Nejlepší sportovní filmy

Nejlepší sportovní filmy

Nejlepší sportovní filmy napříč celou historií filmu jsou podívanou plné energie, síly a kolektivního vítězství. Nejlepší sportovní filmy pro všechny fanoušky pohybu a dobrého filmu.

Nejlepší sportovní filmy závodní

Nejlepší sportovní filmy ze závodních okruhů a jeden opomíjený bonus z dostihových závodišť.

Le Mans

Sportovní filmy: Le Mans

Americký řidič (McQueen) se vrací na závodiště do Francie, kde byl před rokem zraněn a zjistí, že pociťuje silné sympatie k vdově po muži, který zemřel při stejném neštěstí. Autentická místa ve Francii a úžasná kamera nabízejí fascinující pohled na nejneobyčejnější auta světa a výjimečné charaktery lidí, které svět motorů a pach benzínu přitahuje. Steve McQueen sám závodil a vyzkoušel i obtížný závodní okruh Le Mans dlouhý 8,5 míle (cca 13,5 km) – často v rychlosti překračující 200 mil za hodinu (320 km/h).

Le Mans ’66

Nelepší sportovní filmy: Le Mans ’66

Le Mans ’66 je nádherně natočeným filmem, z něhož přímo čiší ryzí filmové řemeslo. Jde o film, na který nejen, že se skvěle dívá, ale funguje i po všech ostatních stránkách. Na ploše bezmála tříhodinové stopáže nepostrádá ani na okamžik dynamiku a napětí. Je filmem o lásce k závodění, ale i přátelství. Poskytuje příběh plný zvratů a zákulisního boje z prostředí automobilek a konstrukčního týmu Fordu, který je těžko uvěřitelný, byť dramatický oblouk zde zřejmě napsal sám život. Ať už se vyobrazované události udály tak jako na plátně či ne, postavy díky skvělému scénáři a castingu působí uvěřitelně a reálně. Zejména pak chemie mezi Damonem a Balem vykreslovala takové to správné chlapácké kamarádství. Líbilo se mi, že na rozdíl od jiných životopisných filmů se zde nekončilo oním velkým závodem, ale i tím, co následovalo. (Tomáš Lesk)

Phar Lap

Nejlepší sportovní filmy: Phar Lap

Ten kůň se stal legendou dostihového světa. Dodnes lidé vzpomínají na nádherného ryzáka, který v cílové rovince s lehkostí zdolával své soupeře. Přišel do australských stájí z Nového Zélandu a byl nepřemožitelným šampiónem závodní dráhy počátku třicátých let. Úspěchy a sláva jdou ovšem vždy ruku v ruce se závistí a intrikami. Člověk se může bránit, kůň ne. A Phar Lap doplatil na lidskou zlobu a malichernost…

Rivalové

Nejlepší sportovní filmy: Rivalové

Tam, kde Rivalové zaslouží označení „vynikající film“, není možná trochu překvapivě během honiček na závodištích, ale v těch klidnějších fázích. Momenty z nemocnice, z tiskové konference nebo z kolísavého vztahu Hunta s vlastní ženou jsou klenoty snímku. Klíčová sezona šampionátu, při které zuří slavné souboje Niki Lauda vs. James Hunt, je až na pár výjimek zobrazena pouze pomocí krátkých sestřihů a konečného výsledku. Větší prostor je tedy věnován osobním životům hlavních hrdinů. Zde jsou oba herci, Chris Hemsworth (Hunt) i Daniel Brühl (Lauda), naprosto fantastičtí. Myslím si, že to nebude jen můj vlastní názor, když řeknu, že Brühl zde podává jeden z nejlepších hereckých výkonů posledních let. Pochvaloval si ho i sám velký Niki Lauda, který dokonce na premiéře filmu údajně prohlásil, že se občas při sledování zapomněl a myslel si, že je na plátně on sám. (Martin Steinbach)

