Týden s hudbou

Je tu opět pravidelný kulturní přehled a s ním i novinky o koncertech, které zazní v rámci letní koncertní řady České filharmonie, festivalu Za poklady Broumovska, Mezinárodního hudebního festivalu Špilberk a Mezinárodního varhanního festivalu. A protože koronavirová krize zejména v zahraničí ještě stále není u konce, přinášíme i výběr některých koncertů a událostí streamovaných online.
Renée Fleming (foto Andrew Eccles)

Praha
V pondělí 17. srpna vystoupí ve Dvořákově síni od 18:00 Česká dechová harmonie. Ansámbl založený v roce 1994 sólohobojistou České filharmonie Ivanem Sequardtem přednese hudbu Wolfganga Amadea Mozarta, Františka Vincence Kramáře a Josepha Triebensee.

V rámci dvacátého pátého ročníku Mezinárodního varhanního festivalu vystoupí varhanice ruského původu Natalia Uzhviová. V programu nazvaném Hlas rodné Rusi přednese hudbu G. A. Mušela, M. Tariverdieva a O. Jančenka. Dramaturgii koncertu, jíž dominuje trojice ruských skladatelů obohatí prvek hudby německé provenience v podobě Meditace Huga Distlera a Partity “Ach, was soll ich Sünden machen” Johanna Sebastiana Bacha. Koncert v Bazilice sv. Jakuba na Starém Městě začíná v 19:00 hodin ve čtvrtek 20. srpna.

Mimořádný srpnový koncert zařadila do svého kalendáře Česká filharmonie. Velkolepou Mahlerovu Symfonii č. 4 G dur přednese orchestr pod taktovkou svého šéfdirigenta Semjona Byčkova. Sopránového sóla se ujme slavná izraelská pěvkyně Chen Reiss. Koncertem filharmonikové představí část své práce na připravovaném mahlerovském kompletu. Koncert na půdě Dvořákovy síně Rudolfina proběhne ve čtvrtek 20. srpna od 19:30 hodin.

Brno
Mezinárodní hudební festival Špilberk nabídne v úterý 18. srpna od 18:00 hodin koncert, na němž zazní kompletní provedení Holstových Planet v úpravě pro žesťový orchestr. Již zmíněné Holstovy Planety a výběr z filmové hudby Johna Williamse, Hanse Zimmer a Olla Gjeila provede provedou Moravia Brass Band a Pěvecký sbor Lenky Poláškové. Koncert se koná na velkém nádvoří hradu Špilberk.

Filharmonie Brno vystoupí v rámci Mezinárodního hudebního festivalu Špilberk ve středu 19. srpna od 20:00 hodin. Velkolepému programu na velkém nádvoří hradu Špilberk budou vévodit Mussorgského Obrázky z výstavy. Mimo ty se posluchači mohou těšit na Fresky Piera della Francesca Bohuslava Martinů a Malíře Mathise Paula Hindemitha. Diriguje Dennis Russell Davies.

Broumov
Hudební festival Za poklady broumovska pokračuje v soboru 22. srpna koncertem Pražského žesťového souboru a varhaníka Aleše Bárty. Ti provedou program složený téměř výhradně z barokní hudby. Vstupné na koncert je dobrovolné, výtěžek putuje na pomoc skupině broumovských kostelů. Koncert začíná v 18:00 hodin v kostele sv. Petra a Pavla.

Karlovy Vary
Karlovarský symfonický orchestr zve na své pravidelné kolonádní koncerty na Tržní kolonádě. Repertoár kolonádních koncertů zahrnuje hudbu orchestrální, komorní i sólovou všech období. Časy koncertů se v jednotlivých dnech liší. Začátky jsou vždy od 15:00, 17:00 nebo 18:00 hodin.

Chen Reiss, Hibla Gerzmava, Alisa Kolosova

Koncerty a představení streamované online
Během celého týdne od pondělí až do pátku bude New York Philharmonic (NYP) streamovat komentovaný program s názvem Practice 30: Practice Tips from Musicians Across the World. V každém z dílu cyklu budou elitní hudebníci celého světa nabízet rady pro efektivnější formy cvičení na různé hudební nástroje. Začátky vždy od 19:00 místního času (PDT).

Středa 19. srpna
Aspen Music Festival  nabízí přímý přenos masterclassu světoznámé sopranistky Renee Fleming a amerckého dirigenta Patrika Summerse. Stream bude dostupný od 17:00 místního času.

Čtvrtek 20. srpna 
Aspen Music Festival  nabízí přímý přenos masterclassu amerického flétnisty, prvního flétnisty Seattle Symphony, Damerreho Mcgilla. Stream bude dostupný od 17:00 místního času.

Neděle 23. srpna 
Aspen Music Festival  nabízí v neděli 23. srpna od 15:00 hodin místního času přenos recitálu houslisty Augustina Hadelicha, který přednese hudbu J. S. Bacha, E. Ysaÿe, S. Rachmaninova, D. B. Roumaina a P. Sarasateho.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat


0 0 votes
Ohodnoťte článek
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments