Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Policie obvinila 15 osob za pašování drog do valdické věznice. Mezi nimi je i babička vězněného

Česko

  11:38
Valdice (Jičínsko) - Policie obvinila dalších sedm lidí z pašování drog do věznice ve Valdicích na Jičínsku. Celkem nyní obvinění čelí 15 osob. Policie na případu s krycím názvem Rajec pracovala od loňského září, prvních osm lidí obvinila v lednu. Z 15 stíhaných je sedm z řad odsouzených, jedna osoba je vazebně stíhaná a sedm je jejich známých. V pondělí to řekla mluvčí krajské policie Magdaléna Vlčková. Věznice Valdice patří k nejtěžším českým káznicím, trest si v ní odpykává asi 1100 vězňů.

Valdice foto: Vězeňská služba

„Skupina pracovala organizovaně s cílem dopravit do valdické věznice zneužitelná léčiva i omamné a psychotropní látky a ty posléze distribuovat dalším odsouzeným,“ řekla mluvčí. Dvanácti obviněných hrozí v případě odsouzení až deset let vězení, třem hrozí až pětiletý trest.

Češku na večírku v Indii zadržela policie, údajně měla u sebe drogy. Při razii byly zatčeny i dvě Rusky

Obvinění drogy či zneužitelná léčiva do věznice podle policie posílali ukryté v balíčcích v různých předmětech, například v igelitových taškách s úkryty, obalech od fixů či speciálně vyztužených a upravených obálkách.

„V jednom případě se mělo zneužitelné léčivo do věznice dostat ve spodním prádle muže, který tam šel na návštěvu za odsouzeným. Plán mu však ještě před příchodem na návštěvu zmařili kriminalisté,“ uvedla mluvčí.

Jednou z obviněných je jednasedmdesátiletá žena, kterou podle policie k posílání drog instruoval její ve Valdicích uvězněný vnuk. Případ podle mluvčí potvrdil, že na pašování drog do věznic se většinou podílejí rodinní příslušníci či osoby blízké odsouzeným.

Vězeňská služba v lednu uvedla, že odsouzení organizovali pašování drog především prostřednictvím korespondence. I když vedení valdické věznice průběžně přijímá opatření, která mají podobným případům bránit, musí se pohybovat v zákonných normách a nelze tomu stoprocentně zabránit, uvedla Vězeňská služba ČR.

Zasílání drog do věznice Valdice policie odhalila již v minulosti. Například v roce 2018 si odsouzený muž nechal od svého syna poslat do vězení pervitin. Poštovní zásilku s drogou vězeňská služba zajistila.

Autor:

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.