V zajetí rychlosti

Nejlepší sportovní filmy: V zajetí rychlosti

Natočeno podle pravdivého příběhu. Anthony Hopkins v roli muže, který šel celý život za svým snem: být nejrychlejší. Novozélanďan Burt Munro strávil 40 let života zdokonalováním svého motocyklu Indian Scout z roku 1920. S tímto strojem se pak vydal na cestu na solná jezera v Bonneville v americkém státě Utah, která jsou díky dokonale rovnému povrchu ideálním místem pro rychlostní závody. Přes nepřízeň okolností se mu v roce 1967 podařilo zajet rychlostní rekord, který dodnes nikdo nepřekonal. Příběh filmu V zajetí rychlosti se soustředí na cesty k Bonnevillským solným pláním, které Burt Munro podnikl v 60. letech minulého století. Je to cesta za splněním fantastického snu, pravdivý příběh muže, který nepřestal věřit. „Jestli je to těžké, dej do toho víc. Jestli je to nemožné, dej do toho všechno.“

Nejlepší sportovní filmy hokejové

Hokejové filmy jsou téměř ohrožený druh. Naštěstí vzniklo i několik nezapomenutelných filmů, které si právě teď představíme.

Hokejový zázrak

Nejlepší sportovní filmy: Hokejový zázrak

Hokejový zázrak je film nabitý napětím a optimismem. Jedná se o inspirativní příběh podle skutečnosti, jenž se odehrává na pozadí jedné z největších událostí historie sportu – kdy v roce 1980 hokejový tým Spojených států amerických triumfálně porazil na Olympijských hrách Sovětský svaz. V roli dynamického a pevně odhodlaného trenéra Herba Brookse exceluje Kurt Russel. Herb Brooks měl téměř nesplnitelný sen – chtěl porazit tehdy neporazitelné Rusy. Brooks začínal s náhodně vybranou skupinou dvaceti kluků a trénoval je tak, aby hráli jako nikdy předtím. Udělal z nich tým, který věřil, že se mu podaří dosáhnout nedosažitelného.

Maurice Richard

Nejlepší sportovní filmy: Maurice Richard

Maurice Richard vždycky bude pro celý Kanadský národ hrdinou. Události okolo roku 1955 měly dopad na vnímání frankofonních Kanaďanů v celé zemi. Kanada je bezesporu kolébkou hokeje a proto není divu, že místní obyvatelé řeší některé problémy i přes tento sport. Maurice ztvárnil Roy Dupuis, jenž se s hokejovou legendou opravdu setkal a kdysi o něm natočil několik dílů televizního seriálu. Film měl v Kanadě nebývalý úspěch a to možná i díky dvojjazyčné distribuci.

Nejlepší sportovní filmy bojové

Pěsti, ring, rány. Nejlepší sportovní filmy z prostředí bojových sportů. Od boxu až kung-fu.

Boxer a smrť

Nejlepší sportovní filmy: Boxer a smrť

Velitel koncentračního tábora Walter Kraft (M. Krug) je amatérským boxerem. Kondici si udržuje v dobře zařízené posilovně, zatímco podvyživení vězňové musejí celý den tvrdě pracovat. Pokusy o útěk se zde trestají okamžitou smrtí. Jedním ze skupiny dopadených uprchlíků je i Slovák Ján Komínek (Š. Kvietik). Kraft jen náhodou zjistí, že vychrtlý mladík je také amatérským boxerem. Jelikož velitel potřebuje k tréninku sparingpartnera, ušetří Komínka smrti i povinnosti pracovat a pověří svého asistenta Williho (E. Marian), aby vězně „vykrmil“. Zesláblý Komínek se zpočátku veliteli nemůže v ringu rovnat, avšak zanedlouho se ukáže, že Kraft je mizerným sportovcem a že Komínek je schopen jej poslat k zemi. Jenže tady nejde o vítězství v boxu a už vůbec ne o pravidla fair play. Komínek dobře ví, že bojuje o život – a to nejen o svůj…

Fighter

Nejlepší sportovní filmy: Fighter

Na malém městě máte jen dvě možnosti, buď skončíte jako řadový dělník nebo se můžete stát šampionem v boxu. Mickey (Mark Wahlberg) je v boxerském prostředí vychován, jeho nevlastní bratr Dickey (Christian Bale) býval šampionem, úspěch však vyměnil za drogy a zločin. Nyní chce pomoct bratrovi, to se ale nepovede, Mickey proto odchází a s pomocí odhodlané přítelkyně Charlene (Amy Adams) se pokusí dosáhnout vytoužené slávy na vlastní pěst…

Ip Man

Nejlepší sportovní filmy: Ip Man

Čína, rok 1935. Kluby bojových umění v městě Foshan nabírají na popularitě a Ip Man (DOnnie Yen) je nezpochybnitelným vládcem umění wing chun, čím dál populárnější verze kung fu. Klidný život jeho rodiny a přátel však převrátí vzhůru nohama japonská invaze. Poté, co odmítne učit okupační vojáky svému umění, je přinucen bojovat o své vlastní přežití v sérii výzev, jež vyvrcholí soubojem na život a na smrt s nejlepším japonským bojovníkem.

Million Dollar Baby

Nejlepší sportovní filmy: Million Dollar Baby

Stárnoucí Frankie Dunn (Clint Eastwood) se pokouší usmířit se svou dcerou, nemá však štěstí. Frankie trénuje mladé a nadějné boxery. Nedaří se mu je ale dostat k mistrovskému zápasu. Okolo ringu Dunnovi pomáhá Eddie Scrap-Iron Dupris (Morgan Freeman), bývalý boxer, kamarád a často i zachránce. Zatímco Frankieho poslední talent zahne k jinému managerovi, v tělocvičně se objeví Maggie Fitzgerald (Hilary Swank). Odstrkovaná a naštvaná, Maggie prahne po tom, aby jí někdo konečně věřil. Dunn jí ale trénovat nechce. Maggie se však na tréninku domluví s Eddiem a postupně si svou houževnatostí získá i Frankieho. Během tréninku se pak oba naučí něco o smutné minulosti toho druhého. Když se ale Maggiin sen začne naplňovat, čeká hrdiny další tragédie. Eastwoodovy snímky charakterizuje autorova tvář. Je v nich tvrdost a smutek, ale prostupuje jimi i nezničitelná a žhavá srdečnost.

Někdo tam nahoře mě má rád

Nejlepší sportovní filmy: Někdo tam nahoře mě má rád

„Světoví boxeři trénují zde“ hlásí nápis nad vchodem Stillmanovy posilovny. Thomas Rocco Barbella není boxer. Je jen otrhaný, zoufalý mladík, co potřebuje prachy. Proto vejde, zapíše se pod smyšleným jménem Rocky Graziano a kvůli deseti dolarům vstoupí do ringu jako sparing partner… a není poražen. Jméno se zapíše do historie. Stejně jako tento příběh o Grazianově cestě z absolutní chudoby k titulu šampiona ve střední váze. Ve svém druhém filmu hraje Paul Newman skutečného krále ringu. V rámci přípravy na roli se s Grazianem osobně setkával, aby pochytil jeho způsob řeči a mimiku. Film získal dva Oscary a režisér Robert Wise zachytil tempo tohoto sportu se silou knock outu. Ve filmu se objeví i Steve McQueen a Robert Loggia. Zaujměte místa nejblíž ringu!

Rocky

Nejlepší sportovní filmy: Rocky

Stallone píše scénář a hraje hlavní roli. Je to jak z nějakého špatného filmu. Není. Stallone se vytvořil vlastního hrdinu a jeho plodná práce na „italském hřebci“ ho vynesla do hollywoodských nebes. Často z nich sice sletěl pěkně na držku, ale vytvoření jednoho z prvních boxerských filmů a takové klasiky mu už nikdo nikdy neodpáře. I po těch 30 letech je chlapík v klobouku a novými vtípky pořád neodolatelný. Jen škoda, že cesta ke kýženému zápasu s Apollo Creedem je místy evidentně natahovaná a někdy i bohužel lehce nudná. (Radek Neuman)

Těžká váha

Nejlepší sportovní filmy: Těžká váha

Uprostřed Velké hospodářské krize, která ve 30. letech 20. století téměř srazila Ameriku na kolena, se zničehonic objevil hrdina, jemuž se díky pevnému odhodlání a železné vůli podařilo nejen vybojovat druhou šanci pro svou rodinu a sebe samotného, ale také stát se idolem celého národa. Tím hrdinou z lidu byl James J. Braddock (Russell Crowe), muž, který se i přes nepřízeň osudu měl brzy stát jednou z nejinspirativnějších legend v dějinách sportu. Na začátku 30. let byl tento bývalý boxer na dně – stejně jako zbytek americké populace, zasažené obrovskou ekonomickou katastrofou. Jeho kariéra se zdála být u konce, neměl z čeho zaplatit účty a jediná věc, na které mu v životě záleželo – jeho rodina – se ocitla v nebezpečí. Hluboko uvnitř však stále dřímalo jeho odhodlání.

Warrior

Nejlepší sportovní filmy: Warrior

Předvídatelná pohádka pro dospělé vystavená podle konzervativního rámce, o jejíž realističnosti lze vážně pochybovat. Výrazné patetické ladění (manželky, problémy v rodině, melodramatické výstupy, …), jemuž se tvůrci klidně mohli vyhnout, protože nepředpokládám, že by cílovou skupinu tolik sentimentu zajímalo, je tu asi právě proto, aby mohl být Warrior zacílen na širší a masovější publikum, což je trochu – ač z komerčního hlediska pochopitelná – škoda (nemluvě o množství patosu v průběhu finálového zápasu). Co však Warriorovi nechybí, je atmosféra, nápaditost (zvláště vítám pro primární naraci sice zbytečnou, ale zato velmi citlivě zpracovanou vložku o dezertérovi) a prakticky bezchybné herecké výkony; Tom Hardy tu předvádí další ze svých životních rolí (už mi na ně nestačí prsty). V poslední době raketově rostoucí popularita MMA ruku v ruce s brilantním marketingem vynesla UFC na úroveň ostatních významných amerických sportovních lig jako NBA či NFL, o nichž už filmů existuje celá řada; i MMA si – ač to není film přímo o UFC – svůj film zasloužila, a je to film rozhodně přinejmenším důstojný, ač bych si jej představoval přece jen trochu méně hollywoodským. (Jaroslav Thraumb)

Wrestler

Nejlepší sportovní filmy: Wrestler

Rocky potřeboval 30 let a 5 dílů, abychom tu jeho osobu patřičně oplakávali a vnitřně nás drtilo, že nemůžeme být u něho při jeho cestičce k ringu a poplácat ho po zádech. Wrestlerovi stačila hodina. Aronofsky po nafiflené Fontáně opět sáhnul po civilním tématu a opět se zadařilo na výbornou. Lví podíl má samozřejmě ďábelský Mickey Rourke, který sahá po akademickém ocenění všemi svými bicepsy. Je až k neuvěření, jakou pokorou kolem sebe Wrestler sálá, jak si hraje s patosem a jak krásně využívá klišé všech sportovních dramat. Rocky Brambora umocněný na druhou ve všech ohledech. Brutálnější, nekompromisnější, uvěřitelnější, melancholičtější, hřejivější. (Radek Neuman)

Zuřící býk

Nejlepší sportovní filmy: Zuřící býk

Černobílý autobiografický skvost, který je nejen nejlepším nemafiánským filmem Martina Scorseseho, ale řadí se i k absolutní špičce boxerského subžánru. Paradoxní je na tom to, že scének z boxerských klání by se dalo spočítat na prstech jedné ruky. Zuřící býk vyniká někde jinde. Ve scénáři. Ve scénáři, který je spjat s postavou násilníka a cholerika LaMotty. První spolupráce trojice De Niro – Pesci – Scorsese dopadla více než na výbornou. De Niro se roli naprosto odevzdal. Jde to vidět nejen na fyzické přípravě, ale i psychické. Řada nezapomenutelných scének, detailní kamera, kompozice, stylizace, násilí. Scorsese zde sahal po Oscaru jako nikdy předtím a tenhle nezdar shledávám jako jednu z největších chyb v historii akademie. Co chcete víc než dokonalost? (Radek Neuman)

Nejlepší sportovní filmy fotbalové

Nejlepší sportovní filmy z prostředí fotbalu. Toho klasického i amerického.

Brankář

Nejlepší sportovní filmy: Brankář

Brankář přináší dramatický životní příběh legendárního fotbalisty Manchester City Berta Trautmanna, který se v poválečné Anglii prosadil navzdory svému německému původu. Příběh muže, který miloval fotbal, Anglii a ženu svého života Margaret, a díky svým výjimečným schopnostem a vytrvalosti se dokázal z nenáviděného „nácka“ stát britským národním hrdinou. Bert Trautmann se narodil v Německu v roce 1923 a během války se jako výsadkář aktivně zapojil do bojů. Ke konci války byl zajat britskými vojáky a držen v táboře, kde si všimli jeho talentu. Navzdory počáteční nenávisti fanoušků působil v týmu Manchesteru v letech 1949 až 1964. Zlom v jeho kariéře přišel v roce 1958 ve finále Anglického poháru, kdy pro svůj tým vybojoval vítězství, když dohrál zápas navzdory život ohrožujícímu zranění.

Expres

Nejlepší sportovní filmy: The Express

V roce 1951 začne Ernie hrát fotbal. Na zdi v jeho pokoji visí kromě jiných i fotografie slavného hráče Jima Browna. Právě ten v roce 1957 odchází ze Syrakus a trenér Ben Schwartzwalder za něj hledá náhradu. Ben je vynikající, i když tvrdý trenér. A také dobrý člověk, který přijímá barevné hráče a rasismus se mu protiví. Přemluví Jima, aby mu pomohl získat Ernieho. Navštíví ho a seznámí se s jeho rodinou. V roce 1958 nastupuje Ernie jako hráč do vysokoškolského klubu Syrakus. Začínají první ústrky ze strany bílých. Barevní jsou jen tři hráči a s jedním z nich se Ernie spřátelí. Dostává číslo 44 po Brownovi, což je velká pocta, ale i závazek. Pilně trénuje. Seznámí se se Sárou, do které se zamiluje. Na prvním místě ale zůstává fotbal. Brzy začne vynikat.

Góóól!

Nejlepší sportovní filmy: Góóól!

Povedená reklama na Premiere League, ve které divák sleduje cestu outsidera Santiaga Muneze (Kuno Becker) z těch nejnižších soutěží až do slavného Newcastlu United. Díky pomoci lovce talentů Glena (Stephen Dillane), který Santiagovi zajistí šanci na slavném stadionu St. James‘ Park, se z mladíka stane hrdina celé soutěže. Místy trochu přehnaná pohádka (proměněný trestňák v poslední minutě, cesta na letiště, nesmysly v podobě přestupů v probíhající sezoně) ovšem potěší skvělým zpracováním, povedeným soundtrackem nebo přítomností slavných fotbalistů – na scéně se mihne například Zinédine Zidane, Milan Baroš, Alan Shearer či David Beckham. Film se dočkal i dvou pokračování, které však zůstaly výrazně za úspěchem i kvalitou jedničky. (Martin Steinbach)

Muži v offsidu

Nejlepší sportovní filmy: Muži v offsidu

Klasická prvorepubliková komedie z dílny režiséra Svatopluka Innemanna podle románu Karla Poláčka. Působivě natočená a na dnešní poměry trochu úsměvná fanouškovská rivalita mezi panem Načeradcem (fanda Slavie) a mladším výtržníkem Emanem Habáskem (příznivec Žižkova), která se přenese do celé rodiny, stojí na počátku zlatého období českého mluveného filmu. V jedné z hlavních rolí exceluje Hugo Haas, jehož si pro roli pana Načeradce vybral osobně autor předlohy. (Martin Steinbach)

My All American

Nejlepší sportovní filmy: My All American

Trenér týmu Texaské univerzity Darrel Royale vzpomíná jako starý pán v rozhovoru pro mladičkou reportérku na hvězdu jeho Longhorns Freddieho Steinmarka. Kamera jej zachycuje v jeho klukovských začátcích v Denveru, z něhož se svou rychlou a tvrdou hrou amerického fotbalu propracoval až do univerzitního mančaftu v Austinu v roce 1967. Jeho velkou zásluhou šel tým od vítězství k vítězství. Byl důležitým hráčem, který Texaské univerzitě pomohl ve finále 1969 porazit Arkansas. A to v době, kdy už jeho tělo bojovalo s nepřítelem daleko nebezpečnějším – rakovinou. Ta mu byla záhy po zápase diagnostikována a lékaři mu amputovali nohu.

Okresní přebor – Poslední zápas Pepika Hnátka

Nejlepší sportovní filmy: Okresní přebor – Poslední zápas Pepika Hnátka

Film vycházející z populárního seriálu, kde se hrdinové fotbalového mančaftu SK Slavoj Houslice snaží vykopat postup z místního okresního přeboru. Skvělá česká komedie, ve které se najde nejeden fanoušek tuzemských fotbalových soutěží, baví především skvělými fórky a postavou Pepika Hnátka, kterého dokonale ztvárnil Miroslav Krobot. Společně se seriálem se dá o Okresním přeboru mluvit jako o kultu, který překvapil svojí kvalitou a po dlouhé době se opět stalo, že nějaký český film doslova „zlidověl“. (Martin Steinbach)

Prokletý klub

Nejlepší sportovní filmy: Prokletý klub

Vynikající životopisný snímek o jednom z nejslavnějších britských fotbalových trenérů všech dob. Brian Clough (Michael Sheen) proslul jako nekompromisní a nehorázně sebevědomý kouč, který však také dokázal chybovat. Jeho známým přešlapem bylo 44 denní angažmá na lavičce v té době největšího klubu v Anglii – v Leedsu United. Právě této životní epizodě se věnuje snímek později oscarového Toma Hoopera (Králova řeč, Bídníci). Vynikající herecké výkony a poměrně realistický náhled do zákulisí nejslavnější fotbalové ligy na světě – to dělá z Prokletého klubu skvělou žánrovku. (Martin Steinbach)

Vítězové a poražení

Nejlepší sportovní filmy: Vítězové a poražení

Snímek od slavného životopisného režiséra Olivera Stonea, kde se objevilo hvězdné složení v čele s Cameron Diaz, Jamiem Foxxem, Dennisem Quaidem a především Al Pacinem, který si tu zahrál parádní roli svérázného trenéra fotbalového mužstva Miami Sharks. Původně ji sice měl dostat Robert De Niro nebo Clint Eastwood, oba ale nakonec odmítli, a tak se jí zhostil Newyorčan a je třeba říct, že se vší parádou. (Jaroslav Thraumb)

Velké vítězství

Nejlepší sportovní filmy: Velké vítězství

Rok 1943. Mladí muži narukovali do války a bohatí podnikatelé náhle přišli o baseballové týmy, které používali k reklamě. Proto na sebe dlouho nenechala čekat myšlenka, že po dobu války mohou ženy nahradit muže. Pěkný nápad, leč poněkud hůře uskutečnitelný, jedná-li se o tak výlučně pánskou záležitost, jakou je baseball. Přesto se jednoho dne na malé farmě objeví hledač talentů a odvede s sebou dvě sestry – vdanou Dottii a jelimánka Kit.

Vzpomínka na Titány

Nejlepší sportovní filmy: Vzpomínka na Titány

Fotbalový tým pod vedením nového trenéra nic nemohlo zastavit… Bill Yoast je úspěšným trenérem amerického fotbalu v jižanském městečku Alexandrie. V roce 1971 chce místní tým středoškoláků pod jeho vedením vyhrát turnaj. Všechno se rázem změní v okamžiku, když na místo vrchního trenéra je jmenován mladší a nekompromisní Herman Boone. Yoastovi nezbývá, než se spokojit s místem pomocného trenéra. Pro většinu obyvatel města je Boone ale těžko přijatelný, je totiž černoch. Přitom právě Boon teď musí stmelit hráče různé barvy pleti a přivést tým k nejlepšímu výkonu a úspěšným zápasům bez porážky. Neskrývaný rasismus ohrozí už první soustředění mladých hráčů, protože předsudky jsou hluboce zakořeněny na obou stranách.

Nejlepší sportovní filmy ostatní

Další výborné sportovní filmy, které nešlo zařadit do předchozích kategorií. Od snímků z golfového prostředí až po rugby.

