Banky.cz Články Pojištění Víc než 71 miliard. Pojišťovny letos vybraly víc peněz než loni

Víc než 71 miliard. Pojišťovny letos vybraly víc peněz než loni

17.8.2020 Pojištění

Ani vládní opatření proti šíření koronaviru COVID-19 nezastavila obchody českých pojišťoven. Jen v prvním pololetí vybraly na pojistném zhruba 71,3 miliardy korun. To je o 3,8 % více než za stejné období v předchozím roce. Vyplývá to z aktuálních dat České asociace pojišťoven o předepsaném pojistném.

REKLAMA

Přestože čísla rostou, ve skutečnosti situace tak optimistická není. Podrobnější pohled na výsledky totiž prozrazuje zpomalení růstu oproti minulému roku.

„Meziročně předepsané pojistné narostlo o 2,6 miliardy korun. Jedná se o nižší hodnotu než za srovnatelné období o rok dříve, a to především zásluhou vývoje v neživotním pojištění. Tempo růstu tak ke konci letošního druhého čtvrtletí meziročně zpomalilo o 0,9 % a ve srovnání s první čtvrtinou roku dokonce o 1,8 %,“ shrnul výsledky analytik České asociace pojišťoven Jaroslav Urban.

Více rostlo neživotní pojištění. Životní pokulhává

Pojišťovnický trh letos táhlo hlavně neživotní pojištění, do kterého patří například:

Za první pololetí meziročně vzrostlo o 4,6 %.

Životní pojištění pak stouplo o 2,4 %. Rostly hlavně produkty životního pojištění s běžně placeným pojistným, které tvoří 90 % aktivních smluv. Objem pojistného u nich vzrostl o rovná 3 %. Produkty s jednorázově placeným pojistným naopak meziročně klesly hned o 16 %.

Tento trend potvrzuje také počet nově uzavřených smluv životního pojištění. Přestože jich na konci prvního letošního pololetí bylo víc než 5 milionů, jejich počet oproti loňsku mírně klesl. Přesně o 1,3 %.

V neživotním pojištění vede majetek a odpovědnost

V oblasti neživotního pojištění meziročně nejvíce rostlo pojištění odpovědnosti a majetku. A to o 9 %. Naopak nejmenší přírůstek zaznamenalo podnikatelské pojištění, které se posunulo jen o 4,8 %. Je ale potřeba poznamenat, že tento typ pojistky výrazně ovlivňují sezónní výkyvy.

Životní pojištění od expertů

Růst zaznamenaly také oblasti povinného ručení a havarijního pojištění. U prvního z nich stouplo předepsané pojistné o 6,9 % – z 12,8 miliardy korun na 13,7 miliardy. Podobné výsledky zaznamenalo také havarijní pojištění, kde pojistné vzrostlo z 11,1 miliardy korun na 11,9 miliard. Tedy o 6,7 %.

Růst pojistného je v obou oblastech daný mimo jiné větším počtem pojištěných aut. Zatímco počet u povinného ručení jich přibylo 2,5 %, u havarijního pojištění jejich množství poskočilo o 6,3 %.

Většina pojišťoven za první pololetí rostla

Celkový růst pojistného potvrzují také údaje jednotlivých pojišťoven. Většina z nich letos zaznamenala růst.

V procentuálním vyjádření přitom překvapivě nejvíc rostlo předepsané pojistné pojišťovně Halali, a to o 38 %. Je to ale dané nízkou výchozí pozicí. V absolutních číslech poskočila jen o 7 milionů korun.

Na pomyslném druhém místě je Generali Česká pojišťovna, které předepsané pojistné vzrostlo o 34,8 % na 19,2 miliardy korun. Právě tato společnost je na špici i z pohledu celkových objemů pojistného.

Třetí v procentuálním růstu je pak Direct pojišťovna, u které pojistné vzrostlo o 29,5 % na 1,1 miliardy korun.

pojistne-2020.png


První pololetí ovlivnily i povodně a vichřice

Životní pojištění od expertů

Podle statistiky České asociace pojišťoven řešili poskytovatelé v první polovině letošního roku celkem 138 tisíc pojistných událostí s celkovou škodou přes 5 miliard korun. To je zhruba podobná částka jako za stejné období loni. Nejvíc škod přitom způsobily povodně, vichřice a požáry.

Jen počet škod z povodní se meziročně zvýšil o 40 % a jejich výše se vyšplhala na 438 milionů korun. To je víc než dvakrát tolik co předchozí rok.

Z hlediska počtu škod ale povodně předstihly vichřice. Klienti pojišťoven kvůli nim přes 40 tisíc pojistných událostí a celková škoda přesáhla 1 miliardu korun.

Krupobití pak způsobilo 2,6 tisíc pojistných událostí a škodu za 240 milionů korun.

Nejničivější ze všech živlů však byly požáry. V porovnání s ostatními jich sice bylo méně, konkrétně 2,6 tisíce, ale celkové pojistné plnění se blížilo k hranici 1,1 miliardy korun.

REKLAMA

ANKETA k článku Víc než 71 miliard. Pojišťovny letos vybraly víc peněz než loni

Byli jste letos postiženi živelnou událostí (povodně, vichřice, požáry)?

Počet odpovědí: 132

KOMENTÁŘE k článku Víc než 71 miliard. Pojišťovny letos vybraly víc peněz než loni

Zatím nejsou přidány žádné komentáře. Podělte se s námi o Váš názor.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Elektrokola a elektromobily: Jak na pojištění

16.4.2024 Pojištění

S rostoucím počtem elektrokoloběžek, elektrokol, elektroaut a dalších vozidel na baterie se zvyšuje i počet krádeží a nehod. Jaké pojištění si sjednat?

Zrušení a výpověď povinného ručení

9.4.2024 Pojištění

Máte sjednané povinné ručení a chcete ho zrušit? V tom případě jste se pustili do čtení toho správného článku. Dozvíte se v něm, kdy je možné povinné ručení zrušit a přiblížíme vám proces výpovědi povinného ručení krok po kroku.

Pojistná událost – Jak postupovat při dopravní nehodě

29.3.2024 Pojištění

Podle policejních statistik v roce 2023 šetřila policie 94 945 dopravních nehod. Reálně číslo je ale pochopitelně násobně vyšší, protože k řadě nehod není třeba přivolat policii. Jak postupovat v případě, že se dopravní nehoda nevyhnula ani vám a jak škodnou událost nahlásit pojišťovně?

Co všechno kryje povinné ručení?

4.3.2024 Pojištění

Každý majitel vozidla má zákonnou povinnost mít sjednané povinné ručení. Ne všichni řidiči však mají jasno v tom, co povinné ručení kryje. Pojďme se tedy společně podívat na to, co obvykle povinné ručení obsahuje a na co se naopak nevztahuje a také na to, co ovlivňuje cenu povinného ručení.

Vyplácení životního pojištění: Co vás čeká a jak postupovat

29.1.2024 Pojištění

Po těžkých úrazech, při vážné nemoci nebo dlouhodobé hospitalizaci vám dá jistotu, že nezůstanete bez prostředků. Přesně to umí životní pojištění. A v případě vaší smrti pomůže zajistit rodinu. Stačí jen požádat o peníze. Podívejte se, jak vyplácení životního pojištění funguje.

Z naší bankovní poradny

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2023, všechna práva vyhrazena