlad po mezinárodních závodech, ukazuje startovní listina, které s jedničkou kraluje domácí Schurter s Forsterem. Aby si jedničku udrželi až do cíle, musí si ale obezřetně hlídat své silné konkurenty z Itálie v dresu Trek Pirelli Fabiana Rabensteinera a Samuelle Porra nebo rakousko-německou dvojici Daniel Geismayer a Ben Zwiehoff (Centurion Vaude) a rovněž silnou dvojici celku Bulls ve složení Urs Huber a Simon Stiebjahn. "Geisiho s Benem a kluky s Bulls považujeme, samozřejmě kromě Nina s Larsem, za největší favority," hodnotil Kristián Hynek.

Právě jemu budou čeští fanoušci zaručeně držet palce. Česká dvojice, která měla mít svou velkou premiéru na Cape Epic, tedy Kristián Hynek a Martin Stošek (Future Cycling - Northwave) je považována za černé koně letošního Swiss Epic. Šance mají. Do karet jim hraje zejména to, že jsou rozzávodění. Místním zase znalost zdejších tratí. 

Kristián s Martinem těsně před startem Cape Epic 2019, za pár hodin se dozvěděli, že se závod ruší... 

"Je to výhoda to tady znát, jak psychicky, tak i fyzicky. Ale myslím, že je asi málo lidí, kteří budou předem znát celou trasu. Asi jen Nino s Larsem :-) Ti to asi znát budou. Obavu nemám z toho, že bychom jim nestačili do kopce, ale spíš z kopce. To bude stresující. V roce 2011 jsem  jel Swiss Epic s Albanem a tehdy jsem řekl, že se začalo závodit nejen do kopce, ale i z kopce. A od té doby to v maratonu už platí, tady se budou z kopce nadělovat minuty. Takže, když to někdo bude znát, tak bude mít obrovskou výhodu," předvídal Kristián, který je ve Švýcarsku už od středy, ale příliš možností načíst trasy neměl. "Pořadatelé záměrně nedali přesný popis trati, ani GPX ke stažení. Jen jsem podle Stravy ostatních vyčetl pátou a kus čtvrté etapy," přiznal Kristián, jenž se dnes sejde i s Martinem.  

"Závodíme už několik měsíců a na Swiss Epic odjíždíme hodně motivovaní. Poté, co jsme byli nuceni dát si od závodů pauzu, se těšíme víc než kdy před tím, že se můžeme vrátit na etapový závod takové kvality," uvedl Kristián, který je znám svými vysokými ambicemi. 

"Máme hlad po dobrém výsledku a věřím, že jsme oba v dobré kondici. Celkové pódium je naším cílem!" rozhodně řekl Kristián. "Myslím, že budeme schopni bojovat o nejvyšší pozice," potvrdil Martin Stošek. "Je zřejmé, že je to skoro půl roku, co jsme spolu závodili na Kypru na začátku sezony. Ale věřím, že můžeme znovu najít rytmus a dosáhnout dobrého výsledku. Máme štěstí, že už jsme v České republice závodili,  letos v létě už jsme se zúčastnili řady závodů. To znamená, že víme, s jakou formou přijíždíme na Swiss Epic."


Kristián na tréninku ve švýcarských Alpách...


"Opravdu se moc těšíme na závodění v tak silné konkurenci. Jsem si jistý, že každý elitní jezdec to cítí stejně a je opravdu šťastný, že náš sport se může znovu rozjet na nejvyšší úrovni!" dodal Kristián. 

Po šesti letech se na start závodu vrací i Jaroslav Kulhavý, jenž pojede s dánským bikerem Simonem Andreassenem. "Jsem rád, že je konečně nějaký velký světový závod. Konkurence bude top. Se Simonem jedu poprvé, ale těším se na to. Je to už hodně kvalitní závodník a technicky je na tom super. To bude důležitý v dlouhých a technických sjezdech, které jsou specifické pro Swiss Epic," řekl nám Jára, vítěz letošního Ostravského Chachara. 

"Řekl bych, že forma je dobrá, mám za sebou 14denní tréninkový blok. Včera byl malý test na Chacharovi, kde už jsem byl odpočatý a jelo se mi pěkně. Takže s formou asi spokojenost. Samozřejmě Swiss Epic bude profilově hodně náročnej a ne zrovna to, co mi sedí, každopádně tím, že to bude pět dní, tak se to trochu srovná a mohlo by mi to v závěru sedět," doplnil Jára. 

 

Na startu bude chybět dvojice obhájkyň z Německa ve složení Adelheid Morath a Bettina Janas, jenže v letošní konkurenci by asi stejně - při vší úctě - neměly tyto dámy šanci na další triumf. Za největší favoritky jsou po právu považovány bikerky továrního týmu Specialized Annika Langvad (DEN) a Halley Batten (USA). Ale nesehraný pár to rozhodně jednoduché mít nebude, uvidíme, co předvede nadějný domácí pár Sina Frei a Nicole Koller nebo někdejší parťačka Anniky Arianne Lüthi, která jede ve dvojici s Belgičankou Alice Pirard. A bez medailových ambicí rozhodně není ani jediná česká účastnice Karla Štěpánová, jež bude bojovat po boku domácí Lindy Indergand.

"Cítím se natěšená, ale zároveň mám ze Swiss Epic respekt... bude to dlouhý a těžký! V posledních letech jsem jela vlastně jen XCO etapák na Kypru, ale to je úplně něco jiného. Před sto lety jsem ještě absolvovala Trans Rockies v Kanadě, ale řekla bych, že už jsem všechny zkušenosti zapomněla. Linda také není úplně na tento typ závodů zvyklá, takže to bereme jako jedno velké MTB dobrodružství! Výsledkem se nestresujeme a budeme závod brát den po dni. Některé holky ve startovce známe, ale od některých vůbec nevíme co čekat! Každopádně se opravdu těšíme a každý večer si vyměníme pár zpráv, jak je kdo na tom... Linda říkala, že nám nakoupila spousta jídla na cestu, takže, když nám to prý nepojede, dáme Swiss Picknick!"

Tomáš Přibyl - Swiss Epic 2019

Loňský Swiss Epic jsem bral tak trochu jako rozlučku s velkými etapovými závody v mém bikovém životě. Kromě toho bylo startovné dárkem ke kulatinám mému věrnému parťákovi Markusovi. Po dlouhých letech jsem byl jediným Čechem v tomhle etapáku. Je to drahá záležitost, ale nelitoval jsem! Úplně něco jiného než Cape Epic. Itinerář může na první pohled svádět k myšlence, že jde o méně náročný podnik, etapy nejsou kilometrově dlouhé, ale opak je pravdou. Když o tom někomu vyprávím, asi nejlepší příměr je ten, že během Swiss Epic jsem spadnul víckrát než v mých ostatních čtrnácti etapových závodech v životě. Mnohé sjezdy mají opravdu tu nejvyšší technickou náročnost, často jsou vedeny po turistických stezkách, kde se s cyklisty fakt nepočítá. Pokud je mokro, náročnost se násobí a ke slovu přijde i chůze. Zajištění závodu je na vysoké úrovni, spí se v hotelích a jejich personál je k závodníkům víc než vstřícný. Rád bych se do kouzelných alpských kulis ještě vrátil, ale pravděpodobně už to bude na těch mladších...

 

Kromě zmíněné pětice elitních českých bikerů bude na startu i šest dalších amatérských cyklistů, což je dosud rekordní počet Čechů na Swiss Epic. Hned dvě dvojice už mají zkušenosti z Cape Epic - Patrik Nešpor a Jan Gábriš (GAPP System - Kolofix) v kategorii mužů a Luboš Kouble a Tomáš Hromádko (Mitas Textra) v kategorii Masters. Ve stejné skupině bude v dresu SK Ski Velo Deaf závodit i dvojice Pavel Pastrnek a David Studýnka. 

Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Ostatní závodyMaraton na Marsu. Další ostrovní "mini" etapáček na Kanárech
    Maraton na Marsu. Další ostrovní "mini" etapáček na Kanárech
  2. Ostatní závodyVíkendový sumář. Z Kalifornie přes Beroun až do Prusinovic
    Víkendový sumář. Z Kalifornie přes Beroun až do Prusinovic
  3. Ostatní závodyRakouský Alpen Tour oslaví čtvrtstoletí
    Rakouský Alpen Tour oslaví čtvrtstoletí
  4. Týmy a klubyKulhavý je zpátky na kole. Návrat na závodní tratě plánuje v květnu
    Kulhavý je zpátky na kole. Návrat na závodní tratě plánuje v květnu
  5. PozvánkyKristián Hynek dává tip na příští sobotu: Future Cycling Bike Fest by the river #1
    Kristián Hynek dává tip na příští sobotu: Future Cycling Bike Fest by the river #1
  6. Ostatní závodyZávěrečnou etapu Cape Epic ovládl tým Bulls Mavericks, celkovými vítězi Beers s Grottsem
    Závěrečnou etapu Cape Epic ovládl tým Bulls Mavericks, celkovými vítězi Beers s Grottsem

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.

redakční systém | ISSN 1803-5744