Coach Carter

Nejlepší sportovní filmy: Coach Carter

Film vypráví pravdivý životní příběh kontroverzního basketbalového trenéra Kena Cartera. Carter uzavřel tělocvičnu svého neporazitelného týmu, když zjistil, že hráči mají špatný prospěch ve škole. Za svůj čin byl jak sveřepě odmítán, tak nadšeně chválen. Musel překonat odpor hráčů, rodičů i celé společnosti, kteří ho nutili znovu otevřít hřiště. Rozhodl se ukázat mladým lidem budoucnost, která přesahuje gangy, drogy, vězení a dokonce i basketbal.

Golfový sen

Nejlepší sportovní filmy: Golfový sen

Kolem roku 1900 Američan Francis Oimet (Shia LaBeouf), prostý mladík z nuzných poměrů, již v dětském věku pracuje jako nosič golfových holí. Pomalu si k tomuto sportu buduje náklonost a jeho vzorem a idolem se stává golfový mistr Brit Harry Vardon (Stephen Dillane) přezdívaný „golfový elegán“. Francis tak začne snít o tom, že jednou bude hrát golf také a ve svém pokoji po nocích trénuje. Jeho otec (Elias Koteas) má však k synovu snu odmítavé stanovisko a golf je podle něj hra pro bohaté, mezi které samozřejmě nepatří a která jemu samému a jeho rodině nic nepřinese. Francis se však nehodlá podvolit otcovu přání, aby se vyučil a pracoval v obchodě, a chce se zúčastnit mistrovství amatérů. Otec nakonec svolí pod podmínkou, že pokud prohraje, golfu se nadobro vzdá. I přes skvělé výsledky, které Francis na turnaji předvádí, se mu kvůli závěrečné chybě nepodaří postoupit a v turnaji skončí.

Hazardní hráč

Nejlepší sportovní filmy: Hazardní hráč

Pozoruhodný americký film s Paulem Newmanem v roli profesionálního hráče kulečníku. Paul Newman má jeden cíl, zvítězit nad slavným biliárovým králem. Maratonský zápas se soupeřem však prohraje a nezbývá mu, než sehnat peníze a najít ztracenou čest a odvahu…

Invictus: Neporažený

Nejlepší sportovní filmy: Invictus: Neporažený

Pro koho je Madiba teroristou, pravděpodobně nezůstane objektivní a neuzná kvality tohoto snímku, protože oba tábory – ať přívrženci, či odpůrci Madiby – jsou až příliš radikální na to, aby byla jejich objektivita vůbec myslitelná. Čistě z hlediska filmového řemesla se však jedná o skvěle zvládnutý film – co jiného také čekat od Clinta Eastwooda – s tradičně perfektním Morganem Freemanem, který předvádí svůj další nadpozemský výkon (nemluvě o tom, že vizuální i mimická podoba se skutečným Madibou je neuvěřitelná), a parádně sekundujícím Mattem Damonem. Jako přívrženec Madiby jsem byl nadšen i ze skromného a věrného podání reality a příběhu, se kterým si Eastwood poradil fantasticky, a touto skromností a pokorou, se kterou nám Invictus předvádí, připomíná, jak lidským byl Madiba člověkem, jak dobrým byl člověkem, jak skromným a pokorným byl člověkem. Možná ani já nejsem objektivní, ale jak bych taky mohl být, když Nelson Mandela je pro mě hrdinou, a ten příběh je prostě tak nádherný? (Jaroslav Thraumb)

Kokosy na sněhu

Nejlepší sportovní filmy: Kokosy na sněhu

Výborná komedie, která spolu s Columbusovými zářezy provázela moje dětství. Skvělá, svižná, vtipná a taková…jamajská. Opravdu pohodový příběh plný dobrodružství a všechny postavy to mají na tělo krásně napsané, nade všemi samozřejmě trčí hlavně John Candy. Dojem sice kazí kýčovitý konec, ale ta pohodová atmosféra a kultovní hlášky to zase srovnávají. (Radek Neuman)

Legenda o slavném návratu

Nejlepší sportovní filmy: Legenda o slavném návratu

Psal se rok 1916 a zdálo se, že na straně mladičkého Rannulpha Junuha jsou všichni svatí. V Savannah, ve městě kde žil, byl golf milovaným sportem a on se s golfovou holí v ruce snad narodil. Pak přišel povolávací rozkaz a ze zákopů I. světové války se vrátil zcela jiný mladík. Jako by mu utrpení, kterého byl svědkem, stálo v nastoupené cestě. Opustil svou dívku Adele, někdejší dům i golfové hřiště a obklopil se lidmi stejně ztracenými v životě jako on sám. Léta plynula, a z Adele se stala dědička rozsáhlého, jenže krachujícího golfového komplexu.

Legendy z Dogtownu

Nejlepší sportovní filmy: Legendy z Dogtownu

V jejich světě neplatí žádná pravidla. Tento fiktivní příběh skutečných Z-Boyz se soustředí na ctižádostivé mladé surfaře, kteří brzy přijdou na to, že jejich skutečný um tkví v mnohem menším prkně. Jejich nově objevené umění skateboardingu zahrnuje nejrůznější skoky a otáčky na předtím nezajímavé aréně a rychle promění svou vášeň v celosvětový sportovní fenomén. Jenže když mladíci přičichnou k slávě a bohatství, jejich bratrské pouto bude vystaveno tvrdé zkoušce. A v sázce bude nejen přátelství jejich, ale i to se Skipem (Heath Ledger), výrobcem jejich skateboardů a především velkým bratrem.

Moneyball

Nejlepší sportovní filmy: Moneyball

Snímek Moneyball společnosti Columbia Pictures je natočen podle skutečného příběhu Billyho Beaneho (Brad Pitt) – bývalého nadějného hráče baseballu s vyhlídkami na oslnivou kariéru, který se poté, co nedokázal splnit nadějná očekávání, se svou soutěživou povahou raději zaměřil na administrativní stránku tohoto sportu. Na počátku sezóny v roce 2002 se Billy ocitá v zapeklité situaci: jeho špatně financovaný tým Oakland Athletics, zvaný též lidově A’s, přišel o své nejlepší hráče (znovu), kteří se nechali zlákat velkými týmy (a s tím souvisejícími nemalými platy) a on je nucen dát svůj tým znovu do pořádku a zahájit sezónu s třetinou původního rozpočtu.

Nejlepší

Nejlepší sportovní filmy: Nejlepší

Hlavním hrdinou filmu je sportovec, který nadchnul celý svět, ale v domovském Polsku je dodnes prakticky neznámou osobou. Fascinující příběh plný úpadků, návratů a nezvyklé síly je inspirován životem Jerzyho Górského, muže, který dokončil tzv. „běh smrti“ a ustanovil světový rekord v triatlonových mistrovstvích světa a mj. také dobyl titul mistra světa ve vzdálenosti „Double Ironman“ v čase 24 hodin, 47 minut a 46 sekund. Tohoto rekordu by Jerzy nedosáhl, jestliže by se v jeho životě neobjevily dvě ženy. Jednu ztratil, druhá se stala motivací, aby zabojoval o svůj život.

Orel Eddie

Nejlepší sportovní filmy: Orel Eddie

Kokosy na sněhu po britsku. Na můj vkus až moc imperialistického patosu, ale jinak tenhle tolik oblíbený žánr feel-good pohodových komedií Britové umí lépe než kdokoliv jiný. Z výpravného hlediska téměř bezchybná životopisná exkurze, která sice sleduje konzervativní mustr, jehož body obratu jen málokoho překvapí, ale představa, že je to příběh inspirovaný skutečnou událostí s snad ne významně překroucenou realitou, pak ta neschopnost překvapit nebo dokonce šokovat ani nevadí; i to, co čekáte, je tak pozitivní a nadějeplné, že budete – i s tím americkým patosem za zády – celkem dojatí. Vesměs neambiciózní projekt, za jehož pojetím humoru a přístupem k nadhledu jako lidské vlastnosti znatelně svítí osobitost Matthewa Vaughna. Fajn film, víc takových. (Jaroslav Thraumb)